x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Gheara din piept

Gheara din piept

27 Iul 2004   •   00:00

Conferentiar Constantin Marica, sef de sectie la Institutul National de Pneumologie "M. Nasta", continua sa prezinte cauzele ce produc dureri de torace.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Exista si un sindrom numit Tietze, se inflameaza prinderea coastelor de osul stern, daca medicul preseaza aceste articulatii pacientul resimte mai acut durerea. Si o serie de procese digestive pot duce la dureri in torace, ca ricoseu al neplacerilor din abdomen. Necazurile la colecist, la fiere cum zice romanul, pot produce dureri sub coasta, la nivelul ficatului, cu inaintarea durerii spre umar. Se mai intampla ca intestinul gros, mai ales in zona unghiului de sub splina, sa se inflameze, sa apara si gazele, asa ca durerea raspunde in torace, fiind presata si diafragma.

Foarte important este capitolul durerilor de torace din motive organice. Plamanul nu are nervi, el este invelit de doua foite, prima nici ea nu este inervata, dar a doua foita, cea spre exterior, pleura, are o importanta retea de nervi, ea simte de fapt durerile. Cand in pleurite se inflameaza pleura apar durerile, impropriu numite de plaman, fiindca plamanul in sine nu doare. In pleurezie se strange apa intre foite, e momentul cand nu mai exista inflamatie si nici durere, instalarea lichidului provoaca o stare de sufocare, de respiratie anevoioasa.

Durerile in piept apar si din pricini cardiace. Nici inima in sine nu are o retea de nervi, deci cordul nu doare, doare invelisul inimii numit pericard. Cand se inflameaza pericardul in pericardite apar durerile. Dar dureri se ivesc si in cardiopatiile ischemice, stramtarea vaselor duce la o rea irigare a inimii, de unde si durerile ischemice, care sunt aratate cu palma fiindca cuprind o zona mai intinsa. Cand vasul se infunda, muschiul inimii este compromis, in zona neirigata, moartea acelui tesut inseamna infarct si durerea este mare, striveste, se compara cu o gheara si nu mai cedeaza la nitroglicerina.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă