x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Poliomielita, în lista bolilor prioritare pentru sistemul de supraveghere

Poliomielita, în lista bolilor prioritare pentru sistemul de supraveghere

19 Iul 2017   •   11:20
Poliomielita, în lista bolilor prioritare pentru sistemul de supraveghere

Poliomielita – numită și paralizie infantilă, este o boală infecțioasă virală acută, care se răspândește de la om la om, de obicei pe cale fecal-orală. Circa 90% din infecțiile cu poliovirus cauzând poliomielită sunt asimptomatice, însă cei afectați pot manifesta o gamă largă a simptomelor dacă poliovirusul intră în fluxul sanguin. În circa 1% dintre cazuri virusul pătrunde în sistemul nervos central, infectând și distrugând preferențial neuronii motori, având ca efect slăbiciune musculară și paralizie flască.

Poliomielita a fost recunoscută ca o boală distinctă în 1840 de Jakob Heine, iar agentul care o provoacă – poliovirusul - a fost definit în 1908 de Karl Landsteiner.

Poliomielita este în curs de eradicare, printr-un program al OMS., obiectivul propus fiind obținerea certificării mondiale a eradicării poliomielitei.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a sărbătorit, la 21 iunie 2012, la Copenhaga, zece ani de când Regiunea OMS Europa (53 de ţări) a fost certificată „liberă de poliomielită“.

În România.................

Citește continuarea AICI

 

×