x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cum apar lichidul în burtă şi varicele pe esofag în ciroză

Cum apar lichidul în burtă şi varicele pe esofag în ciroză

de Florin Condurateanu    |    09 Mai 2016   •   20:10
Cum apar lichidul în burtă şi varicele pe esofag în ciroză
Sursa foto: KucherAV/Getty Images/iStockphoto

Alcoolul în exces îmbolnăvește ficatul de ciroză. Ficatul are posibilitatea de a metaboliza doar 10-12 grame de alcool pur pe zi. Adică poate prelucra 20-25 mililitri de băuturi tari zilnic, sau 120-150 de mililitri de vin, sau 300-350 de mililitri de bere cu 4% alcool. Alcoolul în cantitate de peste 60-80 grame alcool pur pe zi, băut timp de 6-8 ani, duce la ciroză.

Și unele medicamente pot provoca hepatită și, apoi, ciroză. De exemplu: folosirea timp îndelungat a izoniazidei în TBC, abuzul de vitamina A, medicamente împotriva tulbu­rărilor de ritm cardiac din clasa amiodarona, un purgativ din clasa oxifenisatina. Bineînțeles că la ciroză duc și virusurile hepatitei B și C, pe calea hepatitei cronice. Există și hepatita autoimună declanșatoare de ciroză, când apar anticorpi care atacă componente din celula hepatică.

 

Semnele de instalare a cirozei sunt discrete: ceva astenie, somnolență, scade puterea de muncă, apare o stare subfebrilă de 37-37,8 grade, omul pierde în greutate. Pe piele apar mici puncte roșii, din care pleacă steluțe vasculare, iar palmele în partea de jos devin mai roșii.

Țesutul fibrozat, cu acele cicatrici, creează un baraj în calea sângelui care vine de la intestinul gros și subțire prin vena portă. Sângele nu mai poate trece din țesutul fibros al ficatului, așa că găsește căi colaterale venoase și apar varicele pe esofag, umflarea venelor esofagiene. Semnul că au scăzut celulele funcționale, iar cele existente au calitate slabă se traduce prin alterarea sintezei de proteine în ficat, așa că albuminele încep să scadă, de la 3,5 ajungând la 1,5-2,5.

 

La primul episod de ascită, adică la prima apariție a lichidului în abdomen, un regim fără sare și un repaus prelungit sunt sufici­ențe pentru elimina­rea apei din abdomen.

Alimentele au în general sare, așa că bolnavul de ciroză trebuie să nu mai presare sare în plus peste mâncare. Bolnavul trebuie să nu bea mai mult de 250 ml de lapte, iar cantitatea de carne să fie doar de 100 g/zi, reparti­zată în două-trei mese, iar peștele să nu depășească nici el cantitatea de 140-160 g/zi. Bineînțeles, alcoolul este total interzis. Bolnavul trebuie să evite prăjelile, să mănânce unt fără sare și fructe la discreție, sucuri naturale și multe vegetale, adică fasole verde, conopidă, varză proaspătă. Dar trebuie să aibă grijă ca scăderea în greutate să nu fie mai mare de 500-600 g/zi. Omul trebuie să se cântărească zilnic şi să-și măsoare și cantitatea de urină eliminată în 24 de ore. Bolnavul de ciroză trebuie să facă o balanța a lichidelor. Adică, să echilibreze cantitatea de lichide băute cu urina eliminată. Un tratament bine condus și un regim de viață încadrat în prescripțiile terapeutice asigură o supraviețuire a bolnavului de ciroză.

×
Subiecte în articol: ciroza