x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Caiet de retete

Caiet de retete

14 Feb 2007   •   00:00

PREPARATE DIN CARNE

ANDIVE GRATINATE CU BACON
Ingrediente: 4 andive, 8 felii de bacon, o lamaie, 100 ml vin alb, 50 g unt, doi cartofi, ulei de masline, otet de mere, sare, piper, cimbru, ardei iute
1 Pentru a pregati sosul se curata cartofii de coaja, se spala si se fierb. Cand sunt fierti, se scot din apa si se paseaza cu o furculita pana cand devin piure.
2 Se adauga 100 ml din apa in care au fiert cartofii, doua linguri de ulei de masline si o lingurita de otet de mere.
3 Se condimenteaza cu sare si piper, se adauga cimbru tocat marunt, se amesteca totul si se lasa sa se raceasca. Daca se vrea un sos mai subtire se mai adauga din apa in care au fiert cartofii.
4 Andivele se spala, se taie pe jumatate si se stropesc cu suc de lamaie. Se topeste untul intr-o tigaie si se calesc andivele.
5 Cand sunt gata, se scot pe o farfurie, se infasoara cu feliile de bacon si se mai prajesc trei minute pe fiecare parte. Se scot si se servesc alaturi de sosul de cartofi, presarate cu cimbru tocat.
Sfat: In sos putem adauga putin ardei iute tocat marunt. Bautura: Pinot Gris
FRIGARUI DE PORC CU LEGUME
Ingrediente: 800 g carne de porc, o vanata, 3 ardei grasi, 200 g ciuperci, 200 g rosii cherry, 4 catei de usturoi, 3 boabe de enibahar, sare, piper, ulei de floarea-soarelui, boia dulce, patrunjel, sos iute
1 Carnea de porc se taie in cuburi si se pune intr-un castron. Se condimenteaza cu boia dulce, sare, piper si enibahar pisat.
2 Se toarna putin ulei peste carne, se amesteca totul, se acopera cu o folie alimentara si se da la rece pentru 30 de minute.
3 Ardeii grasi si vanata se taie in cuburi potrivite, ciupercile se curata, se spala si se scurg.
4 Intr-o tigaie se incinge putin ulei, se adauga usturoiul curatat, se prajeste timp de cinci minute, apoi se scoate. Carnea se prajeste in uleiul in care a fost usturoiul.
5 Se prajeste bine pe toate partile, se scoate si se pune pe o farfurie. Intr-o tigaie separata se incinge putin ulei si se prajesc legumele taiate in cubulete, condimentate cu sare si piper.
6 Legumele se infig alternativ cu bucatile de carne pe frigarui, se presara patrunjel tocat si se servesc.
Sfat: Se pot servi cu un sos iute din rosii, usturoi pisat, sare, piper si ulei. Bautura: Feteasca Neagra
MIEL CU LEGUME
Ingrediente: un kilogram carne de miel, 800 g fasole verde, 8 ardei capia, 250 g arpagic, sare, piper, ulei de floarea-soarelui, o lingurita de boia iute, 4 catei de usturoi, cimbru, o lingura de otet, patrunjel
1 Carnea de miel se spala, se taie in bucati si se pune intr-un vas adanc. Peste ea se asaza cateii de usturoi, se toarna otetul si doua cani cu apa. Se acopera cu un capac si se lasa 15 minute.
2 Se scoate carnea din apa, se pune in alt vas si se presara cimbru, sare, piper, boia iute si se toarna un paharel de ulei. Se amesteca si se acopera cu folie alimentara.
3 Se lasa la rece 30 de minute, apoi se scoate carnea si se introduce la cuptor timp de 45 de minute.
4 Fasolea verde se spala, se pune intr-o oala cu apa fierbinte si se fierbe. Se lasa in apa fierbinte pana cand se serveste.
5 Arpagicul se curata de foi, se spala si se fierbe in putina apa, timp de zece minute, la foc mediu. Se scoate din apa si se caleste cinci minute la foc iute.
6 Ardeii capia se spala, se coc pe plita, se curata de coaja si se condimenteaza. Se serveste totul cald, presarat cu patrunjel tocat.
Sfat: Carnea de miel poate fi si prajita, insa atunci se va taia in felii mai subtiri. Bautura: Merlot
CIORBA DE MIEL
Ingrediente: un kg carne de miel, 800 g rosii, 3 cepe, doi morcovi, o radacina de pastarnac, o jumatate de telina, 300 g fasole verde, doi ardei grasi, un pahar de bors, sare, piper, patrunjel, ardei iute
1 Carnea de miel se taie in bucati potrivite si se pune la fiert in 4 litri de apa. Se lasa sa fiarba si, cand a inceput sa clocoteasca apa, se indeparteaza spuma cu o paleta cu gauri.
2 Morcovii, radacina de pastarnac, telina si ceapa se curata, se spala si se dau pe razatoarea cu ochiuri mari. Se adauga sare dupa gust si se lasa sa fiarba la foc mediu.
3 Cand carnea este fiarta pe jumatate, se adauga ardeii grasi taiati in cubulete, fasolea taiata in bucati mai mici, rosiile descojite, tocate marunt si borsul.
4 Se lasa sa clocoteasca pana cand carnea a fiert de tot, se opreste focul, se adauga patrunjel tocat si se acopera oala ca sa se imbine aromele.
5 Se serveste fierbinte, presarata cu verdeata tocata marunt.
Sfat: Se serveste cu ardei iuti cruzi sau murati. Bautura: Chardonnay

