x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Oferte de Paşte pentru toate gusturile

Oferte de Paşte pentru toate gusturile

de Diana Scarlat    |    20 Mar 2018   •   20:50
Oferte de Paşte pentru toate gusturile
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Românii au ocazia să-şi petreacă sărbătoarea Paştelui în cele mai frumoase locuri din ţară, profitând şi de tradiţiile româneşti. Din pensiunile maramureşene până la hotelurile de la malul mării sau la pensiunile din Delta Dunării, de la tradiţiile Bucovinei până la sporturile extreme din Gorj sau la tratamentele cu ape termale din staţiunile balneo-climaterice. Bineînţeles, foarte mulţi români aleg o minivacanţă în staţiunile montane, mai ales pentru că zăpada ar putea să mai aştepte pe pârtii la începutul lunii aprilie. Ofertele hotelierilor şi ale pensiunilor sunt foarte variate pentru toate gusturile şi toate buzunarele.

La români tradiţia este ca Paştele să se sărbătorească în familie, chiar dacă acest lucru înseamnă alegerea unei destinaţii din ţară pentru a-şi petrece minivacanţa prilejuită de această sărbătoare. Statisticile din ultimii ani arată că mai puţin de o treime dintre românii care cumpără pachete turistice în această perioadă aleg o destinaţie din străinătate. „Pentru acest an se observă o creştere a numărului de turişti români care călătoresc cu ocazia Sfintelor Sărbători de Paşte, atât pe partea de turism intern, cât şi pe cea de turism extern. Ca de obicei, majoritatea turiştilor aleg România, circa două treimi, atât datorită timpului scurt al minivacanţei şi al proximităţii, cât şi datorită faptului că în România sunt tradiţii frumoase de Paşte, pe care românii le preferă. Durata medie de petrecere a minivacanţei de Paşte este de trei nopţi de cazare. Principalele destinaţii şi forme de turism alese de către români sunt turismul rural, în special la Bran-Moieciu, în Bucovina, Maramureş, Mărginimea Sibiului sau Neamţ, dar şi staţiunile montane, mai ales Sinaia, Buşteni, Predeal, Braşov şi Poiana Braşov, precum şi staţiunile balneare, în special Băile Felix, Băile Herculane sau Călimăneşti-Căciulata. Pe de altă parte, românii aleg şi destinaţii atipice de Paşte, precum Delta Dunării sau Litoralul românesc, dar şi destinaţii ceva mai noi pentru această perioadă, precum oraşele turistice Sighişoara, Sibiu, Iaşi. Printre noutăţi este şi Clisura Dunării”, explică Traian Bădulescu, specialist în turism.

Oferte de lux, în zone VIP

Cele mai scumpe oferte sunt în cele mai solicitate zone, precum Valea Prahovei, Bran-Moieciu, Maramureş sau Bucovina, deşi se pot găsi şi în aceste zone pachete turistice pentru toate buzunarele. În topul ofertelor cu cele mai mari preţuri pentru pachetele turistice rămâne Poiana Braşov, cunoscută ca destinaţie VIP, cu foarte multe oferte concepute pentru cei care îşi aleg hoteluri de patru sau cinci stele, cu foarte multe facilităţi şi confort sporit. De asemenea, hotelurile de patru şi cinci stele de la Sinaia sau Predeal sunt în topul VIP, având oferte speciale, acces la SPA, cine festive, program artistic şi alte facilităţi. Chiar dacă preţurile sunt ridicate, gradul de ocupare în zonele şi hotelurile din categoria VIP este de peste 80%, fiind oferte care se adresează unei categorii de turişti care îşi păstrează preferinţele şi care le preferă, în detrimentul destinaţiilor din străinătate, mai ales datorită notorietăţii lor.

Alternativele ieftine ale hotelierilor

Cele mai ieftine sunt destinaţiile mai puţin cunoscute sau mai puţin promovate în mod tradiţional, unde o ofertă cu toate ingredientele, de la masă tradiţională până la excursii opţionale în zone montane sau la obiective culturale celebre, costă de trei ori mai puţin decât în destinaţiile VIP. De exemplu, la un hotel de patru stele din Roman (judeţul Neamţ), un turist va plăti pentru trei nopţi de cazare 920 de lei sau chiar 828 de lei dacă şi-a făcut rezervarea din timp, cumpărând pachetele turistice în regim early booking, până pe 20 martie. Aici are incluse toate cele trei mese, două cine festive la celebrul Hanu Ancuţei, chiar cel din povestea lui Sadoveanu, o excursie la alegere şi acces gratuit la SPA. Şi la Herculane, la un hotel de patru stele, preţul pentru trei nopţi de cazare pentru o singură persoană, în cameră dublă, în perioada 6-9 aprilie este de 810 lei. Oferta include demipensiune, acces la SPA, cină festivă, prânz tradiţional, muzică live şi kids party.

