x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Zaibarul, intre mit si realitate

Zaibarul, intre mit si realitate

01 Apr 2005   •   00:00

Acum peste o suta de ani, via europeana era pe cale de disparitie. Daca cercetatorii nu ar fi gasit solutia ingenioasa de a altoi butasii, nu am mai fi avut astazi pe masa de sarbatoare un pahar cu vin rubiniu sau alb.



  • de VERONICA GUZUN

  • "OLTENESC". Zaibarul a venit pe meleaguri mioritice in 1903 din Franta
    Zaibar - vin rosu de Oltenia, ar spune romanul. Vinificatorii insa ar avea unele rezerve in legatura cu aceasta afirmatie. Zaibar vine de fapt de la Seibel si nu e oltenesc, nici macar romanesc, ci chiar frantuzesc. Lungul drum al acestui vin de la ei la noi poate fi foarte greu de povestit in cateva randuri. Oenologul Ion Pusca ne-a spus povestea controversata a acestui soi.

    VIE SALBATICA. In 1850, din America de Nord au fost adusi in Franta butasi de vita de vie salbatica. Aceste plante "gazduiau" o insecta foarte mica (filoxera). Insa pe cat era de mica pe atat era de daunatoare pentru vita de vie europeana. Filoxera inteapa radacina de vie si se hraneste cu seva din ea. Speciile de vita americana au radacina mai puternica. De aceea nu erau afectate de acest parazit. In 1863, o mare parte din viile europene s-a uscat. De aceea, oamenii de stiinta au inceput sa caute solutii pentru rezolvarea problemei. Din 1870, francezii au inceput sa altoiasca via. Pe radacina puternica americana au pus un altoi de vita frantuzeasca. Acesta a dat roada si nu a mai fost afectat de insecta ucigasa.

    ROMANIA. La noi in tara, filoxera a ajuns din Franta in 1877. Profesorul de botanica Ananescu a adus butasi americani. Pentru a-i studia i-a plantat in propria vie. Pana in 1884 au fost distruse in jur de 10.000 de ha de vita de vie romaneasca. Din acel moment, romanii au inceput sa aduca din Franta hibrizi imuni la filoxera de la diferite pepiniere. De exemplu, de la viticultorul Terras a fost imprumutat in 1895 soiul Terras 20, care este cunoscut in popor sub numele de Terasa sau Tiriaza. Si Zaibarul a fost un hibrid adus din una dintre pepinierele frantuzesti.

    ISTORIE
    Din 1903, viticultorul francez Seibel a livrat in Romania multe soiuri de hibrizi din pepiniera sa. Acestia nu aveau nume, ci erau numerotati. Majoritatea a dat rezultate bune din punct de vedere calitativ in plantatiile viticole din zona Olteniei. Cu timpul, numele i s-a modificat din Seibel in Zaibar, fiind mai usor de pronuntat, iar istoria in care vinurile europene erau pe cale de disparitie s-a uitat si a ramas mitul ca acest vin ar fi oltenesc.

    ×
    Subiecte în articol: gastronomie