PREPARATE DIN PESTE

CURRY DE OREZ CU PASTRAV
Ingrediente: 4 pastravi, 250 g orez, o conserva cu fasole boabe rosie, 300 g varza de Bruxelles, salata verde, doua lamai, o lingurita de praf de curry, sare, piper, ulei de floarea-soarelui, marar, varza
1 Orezul se spala in apa rece pana cand dispare tot amidonul. Se incing doua linguri de ulei intr-o tigaie, se adauga orezul si se caleste timp de cinci minute la foc mediu.
2 Se pun doua pahare de apa si se lasa sa fiarba. Cand este aproape fiert se adauga praful de curry, sarea si piperul dupa gust.
3 Pastravii se curata, se eviscereaza si se spala. Varza de Bruxelles se curata, se spala si se toaca marunt. Se amesteca bine cu putin ulei, sare, piper si marar tocat. Pastravii se umplu cu varza tocata si se asaza intr-o tava tapetata cu folie de aluminiu unsa cu ulei.
4 Se ung la suprafata cu ulei, se condimenteaza, se asaza felii de lamaie peste ei si se introduce tava in cuptor. Se tin timp de 15-20 de minute, apoi se scot.
5 Fasolea scursa se amesteca bine cu sare, piper, suc de lamaie si ulei. Se serveste totul cald, alaturi de salata verde si boabele de fasole.
Sfat: Se poate servi si cu o salata din varza cruda, sare, piper, ulei si suc de lamaie. Bautura: Muscat Ottonel
CIORBA DE SALAU
Ingrediente: un kilogram de salau, doua cepe, o radacina de patrunjel, doi morcovi, o telina, 6 rosii, doi catei de usturoi, 150 g fasole boabe, 300 g spaghete, un pahar de bors, ulei de floarea-soarelui, sare, piper, patrunjel
1 Fasolea se pune la inmuiat cu o seara inainte.
2 Cepele, radacina de patrunjel, morcovii si telina se curata, se spala si se toaca marunt. Se incing intr-o tigaie patru linguri de ulei si se calesc legumele pana cand incep sa se inmoaie.
3 Se adauga rosiile curatate de pielita si taiate in cubulete. Se condimenteaza cu sare si piper si se fierb timp de cinci minute. Se pune o oala cu apa la fiert, se adauga legumele calite, fasolea boabe si se fierb pana cand fasolea s-a inmuiat complet.
4 Pestele se curata, se eviscereaza, se portioneaza si se spala. Se introduce in oala, se adauga spaghetele, apoi borsul si cateii de usturoi si se mai lasa sa fiarba 15 minute.
5 Se opreste focul, se presara patrunjel tocat si se acopera cu un capac. Se serveste imediat sau se lasa sa se raceasca 20 de minute.
Sfat: Ciorba se poate face si fara bors, adaugand inca doua rosii. Bautura: Feteasca Alba
COLTUNASI CU PESTE
