x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Divers, echilibrat, aromat

Divers, echilibrat, aromat

de Simona Chiriac    |    01 Oct 2008   •   00:00

Atunci când cineva se întoarce din Thailanda este întrebat invariabil: "Dar mâncarea cum este?". Întrebarea nu este întâmplătoare şi nevinovată cum s-ar crede, la prima vedere.



Atunci când cineva se întoarce din Thailanda este întrebat invariabil: "Dar mâncarea cum este?". Întrebarea nu este întâmplătoare şi nevinovată cum s-ar crede, la prima vedere. Bucătăria rămâne o parte esenţială din specificul fiecărei ţări, regiuni sau culturi. Aşadar, dacă ar trebui să descriu mâncarea thailandeză, aş putea să vorbesc şi despre bucuria şi împăcarea cu care thailandezii îşi trăiesc viaţa. Despre culorile care nicăieri nu sunt mai vii sau despre aromele care niciunde nu sunt mai puternice. Cum este mâncarea thailandeză? Extraordinar de diversă. O bogăţie de ingrediente, ale căror nume îţi ia ceva timp să le înveţi, dar al căror gust îl deprinzi deîndată. Bucătăria e atât de echilibrată, încât ai impresia că a găti thailandez presupune să fii nu numai bucătar, ci şi om de ştiinţă. Fiecare ingredient este pus în evidenţă sau i se estompează proprietăţile, prin adăugarea altora într-o anumită cantitate. Foarte aromată, încât se transformă de fiecare dată într-o experienţă nouă. Este o bucătărie care trebuie încercată cu toate simţurile…

Mingiuţe din nucă de cocos

Ingrediente: 300 ml apă, 300 g zahăr, 275 g nucă de cocos rasă.

Preparare:
Într-o tigaie se pun apa şi zahărul. Se lasă la fiert până când se formează un sirop mai gros. Se adaugă miezul de nucă de cocos şi se mai lasă să fiarbă până când siropul aproape s-a evaporat. Se pun 12 linguri pline de compoziţie pe o tavă de metal, apoi se modelează în formă de mingiuţe. Se lasă să se răcească timp de o oră şi jumătate şi se servesc la temperatura camerei. Se poate adăuga colorant alimentar.

Salată de peşte şi mango

Ingrediente: două fructe de mango mici, doi castraveţi mici, un ardei gras (copt, descojit şi tăiat fâşii), 50 g fire de mentă verde, 50 g fire de coriandru, 80 ml suc de limetă, 5 g ghimbir ras, 30 ml sos de peşte, 30 ml sos de chili dulce, 15 g zahăr de palmier sau brun, 4 fileuri de peşte (260 g fiecare), 5 ml ulei de alune, 30 g alune nesărate şi tocate mare.

Preparare: Se descojesc fructele de mango şi se taie miezul în fâşii. Castraveţii se taie şi ei în fâşii, pe lungime, şi se pun apoi într-un vas alături de ardeiul gras, menta şi coriandrul. Se amestecă şi se lasă salata în frigider. Într-un borcan cu capac etanş se pun sucul de limetă, ghimbirul, sosul de peşte şi cel dulce de chili, zahărul de palmier şi se omogenizează foarte bine. Se încinge pe foc o tigaie, apoi se aşază fileurile de peşte ce au fost date mai întâi prin ulei de alune. Se lasă 3-4 minute pe fiecare parte sau până când sunt gata. Se împarte salata în patru porţii, se aşază pe farfurii, iar deasupra se pune câte un file de peşte. Se toarnă sosul de salată şi se decorează cu alune sfărâmate.

Supă de banane

Ingrediente: o lingură de ulei de alune, 50 g ceapă verde feliată, 25 g usturoi feliat, 200 ml lapte de cocos, 400 ml supă vegetală, un sfert de linguriţă de piper alb măcinat, 3 linguriţe de sos de soia, un sfert de linguriţă de sare, o jumătate de linguriţă de zahăr, o banană mare curaţată şi tăiată oblic, un ardei mare chili tăiat oblic, frunze de coriandru, două limete tăiate în jumătate, o ceapă verde tăiată în fâşii.

Preparare: Se încinge uleiul într-o tigaie şi se călesc ceapa verde şi usturoiul la foc iute. Se adaugă celelalte ingrediente şi se mai ţine pe foc încă 5 minute. Această supă poate fi servită aşa sau pasată. Pentru a o pasa, se păstrează un sfert din banană şi ardei chili, apoi restul de supă se mixează într-un blender. Se pune din nou amestecul în oală, se adaugă restul de banană şi de ardei chli şi se încălzeşte timp de 3 minute. Se serveşte fierbinte, decorată cu frunze de coriandru, limete şi ceapă verde.

Orez lipicios cu mango

Ingrediente: 600 g orez glutinos, pus la înmuiat timp de cel puţin 6 ore, 150 g zahăr, 300 ml lapte de cocos, două fructe de mango.

Preparare:
Se scurge foarte bine orezul. Se fierbe la aburi timp de 30 de minute, amestecând din când în când ca să fie bine făcut. Între timp se omogenizează zahărul şi laptele de cocos. Se amestecă orezul şi compoziţia de cocos, se pune pe foc şi se lasă până când devin cremoase. Se acoperă cu un capac şi se ţine vasul la temperatura camerei timp de o jumătate de oră. Se face o movilă de orez pe farfurie şi se aşază lângă ea feliile de mango.

Creveţi cu usturoi

Ingrediente: 5 căţei de usturoi tăiaţi mare, 15 rădăcini de coriandru, 10 boabe de piper negru, o lingură şi jumătate de ulei de florea soarelui, 500 g creveţi fierţi, două linguri de supă de peşte sau apă, o lingură de sos de stridii, o lingură de sos de soia, frunze de coriandru.

Preparare:
Cu ajutorul unui mojar şi a unui pistil se pisează rădăcinile de coriandru şi usturoiul până când se obţine o pastă. Se adaugă boabe de piper şi se pisează în continuare. Se încinge uleiul într-o tigaie şi se căleşte pasta de usturoi, la foc mediu, timp de 1-2 minute, până când se simte aroma foarte bine. Se adaugă creveţii, supa, sosul de stridii şi cel de soia, se amestecă timp de 2-3 minute sau până când creveteţii încep să se desfacă şi devin roz. Se decorează cu câteva frunze de coriandru şi se serveşte imediat.

×