x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar 8 sfaturi pentru prepararea sănătoasă a mâncărurilor din varză. Cum pregătești sarmalele cu nuci, rața pe varză și alte 4 rețete delicioase

8 sfaturi pentru prepararea sănătoasă a mâncărurilor din varză. Cum pregătești sarmalele cu nuci, rața pe varză și alte 4 rețete delicioase

22 Iun 2015   •   13:20
8 sfaturi pentru prepararea sănătoasă a mâncărurilor din varză. Cum pregătești sarmalele cu nuci, rața pe varză și alte 4 rețete delicioase

 Varza este una dintre cele mai vechi legume cunoscute de om. Cum ea face parte din topul 20 al celor mai hrănitoare produse, a fost rapid introdusă în alimentaţia ţărilor din întreaga lume. Varza albă sau roşie, sferică, este populară în Occident, în timp varietăţile cu frunze late sunt populare în Asia.

Dacă s-ar ţine seama de multiplele sale calităţi culinare şi terapeutice, nu ar trebui să treacă nicio zi fără salată proaspătă sau murată, suc, plăcinte sau mâncare din acest adevărat aliment-minune. Şi legumele înrudite cu varza, cum sunt conopida, broccoli sau cresonul, au aceleaşi virtuţi alimentare.

Iată câteva sfaturi prețioase pentru prepararea și consumarea corectă a preparatelor din varză:

1. Varza proaspătă are un aspect lucios şi este crocantă la rupere. Ridic-o pentru a vedea dacă frunzele de dedesubt sunt compacte şi dacă arată bine. Cu cât este mai grea, cu atât este mai densă.

Citește și Tot ce trebuie să știi despre DEOCHI! Cum se ia? Cum se vindecă? DESCÂNTECE!

2. Este de preferat ca varza să fie consumată în stare crudă, pentru a i se păstra proprietăţile.

3. Pregătirea îndelungată pe foc reduce mult din cantitatea de substanţe nutritive.

4. Cu toate că poate fi păstrată în pungă de plastic, la frigider, până la trei săptămâni, este recomandabil să o consumi proaspăt culeasă, fiind mai gustoasă, mai dulce.

5. Dacă o pui la fiert, imediat ce se simte mirosul specific înseamnă că ai gătit-o prea mult; nu o ţine pe foc mai mult de 10 minute. Ca să scapi de miros, adaugă în oală o tulpină de ţelină.

6. Varza roşie are nevoie de un timp mai îndelungat de fierbere comparativ cu cea albă.

7. Pentru ca salata să fie gustoasă şi bine pătrunsă cu sosul preparat, este bine să o pregăteştii cu mai mult timp înainte de servire, poate chiar să o faci dimineaţa pentru masa de seara.

8. Varza acră nu se ţine niciodată în vase de plastic sau pungă de nylon, deoarece se formează substanţe toxice, care alterează gustul şi distrug vitaminele.

Iar acum, mult-așteptatele rețete!

1. Salată de varză „bogată”
Ingrediente: o varză tocată, 120 g şuncă, 100 g ceapă tăiată, un căţel de usturoi, 125 ml otet de mere, ulei.
Preparare:.....................................

Citește articolul integral și află cum se prepară: 1. Salată de varză „bogată”, 2. Sarmale cu nuci, 3. Varză a la Cluj, 4. Raţă pe varză, 5. Şniţele din varză dulce cu cartofi natur, 6. Plăcintă cu varză murată



×