x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Ce face şi ce nu face cardul de sănătate

Ce face şi ce nu face cardul de sănătate

06 Mai 2015   •   11:12
Ce face şi ce nu face cardul de sănătate
Sursa foto: Adrian Manolache

Deşi are PIN, cardul de sănătate nu poate fi folosit la bancomat. În ce situaţii poate fi acesta blocat şi ce se întâmplă dacă nu îl aveţi la dumneavoastră când vă prezentaţi la medic.

1. Cardul nu poate fi folosit de altă persoană, pentru că există mai multe paliere de securitate care trebuie trecute.
Codul PIN şi-l stabileşte fiecare posesor de card în parte. În cazul în care codul este introdus greşit de 5 ori, cardul se blochează automat. Unul dintre avantaje este acela că se vor reduce fraudele din sistem, practic nu se va mai putea ca un pacient să fie simultan şi internat în spital, să primească şi reţete gratuite, şi trimiteri pentru analize.

2. Copiii nu au nevoie de card de sănătate, pentru că în cazul lor serviciile medi¬cale sunt gratuite.
Cu toate acestea, pentru că la farmacie, pentru eliberarea reţetelor este nevoie de cardul de sănătate al părinţilor sau aparţinătorilor, au existat probleme şi din acest punct de vedere.

3. Cardurile de sănătate nu pot fi folosite la bancomate, nici pentru acumularea de puncte la magazine, farmacii.
Cardul de sănătate poate fi folosit la medicul de familie, la spital sau oriunde o persoană beneficiază de servicii medicale. Pe de altă parte, pentru
serviciile medicale de urgenţă nu este nevoie de card, pentru că aceste servicii sunt furnizate şi celor care nu sunt asiguraţi.

4. Dacă nu ai cardul de sănătate la tine, nu înseamnă că nu poţi beneficia de servicii medicale. În cazul internării de urgenţă, cardul se foloseşte la ieşirea din spital. Dacă nu aveţi încă un card, veţi beneficia de servicii medicale, acestea fiind notate pe o listă separată care va ajunge la Casa Națională de Asigurări.
 

×
Subiecte în articol: cardul de sanatate