x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Profesorul

de Ilarion Tiu    |    15 Ian 2007   •   00:00
Profesorul
NAE IONESCU
Survenita in conditii speciale, moartea lui Nae Ionescu a ridicat tot felul de intrebari.

Nae Ionescu a fost una dintre cele mai controversate personalitati ale anilor ’30. El sustinea ca tineretul trebuia sa preia conducerea tarii, apropiindu-se de junii nationalisti de la Universitatea din Bucuresti, iar mai apoi, de Miscarea legionara (dupa 1933).

IN TEMNITA. Relatiile "Profesorului" cu Miscarea legionara vor avea un deznodamant nefericit pentru el, deoarece va intra in conflict puternic cu regele. Nae Ionescu a fost arestat la 8 mai 1938, in contextul intemnitarii principalilor lideri legionari. Alaturi de Mircea Eliade si de alti extremisti de dreapta, a stat in lagarul de la Miercurea-Ciuc. Insa, in octombrie 1938, starea sanatatii lui se inrautateste si este transferat la Spitalul "Gheorghe Marzescu-Nou" din Brasov. I se pune diagnosticul "astenie nervoasa cu tulburari gastro-intestinale, ameteli, insomnii". Armand Calinescu, ministrul de Interne, a refuzat sa-i ridice regimul de lagar, deoarece credea ca verdictul medical era intocmit fals.

In cele din urma, a fost eliberat de la Miercurea-Ciuc la 21 iunie 1939, stabilindu-i-se domiciliul obligatoriu in vila sa de la Baneasa. Insa putea primi pe oricine in vizita, inclusiv pe studentii sai.

INIMA… Eliberarea nu i-a adus lui Nae Ionescu si imbunatatirea sanatatii. La 26 august 1939, "Profesorul" a suferit un infarct, urmat de o stare generala proasta. Starea sa emotionala s-a agravat dupa asasinarea lui Armand Calinescu (21 septembrie 1939), deoarece se zvonea ca va fi arestat, sau chiar impuscat demonstrativ. "Socul" asasinarii primului-ministru a trecut, dupa care statutul lui Nae Ionescu s-a imbunatatit, fiindu-i ridicat domiciliul obligatoriu.

Pianista si scriitoarea Cella Delavrancea, ultima iubire a "Profesorului"

DECES SUSPECT? La 10 martie 1940, Nae Ionescu a avut un nou preinfarct, moment in care a cazut la pat. Vestea imbolnavirii "Profesorului" a fost primita cu indoieli de unele cercuri intelectuale bucurestene. De ceva saptamani, legionarii colportau zvonul ca liderii lor din Germania se intelesesera cu Hitler privind formarea unui guvern de dreapta in Romania, care sa-l aiba prim-ministru pe Nae Ionescu. Acesta n-a mai apucat sa vada guvern legionar, deoarece la 15 martie, ora 9:30 dimineata, a avut o ultima criza de inima si a decedat.

AMANTA DE BATRANETE

Nae Ionescu a fost si un mare cuceritor. Printre relatiile "de poveste" a fost si cea cu Maruca Cantacuzino, sotia lui George Enescu, intrerupta de "interventia" Cellei Delavrancea. Aceasta din urma, desi casatorita cu Filip Lahovary, va fi partenera lui Nae Ionescu in ultimele lui luni de viata. Rudele "Profesorului" l-au sfatuit sa inceteze "aventura", deoarece Cella Delavrancea ii incuraja ambitiile politice si il... epuiza fizic. Printre "barfele" asupra mortii lui Nae Ionescu a aparut si ipoteza unei scene de amor cu celebra pianista, efortul cauzandu-i un infarct.

PE PATUL DE SUFERINTA

Mircea Eliade (foto) si-l aminteste astfel pe "magistrul" sau: "Era intins pe pat, acoperit cu o patura. M-a privit lung, incercand sa zambeasca. N-a scos nici un cuvant. Apoi, doctorul mi-a apucat bratul si am iesit in varful picioarelor. Profesorul ceruse sa ne vada odata pe noi, prietenii, elevii si colaboratorii lui cei mai apropiati".

SCENARIUL OTRAVIRII, POVESTIT DE PETRE PANDREA

Scenariul otravirii a fost cel mai adesea utilizat de adeptii "teoriei conspiratiei". Iata cum este redata posibila otravire de catre P.P. Pandrea: "Profesorul Nae Ionescu era imprudent si avea, ca si Doamna R...camier (Elena Lupescu - n.n.), 200 de prieteni. Trebuia sa dea urmare invitatiilor la cine si dejunuri. La o cina cu prieteni intimi - Micescu, Titu Devechi - i s-a strecurat in portia de peste o cantitate de otrava. Ajuns acasa, a cazut la pat. A zacut trei zile. Medicul lui era Tantinel Iliescu. S-a strecurat ca medic de garda un tanar medic morfinoman, care s-a sinucis. Medicul morfinoman avea prieteni la Serviciul Secret al lui Moruzov, de unde-si tragea subsidiile pentru morfina si alte paradisuri artificiale. Intre alti prieteni ai morfinomanului era si turfistul-ziarist L. Kalustian. Unul din aceste cercuri obscure. In cele trei zile si trei nopti au stat la capatai Cella Delavrancea si feciorul sau Razvan Ionescu, foarte tanar student medicinist. A murit cu zile. Aghiotantul lui Tantinel si al Serviciului Secret isi facuse malefica misiune". De mentionat ca familia a respins din start aceste scenarii si a solicitat ca asupra cadavrului lui Nae Ionescu sa nu fie facuta autopsie. Ei au motivat boala de inima a "Profesorului", soldata cu cateva infarcturi in ultimele luni de viata.
×
Subiecte în articol: nae ionescu editie de colectie