x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Nu e glumă! Sportul, soluţie antirid la îndemâna oricui!

Nu e glumă! Sportul, soluţie antirid la îndemâna oricui!

22 Apr 2014   •   15:36
Nu e glumă! Sportul, soluţie antirid la îndemâna oricui!

Uitaţi de cremele scumpe împotriva îmbătrânirii, de cremele cu caviar, tot felul de Q-uri şi ciuboţici ale cucului, pentru că oamenii de ştiinţă au descoperit că practicarea constantă a sportului poate fi cheia pentru limitarea, ba chiar inversarea procesului de îmbătrânire a pielii! Cine face mişcare are o piele tânără, suplă şi frumoasă mai mult timp, relatează metronews.fr.

Cercetători de la Universitatea McMaster din Canada apreciază într-un studiu recent că secretul pielii frumoase stă în practicarea sportului. Studiul lor, publicat în revista PNAS şi prezentat la Congresul Societăţii americane de medicină sportivă, arată că o activitate fizică practicată trei ore pe săptămână duce la întinerirea considerabilă a pielii.

“Sportivi” vs “sedentari”, proba de piele!

Cercetătorii au desfăşurat cercetările pe circa 30 de voluntari cu vârste cuprinse între 20 şi 84 de ani, analizând o anumită parte a corpului: pielea de pe fese, expusă foarte rar razelor soarelui, contrar celei de pe faţă, care îmbătrâneşte mai repede. Ei au prelevat probe din epidermă şi dermă. Rezultatele au arătat că “sportivii” de peste 40 de ani aveau o piele mai tânără cu 20 de ani faţă de sedentarii de aceeaşi vârstă.

Epiderma şi derma celor din urmă erau mult mai lăsate, mai uscate şi mai puţin elastice. Avantajele nu se opresc însă aici, pentru că sportul poate chiar inversa procesul de îmbătrânire. Astfel, s-a constatat o întinerire cu circa zece ani la persoanele sedentare de peste 65 de ani care făcuseră trei şedinţe pe săptămână pe bicicleta de apartament timp de trei luni. “Este un lucru remarcabil”, a spus dr. Mark Tarnopolsky, autorul principal al studiului.

Citokinele - cheia

Nu se cunosc prea bine motivele acestui proces, dar răspunsul ar putea fi în moleculele de natură proteică numite citokine, care transmit informaţii între celule prin circulaţia sanguină. “Este uimitor modul complex în care mişcarea ne schimbă corpul”, adaugă dr. Tarnopolsky, precizând în schimb că este imposibil de conceput o metodă antirid miraculoasă. Cel mai bun mijloc rămâne însă exerciţiul fizic, căruia i se atribuie deja o listă lungă de avantaje pentru sănătate.

×