x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Meniuri cu timbru

Meniuri cu timbru

de Veronica Bectas    |    23 Ian 2008   •   00:00

• Chiftele de mere în sos de vin • Budinca de orez cu fructe

“Dacă am mulţi musafiri, înseamnă că le plac bucatele mele”

proverb american

 

 

Violeta Macrea, Bucureşti. Vă oferim reţeta chiftelelor de mere în sos de vin.

Ingrediente: 4 mere domneşti, 4 linguri de pesmet, 4 ouă, două linguri de făină, coajă rasă de lămâie, ulei, 500 ml vin alb, 200 g zahăr, o jumătate de pahar cu apă.

Preparare: Merele curăţate se dau pe răzătoarea mare, se scurg de zeamă prin presare, se adaugă pesmetul, găl­be­nuşurile, făina, coaja de lămâie şi se amestecă bine, apoi se adaugă albu­şu­rile bătute tare. Într-o tigaie, în ulei în­cins, se pun cu lingura, din compoziţie, chif­tele, care se prăjesc la foc mic, până se rumenesc pe ambele părţi. Se scot cu spumiera pe hârtie absorbantă. Separat, într-o cratiţă, se fierb vinul cu zahărul şi apa, până se obţine un sirop ca mierea, în care se adaugă chiftelele, care se fierb uşor în sirop. Dacă nu este siropul îndeajuns de acrişor, adăugaţi zeamă de lămâie. Puteţi aroma şi cu scorţişoară sau cuişoare.

 

Andreea Popescu, Roşiori. Vă oferim reţeta pentru budinca de orez cu fructe.

Ingrediente: o cană şi jumătate de orez, fructe din compot scurse de zeamă, miez de nucă, 100 g stafide, 6 linguri de zahăr, un pahar cu apă, un pahar cu lapte, esenţă de rom.

Preparare: Se fierbe orezul în multă apă, cu puţină sare. Când este fiert se strecoară şi se adaugă stafidele înmu­ia­te în esenţă de rom. Într-o formă de bu­dinc­ă, unsă cu unt şi tapetată cu miez de nucă, se pune jumătate din orez, apoi se adaugă fructele, iar la final cea­laltă ju­mătate de orez. Se dă la rece câteva ore şi apoi se răstoarnă pe un platou. Se ser­veşte cu sos de zahăr ars preparat astfel: zahărul se rumeneşte, se stinge cu apă şi se fierbe puţin. După ce s-a ră­cit, se toarnă lapte şi rom, ames­te­când. Se poate servi cu toppinguri. (V.B.)

×
Subiecte în articol: agenda