x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Stresul de la serviciu generează boli grave! Poliartrita reumatoidă –143.000 de români sunt afectați

Stresul de la serviciu generează boli grave! Poliartrita reumatoidă –143.000 de români sunt afectați

01 Oct 2019   •   22:35
Stresul de la serviciu generează boli grave! Poliartrita reumatoidă –143.000 de români sunt afectați
Sursa foto: vchal/Getty Images/iStockphoto

Poliartrita reumatoidă, afecțiune care poate fi generată de stresul la serviciu. În anul 1950 Hans Selye, medicul canadian  de origine austro-ungară, a introdus în lumea toată, noțiunea de stres. Tot la acea vreme, Hans Selye vorbea despre stres în diferitele țări ale lumii, prin prezența la conferințe de specialitate. Astfel au aflat francezii, sau germanii că nu au niciun cuvânt în limbile lor care să redea noțiunea de stres Și l-au adoptat!  La fel s-a întâmplat și în alte țări, pe măsură ce dr. Hans Selye înainta cu discursul sau despre stres, în lume.

Selye a definit stresul ca un ansamblu de reacții al organismului uman față de acțiunea externă a unor agenți cauzali – fizici, chimici, biologici și psihici, constând în modificări morfo-funcționale, cel mai adesea endocrine.

De la acel moment, când lumea lua cunoștință cu noțiunea de “stres” – și până azi, cercetătorii au făcut numeroase dezvăluiri despre efectele stresului asupra organismului uman, a bolilor pe care le poate induce.

Astfel, astăzi se afirmă indubitabil că stresul social, stresul la locul de muncă are un efect negativ, și de mare impact, asupa sănătății angajaților.

Citește și: Artrozele, cum le tratăm – 4 întrebări și răspunsuri

Poliartrita reumatoidă, cauze,simptome și diagnostic

Imunologia şi reumatologia pediatrică – ce trebuie să știm

Stresul de la serviciu – generează boli grave!

Suntem foarte obișnuiți să auzim, să citim despre managementul stresului. De cele mai multe ori, specialiștii, ziarele, revistele și mediul on-line ne îndreaptă atenția către stresul de acasă, cel din viața personală. Stres înseamnă un divorț, o naștere, o îmbolnăvire a unei persoane dragi, o intervenție chirurgicală, sau un schimb de locuință, ori un nou job! Dar, am observat că nu vuiește internetul despre stresul la locul de muncă! Stresul generat de prea multă muncă, cu mult peste norma legală cuprinsă în contractul de muncă! Stresul generat de un coleg agresiv, sau hărțuitor, stresul generat de un întreg colectiv care își poate izola pe unul din interior și poate acționa ca un grup stresor, sau stresul generat de acceptarea unei funcții care depășește capacitatea individului. Atunci când din orgoliu, sau din nevoia unui creșteri salariale accepți o funcție care reprezintă o pălărie prea mare pentru capul tău, fii sigur că acele frici și temeri sunt cei mai aprigi dușmani ai sănătății tale! Ca să nu mai vorbim de stresul generat de șeful unei organizații! Șefii care conduc prin teroare, prin agresiune psihică și care, semănând frica și spaima, aduc și multiple probleme de sănătate angajaților! (...) Stresul social favorizează procesele inflamatorii în organism, iar răspunsul la stresul social acut este cu certitudine inflamația, astmul, artrita reumatoidă, bolile cardiovasculare și depresia.

Afecțiunile musculo-scheletale, determinate de stresul la serviciu

.....................

Citește mai departe AICI

×