x close

Turism la prețuri mici, la munte

0
Autor: Diana Scarlat 04 Ian 2017 - 14:11
Turism la prețuri mici, la munte


Românii care au înțeles că după revelion scad până la jumătate prețurile cazării în stațiunile montane se pregăteasc abia acum de vacanță. Asta dacă și locul de munte le permite și dacă nu sunt adepții excursiilor cu scop de a-și etala puterea financiară, în mijlocul aglomerației. Cât despre cei care au petrecut sărbătorile la munte, se poate spune că unii au plătit mai mult decât salariul minim pe economie pentru o noapte de cazare, unii au băut șampania în mașină, blocați pe drum, iar alții au cărat apă cu bidonul, pentru a se putea spăla, la pensiune.

 

Crăciunul și revelionul la munte în România înseamnă distracție și voie bună, dar și prețuri foarte mari, aglomerație pe pârtiile de schi și blocaje în trafic, până la petrecerea revelionului în mașină, așa cum au pățit sute de turiști anul acesta, blocați pe drumul spre Poiana Brașov. Traficul s-a degajat abia după o oră de la trecerea dintre ani.

Probleme în mai multe stațiuni

Blocajul din Poiana Brașov era anunțat de la începutul perioadei de sărbători, când traficul spre stațiunea de lângă Brașov a fost închis de Poliția Rutieră de mai multe ori, pentru că nu mai exista niciun loc de parcare. Cu toate acestea, unele hoteluri din Poiana Brașov au avut tarife de până la 1.500 de lei pe zi, de revelion. „Parcările sunt foarte aglomerate, puține și neorganizate, în stațiunile de pe Valea Prahovei. Un singur hotel din Poiana Brașov are valet parking, dar e absolut insuficient. Nu există transport local, mai ales pentru schiori, în stațiuni. Primăriile ar putea să pună niște mașini speciale la dispoziția turiștilor, iar astfel s-ar rezolva foarte multe probleme. Transportul s-ar putea plăti din procentul colectat din cazări”, explică Dan Anghelescu, patronul unei agenții de turism care se străduiește să facă incoming. Dacă se ajunge la un grad de ocupare de 100% în Poiana Brașov și toți turiștii vin cu mașinile personale, numărul locurilor de parcare este insuficient, iar stațiunea se blochează, ceea ce s-a-ntâmplat și acum. Bucureștenii care au ales Valea Prahovei pentru distracția de revelion au mai avut de suportat și până la nouă ore pe drum, la întoarcerea acasă, pe DN1. Dar probleme au fost și la Rânca, unde turiștii au cărat apă cu bidoanele, pentru că mai multe pensiuni ai rămas nealimentate, iar reprezentanții primăriei nici măcar nu știau că există defecțiuni.

Condiții mai bune după sărbători

„După Crăciun şi mai ales Revelion, tarifele hotelurilor încep să scadă sau, mai bine zis, încep să-şi revină la normal. Spun asta pentru că de sărbători vorbim despre excepţii, tarifele normale de iarnă fiind cele din perioada 1 decembrie – 15 martie”, explică Traian Bădulescu, specialist în turism. De exemplu, la un hotel de patru stele de pe Valea Prahovei, prețul mediu pentru un pachet de revelion a costat 1.030 de euro pentru patru nopţi, per cameră dublă, incluzând cina festivă, iar Crăciunul a costat 2.230 de lei pentru o cameră dublă, pentru patru nopţi, cu mic dejun şi prânz, plus prânz festiv de Crăciun. „La acelaşi tip de hotel, o cameră cu mic dejun costă 1.295 de lei pentru 4 nopţi în a doua parte a lunii ianuarie, respectiv 772 de lei pentru un week-end de două nopţi, cu mic dejun, în perioada 6-8 ianuarie. Tarifele scad substanţial imediat după terminarea sejurului de Revelion, deci începând cu 2-3 ianuarie, şi revin la normal, adică exact cât sunt în sezonul de iarnă, în afara sărbătorilor, după 15 ianuarie”, mai spune Bădulescu. În altă zonă a țării, la Roman, petrecerea Crăciunului a costat 600 de lei per cameră, pentru două nopţi, la un hotel de patru stele, cu cină festivă, iar pentru trei nopţi de cazare în pachetul de Revelion, camera dublă a costat 2.400 de lei, cu cină festivă inclusă şi o excursie de o zi în zona montană și la Cetatea Neamțului. Pentru weekend-ul 6-8 ianuarie, două nopţi de cazare la acelaşi hotel costă 472 de lei per cameră, cu mic dejun inclus.