Ingrediente: doua bucati de macrou, 3 oua, 250 g faina, doua linguri de apa, 75 g margarina, 3 linguri de cuscus, 3 linguri de susan, sare, piper, ulei de floarea-soarelui, marar, salata verde, lamaie
1 Intr-un castron se amesteca margarina cu apa, un varf de cutit de sare, doua oua si faina, pana cand rezulta un aluat potrivit de tare. Se infasoara aluatul intr-o folie alimentara si se introduce la rece pentru 20 de minute.
2 Macroul se taie in bucati si se fierbe zece minute in apa in care s-a adaugat o lingurita de sare. Se scoate din apa, se lasa sa se raceasca si se curata de oase.
3 Cuscusul se inmoaie in apa fierbinte si se lasa la racit.
4 Din aluat se intinde o foaie groasa de jumatate de centimetru si se decupeaza cercuri cu o cana. Pestele se amesteca bine cu cuscus, marar tocat, sare si piper.
5 La fiecare cerc se pune pe o margine umplutura si se acopera cu cealalta jumatate. Se preseaza pe margini cu o furculita, se ung cu un ou batut si se presara susan. Se asaza intr-o tava unsa cu ulei.
6 Se introduce tava in cuptorul incins. Se coc timp de 15-20 de minute la foc mediu.
Sfat: Se servesc alaturi de salata verde si felii de lamaie. Bautura: Feteasca Regala
TURNURI DE VINETE CU ICRE
Ingrediente: doua vinete, 150 g icre negre de nisetru, 150 g icre rosii de crap, 150 g rosii cherry, doi ardei capia, jumatate de lingurita de piper rosu macinat, 50 g unt, doua cepe, un praf de curry, un praf de piper alb, sare, ulei, o lingurita de amidon, marar
1 Cepele se curata de foi, se spala si se toaca marunt. Untul se topeste intr-o tigaie, se adauga cepele si se calesc cinci minute. Se adauga cele doua tipuri de piper, praful de curry, un varf de cutit de sare si amidonul dizolvat in doua linguri de apa.
2 Se lasa sa fiarba, apoi se lasa sa se raceasca si se paseaza totul. Se trece printr-o strecuratoare fina si se toarna sosul intr-un ibric.
3 Ardeii capia se curata de seminte si se taie in felii subtiri.
4 Vinetele se spala, se sterg cu un servet si se taie in felii subtiri. Se presara sare si se lasa deoparte timp de zece minute. Se prajesc intr-o tigaie de teflon fara ulei sau se frig pe un gratar uns cu ulei.
5 Cand sunt gata se pun pe un platou si se lasa sa se raceasca.
6 Se alterneaza felii de vinete cu cele doua tipuri de icre pana se formeaza un turnulet. Se decoreaza cu felii de ardei si se serveste alaturi de sosul picant, feliile de rosii cherry, presarate cu marar tocat.
Sfat: Mararul se poate inlocui cu patrunjel tocat. Bautura: Tuica

