x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Listerioza: Boala din brânză, carne şi ouă

Listerioza: Boala din brânză, carne şi ouă

de Dr. Dana Chehne    |    04 Mai 2009   •   00:00
Listerioza: Boala din brânză, carne şi ouă

Într-un sortiment de brânză de import s-a descoperit bacteria care provoacă listerioza, boală care devine extrem de periculoasă dacă ne prinde cu sistemul imunitar prăbuşit. Şi mai trebuie ştiut că pericolul listeriozei persistă din mai multe motive: perioadă de incubaţie de câteva luni şi bacteria poate fi prezentă în carne, ouă, legume nespălate etc.



Depistarea unor alimente, în special brânzeturi,  infectate au adus în atenţia publică o boală mai puţin întâlnită: listerioza. Semnalul de alarmă persistă, deoarece perioada de incubaţie a bolii este între 3 şi 70 de zile (în medie 30 de zile). Astfel, dacă aţi avut neşansa de a mânca din aceste produse contaminate, sunteţi încă susceptibili să dezvoltaţi boala.

Listerioza este produsă de o bacterie - Listeria monocytogenes. Răspândită la nu­me­roase specii de animale domestice şi sălbatice, existentă pe sol şi în apă, de unde poate contamina vegetalele, listerioza se particularizează printr-o rezistenţă deosebită, putând persista doi  ani în sol, un an în apă sau trei ani la temperatura camerei.

Reuşeşete chiar să supra­vieţuiască şi să se multiplice în frigider, la 4-6 grade Celsius. Ea se transmite prin hrana contaminată: lapte nepasteurizat şi produse realizate din acesta, mai ales brânzeturi moi, carne insuficient preparată termic, ouă, vegetale nespălate. În ciuda gravităţii bolii, ea se manifestă doar la indivizi cu o imunitate scazută (gravide, nou-născuţi, persoane în vârstă, bolnavi imunodeprimaţi - suferind de diabet zaharat, boli renale sau hepatice cronice, cancer, colagenoze), pacienţi ce fac corticoterapie prelungită.

Adulţii şi copiii sănătoşi, chiar dacă se infectează, sunt rezistenţi la boală sau fac forme uşoare, inaparente. La gravide, boala apare cu o frecvenţă de 20 de ori mai mare ca în restul populaţiei, circa o treime dintre cazuri fiind depistate la acestea. Fătul şi nou-născutul adus pe lume de o mamă infectată este chiar mai susceptibil la boală decât mama. Bebeluşul se poate infecta transplacentar sau în momentul naşterii. Chiar după formele grave de boală, nu se instalează imunitatea.


SIMPTOME ŞI PREVENŢIE
Simptomele clinice sunt: febră, dureri musculare, tulburări gastro-intestinale (greaţă, văr­să­turi, diaree). Afectarea sistemului nervos se traduce prin: cefalee, gât înţepenit, confuzie, tulburări de echilibru, convulsii. Femeia în­săr­ci­nată poate prezenta: avort, naştere prema­tură, infectarea sau moartea nou-născutului.

Nu există metode de rutină pentru depistarea listeriozei. În cazurile suspecte se fac teste ale sângelui şi lichidului cefalorahidian, iar tratamentul cu antibiotice este salutar, el putând fi administrat şi femeilor gravide, putându-se evita uneori îmbolnăvirea fătului. Pentru prevenirea acetei boli, se recomandă să nu beţi lapte crud şi când cumpăraţi brânzeturi, mai ales varietăţi moi, alegeţi produsele pe eticheta cărora se precizează că sunt pre­pa­rate din lapte pasteurizat. Atenţie la modul cum manipulaţi carnea crudă şi nu mâncaţi niciodată carnea insuficient preparată. Consumaţi rapid hrana perisabilă din frigider. Spălaţi bine vegetalele.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă