x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Valuri de capital şi ceaţă la mal.

Valuri de capital şi ceaţă la mal.

de Ionuț Bălan    |    01 Iun 2011   •   21:00

Dupa doi ani si jumatate de cautat panaceul care sa transforme rezultatele economice negative, in stiri pozitive, oficialii au trecut la "ancorarea" agresiva a anticipatiilor romanilor. Cu alte cuvinte, la scurt timp dupa ce premierul Boc a scos economia din recesiune, a venit randul presedintelui Basescu sa-si exprime optimismul in legatura cu cresterea economica, pe care o vede la mai mult de 2%. E drept ca seful statului "liciteaza" astfel peste prognoza de crestere de 1,5% a sefului misiunii FMI, dar acesta din urma nu trebuie bagat in seama fiindca si-a erodat credibilitatea dupa ce a previzionat pentru 2010 o crestere a PIB de 1,3% si a iesit o scadere de 1,3%.

Sa dam insa Cezarului ce-i al Cezarului. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, cel mai calificat in "bransa" celor care umbla la resorturile psihologice ale publicului, a "incarcat" din nou canalele media cu incredere: Capitalurile vor intra probabil masiv, iar BNR va atenua volatilitatea cursului. De fapt acesta e rezumatul spuselor sale realizat de agentia de stiri Mediafax pentru ca Isarescu s-a exprimat mult mai neclar: "Este probabil sa intram intr-o noua perioada in care in Romania vor intra masiv capitaluri, cu suisuri si coborasuri. Accentuarea situatiei dificile din Grecia ar putea sa tempereze ce spun acum. Cred, insa, ca ciclul pe termen mediu este inevitabil o perioada in care vom avea intrari mai mari de capital. Vom incerca bineinteles sa atenuam volatilitatea cursului de schimb, dar acesta nu este un «must»". S-ar intelege ca e posibil sa intre capitaluri, care daca nu mai ajung acum din cauza grecilor, tot vin, dar pe termen mediu. Important e sa nu se impacienteze exportatorii fiindca BNR incearca sa nu se aprecieze leul. Daca poate, bine, daca nu, nu.

De la cine a deprins guvernatorul BNR arta ambiguitatii? De la fostul presedinte al bancii centrale a Statelor Unite, Alan Greenspan, a carui butada o foloseste frecvent: "Daca vi se pare ca am vorbit nepermis de clar, inseamna ca ati inteles gresit ceea ce am spus". Problema este insa ca Greenspan – care folosea o astfel de tehnica pentru a transmite semnale fara sa-si asume responsabilitatea ­ nu "juca" niciodata impotriva fundamentelor, ci doar inclina balanta intr-o parte sau in alta in cazuri-limita. Spre deosebire de Greenspan ­ care nu intervenea niciodata sa dezechilibreze, ci doar sa corecteze ­ Isarescu tot nu s-a dumirit ca in situatii care vin in contrast cu realitatea nu poti ancora anticipatiile.

Concluzia este cea binecunoscuta. Criza-i tratata cu aceleasi "hapuri" precum inflatia. Adica, in loc sa se actioneze asupra cauzei ­ expansiunea ofertei de bani in circulatie ­, se managerizeaza efectul: anticipatiile romanilor. Tintirea inflatiei si denominarea leului reprezinta doua tentative de a abate atentia publicului de la un adevar valabil de doua decenii: politicienii au ramas cu robinetul de bani deschis. Si ca dovada ca taierea zerourilor din coada leului n-a constituit vreo garantie impotriva inflatiei viitoare, Romania a ajuns, din nou, cea mai inflationista tara din UE.

Wim Duisenberg ­ primul presedinte ale Bancii Centrale Europene ­ preciza ca "mentinerea unei rate a inflatiei scazute si stabile reprezinta cea mai buna contributie pe care politica monetara o poate aduce pentru sustinerea cresterii economice si stimularea crearii de noi locuri de munca". Tot el avertiza ca "banca centrala trebuie protejata de preocuparile si influentele politicianiste pe termen scurt", fiindca "tentatia politicienilor de a recurge la masuri monetare care sa aduca rezolvari temporare pe seama afectarii perspectivelor economice pe termen lung este tot timpul prezenta". Se vede insa ca politicienii romani sunt obisnuiti sa li se satisfaca tentatiile.

×
Subiecte în articol: editorial