x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Care sunt cei mai buni donatori de plasmă pentru COVID-19

Care sunt cei mai buni donatori de plasmă pentru COVID-19

de Giulia Anghel    |    20 Oct 2020   •   10:51
Care sunt cei mai buni donatori de plasmă pentru COVID-19

Persoanele care au dezvoltat forme severe de COVID-19 sunt cei mai buni donatori de plasmă. Sexul, vârsta și severitatea bolii sunt importante în stabilirea nivelurilor de anticorpi care protejează împotriva infecției cu SARS-CoV-2, arată un studiu realizat de cercetători de la Institutul John Hopkins, scrie medicalxpress.com.

Rezultatele acestuia arată că bărbații vârstnici, care și-au revenit de pe urma infectării după ce au fost spitalizați, sunt cei mai potriviți pentru donarea de plasmă.

Medicii au folosit perfuzii de plasmă, adică acea parte din sânge care conține anticorpi de la pacienți recuperați, pentru a-i trata pe bolnavii de COVID-19. Totodată, plasma de la foștii bolnavi ar putea fi folosită și în scop profilactic pentru prevenirea infectării. 

Plasma de la persoanele vindecate a fost folosită pentru tratarea pacienților sau imunizarea celor cu risc ridicat de expunere la virus în timpul focarelor de rujeolă, oreion, poliomielită, Ebola și chiar gripa pandemică din 1918.

Studiile clinice de tratament plasmatic convalescent împotriva COVID-19 sunt în curs de desfășurare, iar medicii nu au avut, până acum, îndrumări cu privire la criteriile de selectare a persoanelor recuperate, pentru a stabili care sunt cele mai indicate întrucât au niveluri ridicate de anticorpi.

„Propunem ca sexul, vârsta și severitatea bolii să fie utilizate pentru selectarea donatorilor pentru transferul de plasmă convalescentă, deoarece am constatat că acestea sunt caracteristici semnificative ale pacienților care, nu arată doar cantitatea de anticorpi, ci și calitatea acestora ", spune autorul principal al studiului, Sabra Klein, profesor la Departamentul de Microbiologie Moleculară și Imunologie al Școlii Bloomberg.

Cercetătorii au testat sângele a 126 de bolnavi recuperați după COVID-19 și au descoperit o variabilitate ridicată a nivelurilor de anticorpi și a capacității acestora de a neutraliza noul coronavirus. 

Trei factori au fost asociați cu răspunsuri mai puternice ale anticorpilor:

- să fi dezvoltat forme grave ale infecției cu virusul SARS-CoV-2

- să fi avut o vârstă avansată

- să fi fost bărbat.

În medie, plasma persoanelor spitalizate a avut mai mulți anticorpi care au neutralizat mai eficient virusul. „Știm că amploarea răspunsurilor anticorpilor se corelează cu severitatea bolii în alte infecții, cum ar fi tuberculoza activă”, explică Sabra Klein.

Vârsta înaintată și sexul masculin sunt criteriile principale de selecție, așa cum au arătat studiile anterioare din ​​China și Europa, deoarece sunt asociate cu forme severe ale infecției și au fost asociate cu răspunsuri mai puternice ale anticorpilor.

 

 

×
Subiecte în articol: donator plasma COVID sars