x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Reţete dictate de fantome şi-o carte de bucate a celebrităţilor moarte

Reţete dictate de fantome şi-o carte de bucate a celebrităţilor moarte

de Simona Lazar    |    01 Noi 2011   •   06:09
Reţete dictate de fantome şi-o carte de bucate a celebrităţilor moarte

La ora la care scriu aceste randuri, mai e undeva un colt de planeta unde noaptea de Halloween inca nu s-a sfarsit; o fantoma sau un “mort-viu' mai dicteaza, inca, o reteta de biscuiti spritati cu ciocolata pentru o nepoata careia i s-a facut dor de dulciurile bunicii. Veti fi crezand poate ca aiurez, ca m-o fi atins vreun blestem ciudat, insa tot ce cititi acum e perfect plauzibil.

In bucatarie, pe urmele vedetelor de la Hollywood

Noaptea asta, un foarte indragit realizator de emisiuni radio, ascultate in Statele Unite ale Americii si-n Canada, deopotriva, Frank DeCaro a lansat in direct, “pe unde', “Cartea de bucate a celebritatilor moarte' (“Dead Celebrity Cookbook'. De ce a ales noaptea de Halloween pentru lansare e lesne de inteles. Iar ce se afla intre copertile cartii veti afla citind mai departe. Toate vedetele din Era de Aur a Hollywoodului, cu retetele si anecdotica lor, si-au dat intalnire pentru un festin pantagruelic. Castigatoarele statuetei Oscar Elizabeth Taylor si Katharine Hepburn, comicii Lucille Ball si John Ritter, Liberace, Frank Sinatra s.a. DeCaro povestea ca-ntr-o alta noapte de Halloween, in 1975, pe cand era elev la un colegiu din New Jersey, a organizat o petrecere foarte reusita, la care toti trebuiau sa vina costumati in vedeta preferata. Vedeta trebuia sa fi fost “oale si ulcele' de ceva vreme. Asta era regula noptii. “A fost una dintre cele mai reusite petreceri pe care le-am dat vreodata', a povestit el, spunand ca probabil atunci au incoltit semintele cartii de acum. DeCaro a fost mereu interesat de ce au lasat in urma lor marii artisti ai Americii (cand au plecat pe lumea ailalta), asa ca s-a apucat sa colectioneze reviste, ziare, almanahuri vechi, carti, monografii si nu numai. (Ma intreb daca in bogata lui colectie s-o fi afland si “The Hollywood Vegetarian Cookbook' a Franciei Ruppen, pe care o am si eu in biblioteca mea – daca nu, promit sa i-o imprumut la nevoie).

Cert este ca, gurmand desavarsit cum se afla, De Caro a incercat - impreuna cu sotul lui, Jim Colucci (cei doi fac parte din comunitatea americana de gay, lesbiene si trasnsexuali si sunt casatoriti, dupa legile de-acasa de la ei, din vara acestui an) - in propria-i bucatarie toate retetele pe care le-a aflat, atribuite vedetelor. “Nu sunt sigur ca toti au creat retetele despre care se crede ca le apartin. Unii dintre ei doar au lasat sa li se alature numele unui fel de mancare', spunea in toiul noptii de Halloween Frank DeCaro. “Dar acum, pas de-i mai intreaba daca reteta e a lor de-adevaratelea sau nu', zice el prevalandu-se de faptul ca celebritatile cu pricina sunt moarte. Toate.

Fantomele celor dragi si retetele lor preferate

Eu i-as sugera sa nu dispere si sa si-o ia ca aliat intr-o astfel de intreprindere pe Mary Ann Winkowski, cunoscut “investigator paranormal', a carei existenta, de altfel, a inspirat si un film de televiziune, realizat de CBS, “The Ghost Whisperer'.

Winkowski este un cunoscut vanator de fantome. Ea tine sa precizeze adeseori ca nu este un “medium' clasic, nu intra in contact cu spiritele care au plecat deja in gradinile Paradisului (ori in focurile Gheenei), ci poate vorbi doar cu acelea care inca mai bantuie pe pamant. Adica... cu fantomele (ori cu cei aflati in Purgatoriu, in asteptarea “autobuzului' care sa-i duca la destinatia finala). De obicei ii ajuta pe oameni sa vorbeasca cu cei dragi, care au murit de curand. Nu gasesti butonii de argint ai bunicului, testamentul sotului sau reteta mamei tale? O chemi pe Mary Ann. Cat nu e prea tarziu...

Interesant e ca din mai multe astfel de intalniri paranormale, Mary Ann Winkowski a reusit sa afle retete cat pentru o carte de bucate. “Mai mult de o suta de retete', scrie ea pe coperta cartii “Beyound Delicious. The Ghost Whisperer's Cookbook. More than 100 recipes from the Dearly Departed'. Si mai interesant este ca Mary Ann afirma ca nu intotdeauna ea a cerut retetele fantomelor, ci fantomele au venit la ea, cerandu-i sa le noteze. “Probabil ca nu puteau pleca de pe pamant si ramaneau sa bantuie printre noi pentru ca mai aveau ceva retete de impartasit', crede ea. N-a intrebat-o insa nimeni daca stie cumva ce s-a mai intamplat cu fantomele alea dupa ce i-au dat retetele. Si-or fi gasit linistea? Or fi ajuns in Rai?

Friptura de miel a lui Frank Sinatra

Dar sa ne intoarcem la cartea lui Frank DeCaro, sa o frunzarim si sa alegem o reteta din ea. Ce-ati zice de “Frank Sinatra's Barbecued Lamb'?

Piciorul de miel se va folosi cu tot cu os (e de preferat partea de sus, cu tot cu sold). Prepari o marinada dintr-o cana de ulei de masline, opt linguri de otet de vin, doi catei de ustuoi, o lingurita de sare. Torni marinada intr-o tava adanca, pui piciorul de miel cu pielea in sus si il ungi cu o jumatate de cana de mustar. Il lasi asa la marinat toata noaptea. A doua zi, pui piciorul de miel pe grillul fierbinte, cu partea unsa cu mustar in jos. Cand se rumeneste, il intorci pe partea cealalta. Ar trebui sa stea pe grill cam o ora, oricum, nu mai putin de 45 de minute. Pentru servire, se taie in felii foarte sutiri.

×