 

Crăciunul pe stil vechi, la prețuri mai bune

Să nu uităm că pe 7 ianuarie este Crăciunul pe rit vechi, iar pe 14 ianuarie, Revelionul pe rit vechi iar destinaţiile montane şi cele rurale din România sunt solicitate, în această perioadă, de turişti basarabeni, ucraineeni, ruşi sau sârbi, care petrec pe rit vechi. Și în această perioadă tarifele sunt ceva mai ridicate, dar nu precum de Revelionul şi Crăciunul pe rit nou. „De sărbători avem şi o cerere mult mai mare decât în restul anului. Pe de altă parte, este greu să comparăm tipurile de pachete turistice, pentru că de sărbători avem cine festive, program artistic și alte oferte speciale, iar de Revelion sunt, de asemenea, incluse programe speciale, focuri de artificii, formaţii şi interpreţi. Oricum, pachetele turistice diferă în funcție de politica fiecărei structuri de cazare”, explică Traian Bădulescu.

 

În general, de Revelion, pentru aceeaşi perioadă, tarifele sunt cam de 3-4 ori mai mari decât o altă perioadă în afara sărbătorilor, iar de Crăciun, sunt aproape duble faţă de o perioadă normală, în special în zonele turistice foarte dezvoltate, precum Valea Prahovei, Poiana Brașov, Bran-Moieciu sau Bucovina. Traian Bădulescu, specialist în turism


 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 1269


Mai multe titluri din categorie

Calcan gătit „pescărește” (rețetă de la Marea Neagră)

Calcan gătit „pescărește” (rețetă de la Marea Neagră)
Povești de vilegiatură și rețete de la malul mării, iată o ofertă irezistibilă pentru acest mijloc de Cireșar, căci cine n-ar vrea să fie, preț de-o masă de pește, pe-o terasă unde bate briza marină, să...

Tăiței cu varză (rețeta lui Radu Anton Roman)

Tăiței cu varză (rețeta lui Radu Anton Roman)
Tăiței cu varză este o mâncare tradițional românească, de pe vremea bunicilor, simplă de realizat și extrem de gustoasă. Mie mi-a dat sa gust, prima data, taieteii astia fabulosi - nu uitati sa punet...

Turnedo Rossini (rețeta gătită de Bărbierul din Sevilla)

Turnedo Rossini  (rețeta gătită de Bărbierul din Sevilla)
După libații cu „Asti Spumanti” la dejun, salonul de muzică, molcomit în penumbra luminoasă a verii, s-a lăsat învăluit in songurile unui piano forte, când Afonso Castaldi, maestro, ve...

REŢETA ZILEI: Cheesecake spaniol La Viña

REŢETA ZILEI: Cheesecake spaniol La Viña
Ingrediente: 1 kg cremă de brânză, 500 ml smântână dulce pentru frişcă, 7 ouă mici sau 6 mari, 350 gr zahăr brun, 1 păstaie vanilie, 30 gr făină albă. Mod de preparare: Se freacă bine...

Cluj: Festivalul Untold va avea anul acesta cel mai mare buget de până acum

 Cluj: Festivalul Untold va avea anul acesta cel mai mare buget de până acum
Bugetul din acest an al festivalului Untold va fi de 10 milioane de euro, cel mai mare din istoria de trei ani a evenimentului muzical care a ajuns în acest timp unul dintre cele mai mari din ţară.  Potri...

