x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Propuneri de vacanță, taberele de speologie

Propuneri de vacanță, taberele de speologie

de Luciana Cocoș    |    28 Iul 2015   •   16:12
Propuneri de vacanță, taberele de speologie

Alternativa unui concediu petrecut în tihnă la munte sau la mare este, cu siguranță, participarea într-o tabără tematică. Astfel de activități organizate sunt recomandate atât copiilor, cât și adulților. Un motiv suficient pentru un concediu în familie, spun tot mai mulți români care pornesc în scurte călătorii inițiatice.

Lumea de sub pământ

Nu e nevoie să fii expert in geologie să te poți bucura de frumusețea unei peșteri, dat fiind faptul că românii fac uneori coadă la intrarea în câte una din peșterile României. Lumea speologică este o poveste în sine, fiecare loc e unic și ne transmite informații despre mii de ani în urmă. Andrei Samoil, co-fondatorul Academiei 1,61, un proiect de educaţie non-formală prin turism de aventură, este unul dintre cei mai norocoși oameni din lume. “Mi s-a întâmplat să am norocul de a fi fost primul pământean ce a intrat intr-un aven (peșteră verticală) din masivul Piatra Craiului, în septembrie 2003. Momentul când ajungi singur, să cobori atârnând în coardă, într-o sală de 30 de metri înălțime în care ești sigur că nu a mai ajuns nimeni, fără să știi ce te așteaptă mai jos sau ce minunății vei gasi, este unic. Subteranul, la fel ca și adâncul mării este o sursă inepuizabilă de uimire și peisaje spectaculoase.” Andrei, acum arhitect, a fost lider de Cercetaşi și membru în Clubul de speologie Emil Racoviţă. Este formator, aventurier şi călător pasionat. Așa că a decis să le împărtășească și altora din eperiența acumulată, prin acțunile Academiei 1,61.

Lecția aventură din vacanță

În cadrul taberelor de speologie participanții sunt conduși în aventura descoperirilor la finalul cărora se desprinde întotdeauna o morală, uneori chiar și o lecție de viață. “Jocurile și exercițiile sunt gândite în așa fel încât să îi provoace pe participanți să iasă din sfera lor de confort. Aparent exercițiile nu sunt neapărat pentru a-și testa limitele, ci pentru a câștiga puncte, a afla indicii sau pentru a descoperi misterul cadrului imaginar. La sfârșitul programului, participanții își dau seama câte lucruri au reușit de fapt”, mai spune Andrei. Cei care vor să meargă într-o astfel de tabără trebuie să știe că nu au nevoie de echipament special. Acesta este asigurat de către origanizatori. Ingredientul esențial pe care trebuie să-l aibă cei care pornesc în aventură este dorința de a învăța lucruri noi.


Tabără de speologie pentru adolescenți
Perioada: 14-18 august
Taxa: 750 lei
Servicii: cazare în corturi, transport, instructori şi ghizi pentru trasee, asistenţă pe traseu, căşti, corzi şi alte echipamente tehnice specifice, jocuri de cabană şi ateliere.
Sursa: academia161.ro

Tabără de supraviețuire pentru familii
Perioada: 30 iulie – 2 august
Taxa: 450 lei
Servicii: cazare în corturi, transport, instructori şi ghizi pentru trasee, asistenţă pe traseu, căşti, corzi şi alte echipamente tehnice specifice, jocuri de cabană şi ateliere.
Sursa: academia161.ro


Andrei Samoil, co-fondator Academia 161
“Mi s-a întâmplat să am norocul de a fi fost primul pământean ce a intrat intr-un aven (peșteră verticală) din masivul Piatra Craiului, în septembrie 2003. Momentul când ajungi singur, să cobori atârnând în coardă, într-o sală de 30 de metri înălțime în care ești sigur că nu a mai ajuns nimeni, fără să știi ce te așteaptă mai jos sau ce minunății vei gasi, este unic. Subteranul, la fel ca și adâncul mării este o sursă inepuizabilă de uimire și peisaje spectaculoase.”

Peștera enigmelor
Peştera Izverna din județul Mehedinți este una dintre cele mai renumite rezervaţii speologice din Europa. A devenit celebră, şi căutată de străini, după ce Jacques Yves Cousteau a realizat, prin galeriile ei, un film pe care l-a prezentat în secţiunea "Explorări ale secolului XX” din serialul "Muzeul Smithsonian din Washington". Specialiştii spun că peștera are cele mai multe enigme din lume, multe dintre ele neputând fi descifrate nici astăzi. În multe puncte sunt capcane, porţi din stânci care se închid şi se deschid, lăsând apa să inunde galeriile, tavane şi pereţi care aproape se prăbuşesc. Din peştera Izverna porneşte izvorul cu cel mai mare debit din judeţul Mehedinţi, care azi alimentează cu apă potabilă localităţile din aval. În subteran, în galeria principală, se pătrunde din exterior printr-o poartă cu dimensiunile de 4 pe 3 metri. După câțiva zeci de metri veți întâlni o minune a naturii, Lacul Verde, un lac în toată puterea cuvântului care îţi dă senzaţia că ai ajuns pe un alt tărâm. Acesta nu poate fi străbătut decât cu barca pneumatică, susţin speologii.

×