x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Worcestershire, un sos celebru

Worcestershire, un sos celebru

de Marilena Stanescu    |    28 Aug 2007   •   00:00
Worcestershire, un sos celebru

Numele acestui amestec anglo-indian de mirodenii a apărut in urmă cu mai bine de 200 de ani. Worcestershire este un sos care se foloseşte in diferite preparate culinare.

Sosul Worcestershire este un preparat culinar care incăntă intreaga lume. Dulce-acrişor-sărat, plăcut astringent şi discret, dar persistent picant, sosul Worcestershire şi-a inceput istoria cu două secole in urmă.


ADEVĂR SAU NĂSCOCIRE. Legenda privind momentul "naşterii" acestui ingredient in gastronomie este incredibilă. Se spune că, prin anul 1830, soţia lordului Marcus Sandys s-ar fi intors in Anglia, la sfărşitul mandatului soţului său, cu o reţetă de curry, pe care o descoperise in sertarul defunctului ei unchi, Sir Charles. Marcus Sandys s-a prezentat cu reţeta la farmaciile celor mai cunoscuţi chimişti din Worcester, solicităndu-le un condiment sub formă de pulbere, pentru propriul consum, insă ingredientele care formau reţeta aveau un gust oribil, iar ideea a fost abandonată. Căţiva ani mai tărziu, bio- chimiştii John Lea şi William Perrins descoperă printre rafturile magaziei preparatul. Ei observă cu stupoare că timpul făcuse ca ingredientele să se macereze şi aromele să se intrepătrundă. Aceştia se hotărăsc să producă miraculosul condiment, in caz că vor putea să refacă din memorie reţeta. Pentru a crea o aură de mister, pe ambalajul de hărtie tipărit cu antetul farmaciei apărea şi o precizare: "Reţeta unui nobil din regiune". Această "discreţie" a funcţionat ani la rănd, pănă cănd succesorii celor doi s-au hotărăt să dezvăluie numele nobilului: Sir Marcus Sandys. Astăzi, legenda se consideră a fi una falsă, cercetătorii spunănd că nu a existat nici un lord Marcus Sandys.


Mod de preparare

● INGREDIENTE: o ceapă tocată mărunt, doi căţei de usturoi, o felie de ghimbir, 3 linguri de seminţe de muştar, o linguriţă boabe de piper, 1/2 ardei uscat şi mărunţit, o bucăţică de scortişoară, o linguriţă de cuişoare intregi (nu pudră), 1/2 linguriţă de cardamon, două căni de oţet, 1/2 cană de melasă din trestie de zahăr, 1/2 cană de soia, 1/4 cană de pulpă de tamarind (fruct tropical din Africa), 3 linguriţe de sare, 1/2 linguriţă de pudră de curry, o bucată de hamsie mărunţită, 1/2 cană de apă.
● PREPARARE: Intr-o bucată de pănză se pun ceapa, usturoiul, ardeiul, ghimbirul, scorţişoara, cuişoarele şi cardamonul. Se leagă şi se aşază intr-o cratiţă cu oţetul, melasa, sosul de soia şi tamarindul. Se fierbe pănă dă in primul clocot, apoi se lasă la foc mediu 45 de minute. Se dizolvă sarea in apă. Se adaugă lichidul din cratiţă. Se ia de pe foc. Se toarnă compoziţia intr-un vas de sticlă. Se inchide ermetic şi se lasă la frigider două săptămăni, amestecăndu-se din cănd in cănd. Se strecoară apoi intr-o pănză deasă şi se pune lichidul in sticle.

×
Subiecte în articol: gastronomie