Șerbet de zmeură, rețeta lui Emil Frederic pentru ziua de Solstițiu

Șerbet de zmeură, rețeta lui Emil Frederic pentru ziua de Solstițiu
Până spre sfarsitul deceniului al doilea al veacului trecut, cofetariile erau destul de rare in Bucuresti. Si, printre cele putine, Casa Capsa isi avea povestea ei,,, Exista insa pe atunci o breasla a...

Cum preparăm în doar 10 minute o înghețată delicioasă care are puține calorii

Cum preparăm în doar 10 minute o înghețată delicioasă care are puține calorii
Pentru a evita sa adaugi calorii in plus la inghetatele pe care le prepari, evita untul, smantana in cantitati mari, ouale si alte asemenea ingrediente care, combinate, ajung sa formeze un numar destul de mare de...

Prima ediţie de la Paris a Mondialului Berii începe la 30 iunie, cu participarea a 100 de fabricanţi de bere

Prima ediţie de la Paris a Mondialului Berii începe la 30 iunie, cu participarea a 100 de fabricanţi de bere
O sută de fabricanţi de bere de 20 de naţionalităţi vor participa între 30 iunie şi 2 iulie la Mondialul de Bere de la Paris, un festival originar din Quebec care se desfăşoară pentru prima dată în...

REŢETA ZILEI: Tarte cu cremă de vanilie (reţetă portugheză)

REŢETA ZILEI: Tarte cu cremă de vanilie (reţetă portugheză)
Ingrediente: o foaie aluat foietaj, 500 ml lapte, 150 gr zahăr, ½ baton vanilie, 2 fâşii coajă de lămâi, un baton scorţişoară, 4 gălbenuşuri, 40 gr amidon. Mod de preparare: Se ia aluatul f...

Unic pe plaiuri mioritice. Satul cu monumente istorice din secole diferite

Unic pe plaiuri mioritice. Satul cu monumente istorice din secole diferite
Satul Miclăușeni din județul Iași ne oferă o călătorie în trecut, în secolele XVII, XVIII și XIX. Turiștii care ajung aici au posibilitatea de a vizita trei monumente istorice din trei secole...

Destinația săptămânii. Relaxare în însorita insulă Malta

Destinația săptămânii. Relaxare în însorita insulă Malta
Malta ne dă impresia deseori că este o destinație de lux și sunt mulți români care o evită, însă în realitate este un loc accesibil și pentru cei cu buget redus. Malta este o oază de relaxare...

Arii protejate ale României. Complexul hidrografic Valea Rece

Arii protejate ale României.  Complexul hidrografic Valea Rece
Complexul hidrografic Valea Rece este o arie protejată de interes național, situată în zona de nord-vest a Transilvaniei, pe teritoriul județului Bihor. Aria naturală se află în partea nordică a...

Găsește comorile ascunse din orașele de lângă tine

Găsește comorile ascunse din orașele de lângă tine
Când spunem city break, ne gândim la Roma, Paris, Madrid sau Londra. Nu prea ne punem problema să vizităm alte orașe ale țării, care se află aproape de noi și sunt, de multe ori, la fel de bogate...

Plăcinta dobrogeană a Chiraței (rețetă armânească)

Plăcinta dobrogeană a Chiraței (rețetă armânească)
Intreb un localnic, apoi un bucatar, apoi un turist cu ce aliment ar asocia vacanta estivala. "Cu braga" - imi raspunde cel dintai. "Cu o salata de fructe de mare", zice si-al doilea, gata sa-mi faca...

Sărmăluțe cu urdă, în frunze de sfeclă (rețetă mănăstirească)

Sărmăluțe cu urdă, în frunze de sfeclă (rețetă mănăstirească)
Am spus-o - și o voi repeta mereu - nu de la turci au învățat românii a pregăti sarmale! Ce ne deosebeşte, poate, de alte popoare este apetenţa pe care o au ceilalți de a-şi promova cu orice chip...
Serviciul de email marketing furnizat de