x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Finantat de Maria Tanase

Finantat de Maria Tanase

03 Mar 2004   •   00:00

Lume buna astepta cuminte, cu mult inainte de inceperea spectacolului, sosirea presedintelui Romaniei, Ion Iliescu.

LA PATRU ACE. In vederea preintampinarii oricaror neplaceri, cei insarcinati cu protectia si paza controlau prin genti, posete si borsete si perchezitionau pe toata lumea, de la anonimi pana la VIP-uri. De obicei, barbatii se ocupau de barbati si femeile de femei. Dar interpreta Silvia Dumitrescu a avut parte de o perchezitie... barbateasca. Ea a fost luata la puricat de o mandrete de bodyguard. In foaierul teatrului i-am remarcat pe ministrul Culturii si Cultelor, Razvan Theodorescu, "maresalul" Ion Antonescu, directorul TNB, Dinu Sararu, regizorii Geo Saizescu si Felix Alexa, actritele Adela Marculescu si Ioana Pavelescu, creatorul de moda Catalin Botezatu, interpretele Corina Chiriac si Anca Turcasiu. N-au lipsit Cristian Tantareanu, nici sotii Monica si Victor Tatoiu. Presedintele Iliescu a sosit singur si, cu mare discretie, s-a indreptat catre loja oficiala. Spectacolul a fost o incantare a simturilor, un regal artistic pe care, din pacate, nu toti din sala ar fi meritat sa-l vada. De pilda, s-au gasit "doamne" care, neavand invitatii cu locuri, n-au vrut nici in ruptul capului sa se ridice de pe fotoliile care trebuiau sa fie ocupate de cei cu bilete-n regula. Telefoanele mobile au zumzait pe toata durata spectacolului, desi un minim bun-simt te indeamna sa vezi si sa asculti in liniste ceea ce se petrece pe scena.

PRIETENIE. Vocea inegalabilei Maria Tanase a fost fondul muzical al spectacolului regizat de Felicia Dalu. Creatoarea Liza Panait a asigurat costumele celor care au imaginat un balet inspirat de cantecele aceleia care a fost si va ramane "Pasarea maiastra" a muzicii romanesti. Momente de virtuozitate au oferit balerina Monica Petrica si maestrul Gheorghe Zamfir. Taragotistul Dumitru Farcas a citit o emotionanta scrisoare pe care marea interpreta i-a trimis-o acum 42 de ani. Cu putin timp inainte de a muri, Maria Tanase s-a oferit sa suporte cheltuielile aferente unui turneu pe care Dumitru Farcas avea posibilitatea sa-l faca alaturi de Maria Tanase. "Farcasel", asa cum i se adresa in scrisoare, a avut norocul sa fie ascultat, cand avea doar 19 ani, de Tanase, care i-a prezis ca o sa ajunga un mare artist.

"Draga Farcasel, iti trimit o scrisoare plina de invataminte...".
Printre randuri, marea artista il sfatuia pe bobocul de la Conservatorul clujean sa-si pastreze talentul si sa nu i se ridice celebritatea la cap.

(CLAUDIA DABOVEANU, SIMONA ECOVOIU)

Asa da, asa nu!

Toti erau imbracati impecabil, din cap pana-n picioare, semn ca perioada blugilor si a puloverelor la evenimente culturale a cam apus. S-a remarcat Monica Tatoiu printr-un deux-pieces, in culorile toamnei. Totusi, au existat si exceptii. De pilda, Corina Chiriac si-a pus la reverul sacoului negru o imensa floare argintie, demna de o nasa. Ruxandra Sararu a venit imbracata de sus pana jos in haine bej, culoare potrivita pentru anotimpul calduros. Ioana Pavelescu, mama celebrei Maria Marinescu, a optat pentru o tinuta de promenada. Ca sa nu mai amintim de Anca Turcasiu, care nu vrea sa renunte, de cativa ani, la eterna geaca de piele cu garnitura din blana.

×
Subiecte în articol: antimonden