Oportunităţi, chiar în zonele aglomerate

Există şi oferte foarte bune, din punctul de vedere al raportului calitate/preţ, făcute de unele agenţii de turism pentru pachetele speciale de Paşte în Maramureşul istoric. Un program pentru perioada 7-10 aprilie poate costa 790 de lei de persoană, pachetul conţinând transport cu autocarul, regim de demipensiune, ghid autorizat şi cină festivă de Paşte, programul conţinând şi vizitarea mai multor obiective turistice. În funcţie de confort, numărul de persoane din grup, ofertele speciale şi negocieri, se poate ajunge şi la un preţ foarte convenabil, chiar dacă localitatea turistică este de pe lista VIP. „În zona Bran-Moieciu, cazarea începe de la 65-75 de lei de persoană, fără servicii de masă, pentru minimum trei nopţi de cazare şi doar pentru grupuri mai mari, ajungând la 150-200 de lei de persoană pe noapte, cu demipensiune şi cină festivă”, mai spune Traian Bădulescu. Comparativ, un hotel de patru stele de la Sinaia are oferte atât pentru trei, cât şi pentru patru nopţi de cazare. Un pachet de trei nopţi pentru două persoane, în cameră dublă, costă 2.250 (1.125 de lei de persoană), iar pentru patru nopţi, preţul ajunge la 2.650 de lei (1.325 de lei de persoană), cu mic dejun şi prânz, cină festivă de Paşte, program artistic, muzică live, tombolă cu premii şi acces la SPA.

Mielul, înlocuit cu peşte tradiţional

Pentru cei care vor să guste preparatele tradiţionale din Delta Dunării, pe bază de peşte, şi nu de miel, ofertele sunt multiple, iar preţurile diferă în funcţie de localitate şi de confort. „La un hotel de patru stele din Delta Dunării, la Uzlina, un turist va plăti 750 de lei pentru trei nopţi de cazare, într-o cameră dublă, perioada 6-9 aprilie. Oferta include dejun şi cină în ziua de Paşte, demipensiune, program de discotecă, acces la piscină şi saună, transfer de la şi la Murighiol cu ambarcaţiuni”, mai spune consultantul în turism Traian Bădulescu. Unele agenţii de turism au chiar şi oferte din Delta Dunării pentru pescari profesionişti sau amatori, cărora le asigură, în pachetul turistic, undiţe şi chiar momeală pentru pescuit.

Litoralul intră pe lista preferinţelor

Mulţi români au înţeles, în ultimii ani, că o minivacanţă la malul mării, chiar de Paşte, poate fi un bun prilej de relaxare, distracţie, dar şi de plajă, dacă vremea este frumoasă. Hotelierii şi pensiunile şi-au pregătit oferte pentru cei care aleg Litoralul pentru perioada Paştelui, iar preţul unui pachet de trei nopţi de cazare în regim all inclusive, la un hotel de patru stele, cu terapii incluse la SPA, loc de joacă pentru copiii şi diverse activităţi recreative, porneşte de la 3.000 de lei pentru două persoane, în cameră dublă. Pentru pachete simple, cu demipensiune, preţurile la hoteluri de patru stele pornesc de la 640 de lei de persoană, pentru trei nopţi de cazare, iar la hotelurile de trei stele, preţurile sunt în jurul sumei de 580 de lei de persoană, cu demipensiune sau doar cu mic dejun inclus. Cea mai ieftină zonă a Litoralului rămâne cea din sudul extrem, respectiv satele 2 Mai şi Vama Veche, unde preţurile pentru o noapte de cazare la pensiune pornesc de la 100 de lei pe noapte, pentru o persoană. Farmecul acestei zone constă chiar în autenticitatea preparatelor cu specific lipovenesc din cele două sate de pescari, ce poate fi savurată de cei care caută întoarcerea la simplitatea tradiţiilor şi la natură.

Inovare la malul mării

Şi de Paşte, ofertele de pe Litoral se împart aproape la fel ca în sezonul estival, în funcţie de specificul fiecărei zone. La fel ca vara, Mamaia are cele mai multe oferte şi cele mai variate, dar şi cei mai mulţi amatori de a-şi petrece sărbătorile pascale la malul mării, căutând în primul rând distracţia. Tot aici sunt şi cele mai mari preţuri, dar şi cele mai multe facilităţi, la hoteluri de patru şi cinci stele. Constanţa este, de asemenea, în topul preferinţelor, dar mai mult pentru familiştii care caută linişte, mulţi dintre cei care aleg cel mai mare oraş de la malul mării având măcar prieteni, dacă nu chiar membri ai familiei aici. Pentru a-i atrage în număr din ce în ce mai mare, hotelierii le oferă degustări de vinuri sau excursii la mănăstirile din Dobrogea, turul centrului vechi al Constanţei şi programe artistice. Celelalte staţiuni rămân închise, aproape în totalitate, până în sudul extrem al litoralului. De la Mangalia până la Vama Veche, la fel ca în sezonul estival, turiştii caută şi de Paşte o ofertă turistică aparte, de la odihnă până la distracţia specifică pentru Vama Veche. Cu toate acestea, gradul de ocupare nu depăşeşte 30%, mai ales pentru că multe hoteluri şi pensiuni rămân închise în această perioadă.

 

 

 

 

 

 

 


 


 

 

 

×
Subiecte în articol: oferte paste