x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Cum sa intri la Idea

Cum sa intri la Idea

24 Iun 2004   •   00:00

AUTO

Fiat Idea este un monovolum cu personalitate, care impresioneaza prin originalitatea ideilor arhitectonice si versatilitatea deosebita de care da dovada.
CATALIN FAINISI

La sfarsitul saptamanii trecute, statiunea Mamaia a fost gazda lansarii ultimului model Fiat, Idea. Monovolumul italian este solid si sigur si da dovada de o manevrabilitate deosebita in orice conditii de trafic. In plus, are dimensiuni compacte, este foarte versatila si un spatiu confortabil. Atunci cand au construit acest model, cei de la Fiat au urmat conceptul "inovatii si emotii", dorind sa isi demonstreze prin Idea caracterul inventiv. De fapt, Idea, ca acronim, inseamna Inteligenta, Design, Emotii si Arhitectura, termeni dupa care s-a ghidat producatorul in construirea acesteia.

OPTIUNI. Unul dintre avantajele noului model este acela ca dispune de patru motoare economice, doua pe benzina si doua pe motorina. "Benzinarele" sunt de 1,2 litri si 80 de cai putere (consum mediu de 6,5 litri/100 km), respectiv de 1,4 litri si 90 CP (consum mediu de 6,6 litri/100 km), prima versiune pornind, in pachetul de echipare Active, de la 10.980 euro, fara TVA. De partea cealalta, echiparea diesel include propulsorul de 1,3 litri Multijet, ce dezvolta 70 CP si consuma in medie 5,1 litri/100 km si "varful de lance" de 1,9 litri Multijet, de 100 CP, care "inghite" in medie numai 5,5 litri/100 km.

DINAMIC. Din punct de vedere al comportamentului pe sosea, Idea se prezinta foarte bine la versiunile de 1,4 litri, pe benzina, respectiv 1,9 litri diesel. Acestea au, pe langa demarajul bun, o buna stabilitate si un consum care te face sa uiti sa mai ajungi la benzinarie. De partea cealalta, celelalte motoare nu sunt la fel de puternice, dar sunt foarte fiabile, consuma putin carburant si au costuri de intretinere reduse. Obiectivul importatorilor este acela de a vinde 30 de Idea in acest an.

Motorul de 1,3 litri, "perla" Fiat

Conform importatorilor, cel mai reusit motor de la Fiat este cel de 1,3 litri Multijet, care este considerat "perla" constructorului din Torino. Acesta este garantat pe viata (250.000 km), este cel mai fiabil din gama 850-1.500 cmc si are un consum excelent, de numai 5 l/100 km. In plus, propulsorul va fi produs in 1.500.000 de unitati anual si va fi vandut catre General Motors (Opel), BMW (Mini) si Suzuki.

Interior spatios si inovator

Fiat Idea este o masina cu un spatiu interior de invidiat, care intareste ideea ca este destinata familistilor. Este ideala pentru deplasarile in concediu si are un portbagaj de 320 de litri, care poate fi extins pana la 1.420 de litri, atunci cand bancheta din spate este rabatata. De asemenea, confortul pasagerilor este sporit de sistemul optional de climatizare cu zona dubla, care permite reglarea temperaturii separat.

DATE TEHNICE

Fiat Idea 1,2 l, benzina
  • Pret: 10.980 euro, fara TVA
  • Lungime: 3,93 metri
  • Latime: 1,69 metri
  • Inaltime: 1,66 metri
  • Cilindree: 1,2 litri, benzina
  • Putere: 80 CP
  • Cuplu maximum: 114 Nm
  • Viteza maxima: 163 km/h
  • Consum mediu: 6,5 litri/100 km
  • ×
    Subiecte în articol: litri idea