x close

Turism la prețuri mici, la munte

0
Autor: Diana Scarlat 04 Ian 2017 - 14:11
Turism la prețuri mici, la munte


Românii care au înțeles că după revelion scad până la jumătate prețurile cazării în stațiunile montane se pregăteasc abia acum de vacanță. Asta dacă și locul de munte le permite și dacă nu sunt adepții excursiilor cu scop de a-și etala puterea financiară, în mijlocul aglomerației. Cât despre cei care au petrecut sărbătorile la munte, se poate spune că unii au plătit mai mult decât salariul minim pe economie pentru o noapte de cazare, unii au băut șampania în mașină, blocați pe drum, iar alții au cărat apă cu bidonul, pentru a se putea spăla, la pensiune.

 

Crăciunul și revelionul la munte în România înseamnă distracție și voie bună, dar și prețuri foarte mari, aglomerație pe pârtiile de schi și blocaje în trafic, până la petrecerea revelionului în mașină, așa cum au pățit sute de turiști anul acesta, blocați pe drumul spre Poiana Brașov. Traficul s-a degajat abia după o oră de la trecerea dintre ani.

Probleme în mai multe stațiuni

Blocajul din Poiana Brașov era anunțat de la începutul perioadei de sărbători, când traficul spre stațiunea de lângă Brașov a fost închis de Poliția Rutieră de mai multe ori, pentru că nu mai exista niciun loc de parcare. Cu toate acestea, unele hoteluri din Poiana Brașov au avut tarife de până la 1.500 de lei pe zi, de revelion. „Parcările sunt foarte aglomerate, puține și neorganizate, în stațiunile de pe Valea Prahovei. Un singur hotel din Poiana Brașov are valet parking, dar e absolut insuficient. Nu există transport local, mai ales pentru schiori, în stațiuni. Primăriile ar putea să pună niște mașini speciale la dispoziția turiștilor, iar astfel s-ar rezolva foarte multe probleme. Transportul s-ar putea plăti din procentul colectat din cazări”, explică Dan Anghelescu, patronul unei agenții de turism care se străduiește să facă incoming. Dacă se ajunge la un grad de ocupare de 100% în Poiana Brașov și toți turiștii vin cu mașinile personale, numărul locurilor de parcare este insuficient, iar stațiunea se blochează, ceea ce s-a-ntâmplat și acum. Bucureștenii care au ales Valea Prahovei pentru distracția de revelion au mai avut de suportat și până la nouă ore pe drum, la întoarcerea acasă, pe DN1. Dar probleme au fost și la Rânca, unde turiștii au cărat apă cu bidoanele, pentru că mai multe pensiuni ai rămas nealimentate, iar reprezentanții primăriei nici măcar nu știau că există defecțiuni.

Condiții mai bune după sărbători

„După Crăciun şi mai ales Revelion, tarifele hotelurilor încep să scadă sau, mai bine zis, încep să-şi revină la normal. Spun asta pentru că de sărbători vorbim despre excepţii, tarifele normale de iarnă fiind cele din perioada 1 decembrie – 15 martie”, explică Traian Bădulescu, specialist în turism. De exemplu, la un hotel de patru stele de pe Valea Prahovei, prețul mediu pentru un pachet de revelion a costat 1.030 de euro pentru patru nopţi, per cameră dublă, incluzând cina festivă, iar Crăciunul a costat 2.230 de lei pentru o cameră dublă, pentru patru nopţi, cu mic dejun şi prânz, plus prânz festiv de Crăciun. „La acelaşi tip de hotel, o cameră cu mic dejun costă 1.295 de lei pentru 4 nopţi în a doua parte a lunii ianuarie, respectiv 772 de lei pentru un week-end de două nopţi, cu mic dejun, în perioada 6-8 ianuarie. Tarifele scad substanţial imediat după terminarea sejurului de Revelion, deci începând cu 2-3 ianuarie, şi revin la normal, adică exact cât sunt în sezonul de iarnă, în afara sărbătorilor, după 15 ianuarie”, mai spune Bădulescu. În altă zonă a țării, la Roman, petrecerea Crăciunului a costat 600 de lei per cameră, pentru două nopţi, la un hotel de patru stele, cu cină festivă, iar pentru trei nopţi de cazare în pachetul de Revelion, camera dublă a costat 2.400 de lei, cu cină festivă inclusă şi o excursie de o zi în zona montană și la Cetatea Neamțului. Pentru weekend-ul 6-8 ianuarie, două nopţi de cazare la acelaşi hotel costă 472 de lei per cameră, cu mic dejun inclus.

