x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Stapanii lutului trecut prin foc

Stapanii lutului trecut prin foc

12 Oct 2004   •   00:00

Cucuteni, Marginea, Horezu, Corund. Modelarea lutului este o indeletnicire veche de cand lumea pe plaiurile mioritice. Dar mainile pricepute ale taranilor autohtoni au ridicat-o la rang de arta.

IOHANNA ONACA PURDEA, FLORINA ZAINESCU

In meseria de olar totul e secret de familie de la alegerea lutului pentru modelare, pana la pictare, coacere si smaltuire.

MESTERI DE SECOLE. De cum intri in Corund, comuna harghiteana situata la18 kilometri de Sovata, de la un capat la celalalt al satului iti iau ochii atelierele si pravaliile mestesugarilor, pline cu diverse obiecte de arta populara. Localnicii spun ca ei se ocupa de olarit de cand lumea, prima atestare documentara a mestesugului practicat la Corund datand din 1613. Inainte de 1887, corundenii faceau numai oale rosii (din lut nepictat - n.r.). De cele smaltuite s-au apucat abia acum 150 de ani, cand a aparut cerere pentru acest tip de vase, spune un profesor de istorie din Corund. Ulcioarele, canile, vazele, farfuriile faurite de mesterii de aici sunt pictate in albastru, verde si rosu.

CERAMICA DE HOREZU. Olari vestiti sunt si locuitorii satelor de pe langa Horezu, lucrul la roata fiind o indeletnicire milenara pe dealurile Olteniei. Culorile traditionale pentru ceramica de aici sunt ocrul, verdele si albastrul, iar motivele predilecte valul, spirala, sarpele, pestele si mai ales cocosul. Multi dintre mesterii populari din zona lucreaza inca cu unelte vechi de mii de ani - pene de gasca sau coarne de vaca. Piese foarte vechi de ceramica de Horezu sunt gazduite acum de muzeele de arta populara sau stau pitite in colectii particulare. Cele noi ajung, de obicei, sa decoreze casele de vacanta sau restaurantele rustice.

CUCUTENI, O ALTA LUME. Cea mai vestita si pretioasa este insa ceramica de Cucuteni. Creata de o civilizatie ajunsa la apogeu in mileniul IV i.Hr, aceasta se remarca prin pictura cu motive in forma de spirala, meandre sau cercuri, culorile predilecte - aplicate inainte de ardere - fiind albul, rosul, brunul si galbenul.

Avand analogii in China preistorica, simbolistica desenelor ce impodobesc aceste vase reprezinta unitatea religioasa a Pamantului cu Cerul, a terenului agricol si a lumii animale cu zeitatea. Ceramica de Cucuteni originala este foarte valoroasa, ea putand fi admirata numai in muzee si, foarte rar, in colectii particulare.

Insa mesterii din zona Moldovei lucreaza si in ziua de azi vase in stilul culturii Cucuteni, pe care le vand amatorilor pe sume ce pornesc de la 9-10 euro pentru un obiect.

COMERT

Ceramica de Corund sau de Horezu nu este chiar ieftina, insa obiectele produse aici se vand in Capitala sau in alte zone ale tarii la preturi mult mai mari. Pretul oalelor si vaselor din ceramica pleaca de la circa 50.000 de lei si poate ajunge la cateva sute de mii de lei, in functie de complexitatea modelului. Cestile pentru lapte sau vin costa cam 40.000-50.000 de lei bucata, o oala de sarmale 150.000 - 300.000 de lei, iar un ghiveci de flori pentru gradina, cu mai multe compartimente ajunge la 200.000 de lei.
×
Subiecte în articol: ceramica