x close

Cum se făceau dulcețurile acum 300 de ani

0
14 Iul 2017 - 12:23
Cum se făceau dulcețurile acum 300 de ani


În urmă cu 20 de ani apărea la editura Fundației Culturale Române volumul „O lume într-o carte de bucate – Carte întru care să scriu mâncările de pește i raci, stridii, melci, legumi, erburi și alte mâncări de sec și de dulce, dupre orânduiala lor” – ce cuprinde o colecție de rețete din epoca brâncovenească, scrie ziarulring.ro.

Manuscrisul este considerat ca fiind cea mai veche carte de bucate din Țara Românească și Moldova. Apariția editorială este rodul cercetarii unui istoric specializat în secolul al XVII-lea, Ioana Constantinescu, cea care a realizat transcrierea textului, prefata si postfata cărții. Un amplu și documentat studiu introductiv, privind “masa la romani”, este realizat de Matei Cazacu (Centre Nationale de la Recherche Scientifique, Paris).

Servirea musafirilor cu dulceață, șerbet și cafea – obicei oriental – devenise literă de lege și pentru ospitalitatea românească chiar și înainte lui Constantin Brâncoveanu. Și pentru că suntem în plin sezon de făcut dulcețuri vă arătăm mai jos cum se făceau acestea în urmă cu trei secole. 

Citeşte mai multe despre:   dulceaţa,   gem,   dulceata de capsuni

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 1009


Mai multe titluri din categorie

REŢETA ZILEI: Sushi Maki

REŢETA ZILEI: Sushi Maki
Ingrediente: 1 porţie orez pentru sushi, 300 gr somon file, 1 castravete, foi nori, wasabi, ghimbir în saramură, sos de soia. Mod de preparare: Pentru a forma rulourile e nevoie de un suport de bamubus...

Destinația săptămânii. Călătorie în Țara Bascilor

Destinația săptămânii. Călătorie în Țara Bascilor
Frumosul oraș spaniol Bilbao reprezintă o bijuterie arhitecturală ce îmbină armonios trecutul cu prezentul. Principalele limbi vorbite în Bilbao sunt castellano și basca antică, Euskera, ale cărei...

Iubitorii de rock, cultura traditionala si mancare organica sunt asteptati la Biertan

Iubitorii de rock, cultura traditionala si mancare organica sunt asteptati la Biertan
Servus Transilvania Fest a ajuns anul acesta la cea de-a treia editie si se va desfasura intre 18 si 20 august la Woistal, in apropiere de Biertan, judetul Sibiu. In prima zi, pe scena va urca trupa Antract, una dintre...

5 greșeli de evitat în fotografiile de vacanță

5 greșeli de evitat în fotografiile de vacanță
De la escaladarea munților, până la un salt cu parașuta sau întâlnirea zorilor pe malul mării, sezonul de vacanță oferă oportunități fantastice pentru fotografii originale. Dar ești...

Nicolas Cage, ținta glumelor după ca a apărut îmbrăcat în costum kazah

Nicolas Cage, ținta glumelor după ca a apărut îmbrăcat în costum kazah
O fotografie cu actorul american Nicolas Cage într-un costum tradiţional kazah în care acesta priveşte în gol în timp ce se află în compania primei doamne kazahe, Sara Nazarbaeva, a...

Mesele ușoare, recomandate vara

Mesele ușoare, recomandate vara
În sezonul estival, și nevoile noastre nutriționale se modifică. Tot acum este și perioada când putem adopta, pe termen lung, obiceiuri alimentare sănătoase, scrie clicksanatate.ro. Căldura impune...

Supă gospodărească (rețeta lui Constantin Bacalbașa)

Supă gospodărească (rețeta lui Constantin Bacalbașa)
La începutul secolului XX şi în special în perioada interbelică, bucătăria românească era în pas cu tendinţele europene, preparatele tradiţionale autohtone coexistând cu cele fr...

REŢETA ZILEI: Tartă cu cireşe

REŢETA ZILEI: Tartă cu cireşe
Ingrediente: 200 gr făină, 3 ouă, 120 gr zahăr, 1 vârf cuţit sare, 80 gr unt, 250 ml lapte, 500 gr cireşe. Mod de preparare: Se curăţă cireşele de codiţe şi sâmburi. Făina se amestecă cu...

Imam baialdî (rețeta dobrogeană a lui Constantin Bacalbașa)

Imam baialdî (rețeta dobrogeană a lui Constantin Bacalbașa)
Nu e gospodină în Dobrogea sau în tot întinsul sudic al României care să nu știe să gătească imam baialdî, adică vinete umplute. Rețeta nu-i nicidecum românească, însă...

Statuia de ceară a lui Beyoncé de la Madame Tussauds provoacă revoltă în rândul fanilor

Statuia de ceară a lui Beyoncé de la Madame Tussauds provoacă revoltă în rândul fanilor
Fanii lui Beyoncé s-au declarat revoltaţi în această săptămână de statuia din ceară a divei pop de la Madame Tussauds, relatează joi UPI.  Pe social media au apărut numeroase...

Julio Iglesias cere 150 milioane de euro pentru o proprietate din Miami

Julio Iglesias cere 150 milioane de euro pentru o proprietate din Miami
Cântăreţul spaniol Julio Iglesias a pus în vânzare pentru suma de 150 de milioane de euro un teren de 2,97 hectare în Indian Creek, o insulă din Miami cunoscută drept 'buncărul...

Karl Lagerfeld crede că Brigitte Macron are "cele mai frumoase picioare din Paris"

Karl Lagerfeld crede că Brigitte Macron are "cele mai frumoase picioare din Paris"
Cunoscut pentru stilul său franc, creatorul de modă Karl Lagerfeld i-a făcut un compliment neobişnuit pentru o primă doamnă a Franţei lui Brigitte Macron, în ultimul număr al revistei Paris Match,...

Unic pe plaiuri mioritice. Prima sondă cu foraj mecanic din România

Unic pe plaiuri mioritice. Prima sondă cu foraj mecanic din România
În localitatea Târgu Ocna din județul Bacău se află prima sondă cu foraj mecanic din România, cu care s-a săpat la o adâncime de 150 de metri. Sonda a fost construită de Societatea Metaxa &i...

”Poșeta” lui Neil Armstrong, vândută la licitație cu 1,8 milioane $

”Poșeta” lui Neil Armstrong, vândută la licitație cu 1,8 milioane $
Săculeţul cu praf lunar prelevat de astronautul Neil Armstrong în timpul misiunii Apollo 11 a fost vândut joi de casa de licitaţii Sotheby's din New York cu preţul de 1,8 milioane de dolari,...

Macaroane milaneze (rețetă din Epoca de Aur)

Macaroane milaneze (rețetă din Epoca de Aur)
Macaroane milaneze... ca-nainte de 89! Nu cred ca pe vremea "Epocii de Aur" să fi fost vreo criză la macaroane. Rudimentare şi grosolane, erau totuşi gustoase atâta vreme cât mesenilor le erau...
Serviciul de email marketing furnizat de