 

Crăciunul pe stil vechi, la prețuri mai bune

Să nu uităm că pe 7 ianuarie este Crăciunul pe rit vechi, iar pe 14 ianuarie, Revelionul pe rit vechi iar destinaţiile montane şi cele rurale din România sunt solicitate, în această perioadă, de turişti basarabeni, ucraineeni, ruşi sau sârbi, care petrec pe rit vechi. Și în această perioadă tarifele sunt ceva mai ridicate, dar nu precum de Revelionul şi Crăciunul pe rit nou. „De sărbători avem şi o cerere mult mai mare decât în restul anului. Pe de altă parte, este greu să comparăm tipurile de pachete turistice, pentru că de sărbători avem cine festive, program artistic și alte oferte speciale, iar de Revelion sunt, de asemenea, incluse programe speciale, focuri de artificii, formaţii şi interpreţi. Oricum, pachetele turistice diferă în funcție de politica fiecărei structuri de cazare”, explică Traian Bădulescu.

 

În general, de Revelion, pentru aceeaşi perioadă, tarifele sunt cam de 3-4 ori mai mari decât o altă perioadă în afara sărbătorilor, iar de Crăciun, sunt aproape duble faţă de o perioadă normală, în special în zonele turistice foarte dezvoltate, precum Valea Prahovei, Poiana Brașov, Bran-Moieciu sau Bucovina. Traian Bădulescu, specialist în turism


 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 723


Mai multe titluri din categorie

REŢETA ZILEI: Tartă cu legume

REŢETA ZILEI: Tartă cu legume
Ingrediente: un blat pentru tartă, 2 ouă, 350 g brânză ricotta, 100 g parmezan, 150 g mozzarella, o lingură oregano, nucşoară, sare. Pentru rulourile de legume: 3 morcovi, un dovlecel galben, un...

Vacanță de lux la țară: de la saună în pădure, la ateliere de țesut

Vacanță de lux la țară: de la saună în pădure, la ateliere de țesut
În ultimii ani, românii au învățat să fie tot mai pretențioși când vine vorba de locul de cazare. Pensiunile obişnuite scad în popularitate, pentru că turiștii caută locuri...

Carmen Tănase împlinește, astăzi, 56 ani! Cum își sărbătorește actriţa ziua de naștere

Carmen Tănase împlinește, astăzi, 56 ani! Cum își sărbătorește actriţa ziua de naștere
Galerie Foto Carmen Tănase, vedeta Happy Channel, împlinește astăzi 56 ani. Cunoscută publicului prin prisma rolurilor fascinante pe care le-a interpretat în seriale de televiziune, lungmetraje și piese de teatru, ac...

Pepe, cameraman profesionist! “Primii bani i-am făcut filmând la nunți... și chiar la înmormântări"

Pepe, cameraman profesionist! “Primii bani i-am făcut filmând la nunți... și chiar la înmormântări"
Galerie Foto În amintirea vremurilor când filma la nunți, Pepe se va transforma pentru câteva minute într-un cameraman profesionist miercuri, 18 ianuarie, de la ora 20.30, la “Te pui cu...

"Te pui cu blondele?" Află cum își câștiga Pepe banii, la 12 ani, care e legătura dintre nea Mărin și Dan Spătaru și ce origini are Liviu Vârciu!

"Te pui cu blondele?" Află cum își câștiga Pepe banii, la 12 ani, care e legătura dintre nea Mărin și Dan Spătaru și ce origini are Liviu Vârciu!
Pepe, Liviu Vârciu și nea Mărin vin miercuri, 18 ianuarie, de la ora 20.30, la “Te pui cu blondele?”, într-o ediție cu tema „clubbing versus petrecere”. Astfel, blonda supremă și...