PREPARATE DIN LEGUME

BARCUTE DE SOIA CU ROSII
Ingrediente: 8 felii de parizer vegetal, 3 oua, un borcan de rosii uscate, 150 g pesmet, 200 g smantana, o lingurita de mustar, un castravete murat, sare, piper, un varf de cutit cu praf de nucsoara, patrunjel, ulei, boia iute, praf de curry
1 Intr-un castron se bat ouale cu o furculita, se adauga praful de nucsoara, sarea si piperul dupa gust. Feliile de parizer se trec prin amestecul de oua, apoi prin pesmet.
2 Se prajesc in ulei incins, timp de cinci minute pe fiecare parte, avand grija sa nu se arda pesmetul prea tare, caci devine amar.
3 Se scot si se asaza pe un servet absorbant.
4 Castravetele murat se da pe razatoarea cu ochiuri mici si se pune intr-o strecuratoare.
5 Smantana se pune intr-un castron impreuna cu castravetele ras, mustarul, sarea si piperul, dupa gust. Se adauga patrunjel tocat si se amesteca.
6 Barcutele de parizer se servesc fierbinti cu sosul de smantana si rosii uscate din conserva, presarate cu patrunjel tocat.
Sfat: In compozitia de oua se mai poate adauga praf de curry sau boia iute. Bautura: Punci cu vin rosu
TURNULET CU SOS DE BRANZA
Ingrediente: 300 g orez cu bobul lung, 150 g branza de vaci, 100 g cascaval, 150 ml lapte dulce, doi ardei capia, doi morcovi, 150 g fasole verde, un ardei iute, sare, piper, ulei de masline, cimbru, mazare, broccoli
1 Fasolea verde si morcovii se spala, se curata si se fierb separat. Se taie in cubulete si se pun intr-un castron.
2 Ardeii capia se curata de seminte si se taie in cubulete. Orezul se spala in apa rece pana cand apa ramane limpede. Se pune orezul intr-o tigaie, se adauga doua pahare de apa si se lasa sa fiarba.
3 Cand orezul este fiert pe jumatate, se adauga trei linguri de ulei de masline, legumele fierte, ardeii capia, sarea si piperul dupa gust. Se tine pe foc pana cand orezul este fiert, se acopera cu un capac si se lasa sa se imbine aromele.
4 Intr-o tigaie se topeste cascavalul taiat in cubulete, se adauga branza de vaci, laptele dulce, sarea si piperul dupa gust. Se amesteca, se lasa sa se dizolve totul, apoi se adauga cimbrul tocat.
5 Cu ajutorul unor cani se fac turnulete din orez, se toarna deasupra sosul de branza si se servesc presarate cu cimbru si ardei iute tocat.
Sfat: In orez mai putem adauga mazare si broccoli taiat in cubulete. Bautura: Cabernet Sauvignon
RAVIOLLI CU BRANZA FETA
Ingrediente: 500 g branza feta, 3 oua, 200 ml apa, 300 g faina, un varf de cutit de nucsoara macinata, doi ardei capia, doi castraveti, rosii cherry, 250 g smantana, sare, piper, ulei de masline, marar
1 Branza feta se imparte in doua. O parte se sfarama cu o furculita si se amesteca bine cu marar tocat, iar restul se taie in cubulete.
2 Ouale se sparg intr-un castron si se bat bine cu o furculita. Se adauga apa, nucsoara, un varf de cutit de sare si o lingurita de ulei de masline.
3 Se toarna totul peste faina si se amesteca pana cand rezulta un aluat elastic, dar care sa nu se lipeasca de maini. Daca este nevoie se mai adauga faina.
4 Se lasa aluatul sa se odihneasca timp de zece minute, apoi se intinde o foaie subtire, se taie in patratele si se umplu cu branza. Se impaturesc si se preseaza marginile cu o furculita. Se lasa pe masa zece minute, apoi se fierb.
5 Separat se face o salata din ardeii si castravetii taiati in cubulete, felii de rosii cherry, piperul, uleiul de masline si cuburile de feta.
6 Se serveste totul cald sau rece, alaturi de smantana amestecata cu piper macinat si marar tocat.
Sfat: Putem adauga ardei taiati si in umplutura de raviolli. Bautura: Pinot Noir
OMLETA CU LEGUME
Ingrediente: 8 oua, doi castraveti verzi, doi ardei capia galbeni, 200 g broccoli, un dovlecel, 200 g cascaval, rosii cherry, masline, sare, piper, ulei, un varf de cutit de praf de nucsoara, un varf de cutit de praf de usturoi, marar, rosii uscate
1 Castravetii si ardeii capia se spala si se taie in felii subtiri. Broccoli se spala si se fierb timp de zece minute la foc mediu, apoi se lasa sa se scurga de apa. Se taie in bucati mai mici si se pune intr-un castron.
2 Dovlecelul se spala, se taie in felii subtiri si se prajeste in ulei incins. Se scot din ulei si se pun intr-o strecuratoare ca sa se scurga uleiul.
3 Ouale se sparg intr-un castron, se bat bine cu o furculita, apoi se adauga praful de nucsoara si praful de usturoi. Se condimenteaza cu sare si piper, se amesteca totul, se incinge ulei intr-o tigaie si se prajesc pe rand patru omlete.
4 Se servesc calde sau reci, alaturi de legumele crude, broccoli fiert si dovlecelul prajit.
5Cascavalul se poate rade peste omleta sau se serveste taiat in felii, impreuna cu rosiile si maslinele. Peste omlete se presara marar tocat si se servesc.
Sfat: In omlete se mai pot adauga si rosii uscate. Bautura: Sauvignon Blanc