Arii protejate ale României. Parcul Natural Apuseni

Arii protejate ale României. Parcul Natural Apuseni
Munții Apuseni ascund poate unele dintre cele mai frumoase comori ale țării. Parcul Natural Apuseni este o arie protejată ce se află pe teritoriile județelor Alba, Cluj și Bihor, în partea central-estică a ...

Destinația săptămânii. Milano, orașul marilor creatori de modă

Destinația săptămânii. Milano, orașul marilor creatori de modă
Îmbină istoria cu moda pentru câteva zile la Milano, capitala economică a Italiei, dar nu și cea oficială. Când zici Milano, te gândeși la marele Dom, dar și la marii designeri vestimentari...

REŢETA ZILEI: Supă italienească cu fasole

REŢETA ZILEI: Supă italienească cu fasole
Ingrediente: 150 g paste fără ou, o ceapă, 2 dovlecei, 2 roşii în bulion, 50 g mazăre, 100 g fasole boabe, rădăcină de ţelină (o felie), 2 morcovi, un praz, 4 linguri ulei, 2 fire pătrunjel, o foaie d...

Unic pe plaiuri mioritice. Muzeul Ceasului din Ploieşti

Unic pe plaiuri mioritice. Muzeul Ceasului din Ploieşti
Muzeul Ceasului "Nicolae Simache" din Ploiești este unic în Europa și a fost redeschis în mai anul trecut, după doi ani și jumătate de restaurare. Colecția muzeului cuprinde peste 4.000 de...

Paris Jackson se pregăteşte să-şi facă debutul la Hollywood

Paris Jackson se pregăteşte să-şi facă debutul la Hollywood
Paris Jackson, fiica celebrului star al muzicii pop decedat în 2009, ar putea primi un rol în norul serial al Fox "Star", iar alura sa de fotomodel ar fi atras atenţia revistelor de modă...

Divorţul dintre Johnny Depp şi Amber Heard a fost finalizat

Divorţul dintre Johnny Depp şi Amber Heard a fost finalizat
Divorţul dintre Johnny Depp şi Amber Heard a fost finalizat de către un judecător din Statele Unite, vineri, a informat presa locală, relatează sâmbătă DPA şi Reuters.  Depp trebuie să-i...

Prinţul Harry i-a făcut cunoştinţă prietenei sale, Meghan Markle, cu Kate Middleton

Prinţul Harry i-a făcut cunoştinţă prietenei sale, Meghan Markle, cu Kate Middleton
Prinţul Harry i-a făcut cunoştinţă prietenei sale, actriţa Meghan Markle, cu Kate Middleton, ducesă de Cambridge, în cadrul unei vizite la Palatul Kensington, relatează duminică Daily Mail.  Cu...

Femeia zodiacului, diamant neșlefuit. Află-i secretele

Femeia zodiacului, diamant neșlefuit. Află-i secretele
Modestă, frumoasă, harnică și bună la suflet – acestea sunt calitățile care fac din nativa acestei zodii femeia ideală atât într-o relație de prietenie, cât și în una de iubire. Su...

Horoscopul lunii februarie. Ce zodii au noroc în dragoste

 Horoscopul lunii februarie. Ce zodii au noroc în dragoste
Pentru luna februarie, previziunile astrale arată că Gemenii au parte de o surpriză de proporții, însă nu toate zodiile pot spune că luna iubirii vine la pachet cu romantism și cu liniște în casă. Ve...

REŢETA ZILEI: Brioşe cu porumb şi cârnaţi

REŢETA ZILEI: Brioşe cu porumb şi cârnaţi
Ingrediente: 350 g cârnaţi proaspeţi sau afumaţi, un ardei gras, 150 g porumb fiert, 2 fire de ceapă verde, 50 caşcaval, 150 g făină, 100 g mălai, 2 linguri ulei de măsline, 2 pahare iaurt grecesc, 2 li...