PREPARATE DULCI

BANANE CU CREMA DE MERE
Ingrediente: 4 banane, 5 mere, 100 g nuca de cocos, 120 g zahar tos, 100 g nuca macinata, o lingurita de scortisoara macinata, doua pliculete cu zahar vanilinat, esenta de vanilie, o jumatate de lamaie, doua linguri de cacao, frisca, menta
1 Merele se spala, se curata de coaja si li se scot cotoarele, apoi se taie in cuburi. Se pun intr-o oala, se stropesc cu sucul de lamaie si se adauga zaharul tos.
2 Se presara scortisoara si zaharul vanilinat, se amesteca si se pune totul pe foc. Se tin pe foc pana cand merele s-au inmuiat si zaharul s-a topit. Se lasa sa se raceasca, apoi se varsa totul intr-un vas din plastic.
3 Bananele se descojesc pe jumatate, se taie din fiecare banana jumatate pe lungime si se adauga la compozitia de mere.
4 Se paseaza totul cu un mixer, se adauga esenta de vanilie si nuca macinata. Se amesteca si aceasta compozitie se pune peste jumatatile de banane.
5 Se presara la suprafata nuca de cocos si cacao. Se pot servi imediat sau se introduc la rece pentru 20 de minute.
Sfat: In loc de nuca de cocos si cacao putem folosi frisca si frunze de menta tocate. Bautura: Coniac
TORT CU CAPSUNI SI COACAZE
Ingrediente: 150 g capsuni, 100 g coacaze, 5 oua, 140 g faina, 190 g zahar tos, 70 g unt, 320 ml lapte dulce, un pliculet de crema de vanilie instant, zahar vanilinat, praf de copt, sare, doua pliculete de gelatina, menta, fistic, migdale, nuca macinata
1 Crema de vanilie se prepara conform instructiunilor de pe plic cu 120 ml lapte si se da la rece. Faina se amesteca bine cu un praf de sare si o lingurita de praf de copt. Untul se topeste si se lasa sa se raceasca.
2 Albusurile se mixeaza. Galbenusurile se amesteca bine cu zaharul tos si zaharul vanilinat pana cand isi dubleaza volumul.
3 Se adauga untul, laptele ramas si faina. Se amesteca, apoi se adauga albusurile.
4 Se tapeteaza o forma cu hartie de copt sau se foloseste o tava de silicon. Se toarna aluatul, se introduce in cuptor si se coace.
5 Dupa ce s-a racit blatul, se toarna deasupra crema de vanilie, se asaza felii de capsuni si boabe de coacaze. Se toarna deasupra gelatina pentru torturi preparata si racita.
6 Se introduce tortul la rece timp de doua ore, apoi se serveste decorat cu frunze de menta.
Sfat: In compozitia de blat se mai pot adauga migdale, fistic sau nuca macinata. Bautura: Lichior de coacaze negre
FURSECURI TRIO
Ingrediente: 350 g faina, 160 g unt, 120 g zahar tos, doua oua, 50 g ciocolata alba, 50 g ciocolata neagra, o lingurita de praf de copt, esenta de migdale, esenta de rom, doua pliculete de zahar vanilinat, sare, migdale, alune
1 Ciocolata alba si cea neagra se topesc separat la bain-marie si se lasa sa se raceasca. Untul se pune intr-un castron, se adauga zaharul tos, zaharul vanilinat, un varf de cutit de sare, ouale, praful de copt si se amesteca.
2 Se imparte compozitia in doua: o parte se amesteca bine cu ciocolata alba si esenta de migdale, iar cealalta cu ciocolata neagra si esenta de rom. Se imparte faina in doua si se adauga la cele doua compozitii. Se amesteca pana cand se obtin doua aluaturi potrivit de tari. Se acopera cu folie alimentara si se dau la rece pentru 30 de minute.
3 Se scot apoi aluaturile din folie, li se da forma de rulouri si se face un singur rulou din doua rulouri de culoare neagra si un rulou de culoare alba.
4 Se taie ruloul in bucati egale care se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Se introduce tava in cuptor si se coc timp de 12-15 minute la foc mediu.
Sfat: In fiecare aluat se mai pot adauga alune si migdale, in functie de culoare. Bautura: Traminer
RULADA DULCE
Ingrediente: 6 oua, 160 g faina, 250 ml lapte, un plic cu crema de vanilie, 3 linguri de cacao, 170 g zahar tos, amidon alimentar, zahar vanilinat, esenta de vanilie, 50 g ciocolata neagra, sare, serbet roz, bomboane pentru decor, lychees, ulei, frisca
1 Crema se prepara conform instructiunilor de pe plic, i se adauga esenta de vanilie, cinci lychees tocate si se introduce la rece.
2 Galbenusurile se mixeaza impreuna cu zaharul tos si zaharul vanilinat pana cand isi dubleaza volumul. Albusurile se mixeaza impreuna cu sarea in alt vas pana cand nu mai cad de pe bratele mixerului.
3 Faina se amesteca bine cu cacaua si doua linguri de amidon. Peste galbenusuri se adauga faina, albusurile si se amesteca bine cu o lingura. Se tapeteaza o tava cu hartie de copt prajituri unsa cu ulei si se toarna compozitia in ea.
4 Se introduce in cuptor si se coace circa 10-15 minute la foc mediu. Se scoate din tava, se umezeste hartia cu putina apa si se scoate blatul pe un servet umed.
5 Se ruleaza cu grija. Se lasa la racit, se unge cu crema de vanilie si se ruleaza din nou. Se decoreaza cu un gratar de ciocolata neagra topita, serbet diluat cu putina apa si bomboane colorate.
Sfat: Putem inlocui crema de vanilie cu frisca batuta. Bautura: Busuioaca de Bohotin

×