x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Flora intestinală, aliat contra cancerului

Flora intestinală, aliat contra cancerului

de Magda Marincovici    |    25 Noi 2013   •   16:58
Flora intestinală, aliat contra cancerului
Unele bacterii potenţează răspunsul imunitar al pacientului care face chimioterapie
Cercetătorii de la Institutul Pasteur au demonstrat că bacteriile care colonizează intestinul nostru ne pot ajuta în lupta contra tumorilor maligne. Şi acesta pur si simplu prin noi tratamente anticancer. Bacteriile prezente în flora noastră intestinală potenţează efectele chimioterapiei şi ale tratamentelor anticancer, susţin cercetătorii de la institutele « Pasteur » şi « Gustave Roussy ». Potrivit studiului acestora, publicat recent în revista de specialitate Science, eficienţa unei molecule, printre cele mai folosite în chimioterapia prescrisă în unele forme de cancer (mamar, al sângelui şi unele tipuri de tumori cerebrale), se bazează în bună parte pe capacitatea ei de a determina trecerea unor bacterii ale florei intestinale în circuitul sanguin şi reţeaua ganglionar. Odată ajunse în ganglionii limfatici, aceste bacterii contribuie la stimularea sistemului imunitar şi astfel măreşte capacitatea organismului de a ţine piept cancerului.

Flora intestinală (numită şi microbioticul intestinal) este formată din aproximativ 100.000 miliarde de bacterii. Aceste miliarde de bacterii colonizează intestinul încă de la naştere şi au rol cheie în consolidarea sistemului de apărare. Unii specialişti consideră floră intestinală un veritabil organ. Deoarece speciile de bacterii care compun flora intestinală exercită funcţii cruciale pentru sănătatea omului cum ar fi, de exemplu, eliminarea substanţelor străine din organism, care au potenţial toxic, sau ţinerea la distanţă a substanţelor novice, susceptibile de a ne contamina organismul.

Totuşi, bacteriile care compun această floră intestinală este diferită de la o persoană la alta, reuşind mai mult sau mai puţin să ne protejeze de unele boli. Astfel, recent, unele studii au arătat că persoanele care au un deficit de bacterii intestinale prezintă un risc sporit de a dezvolta boli legate de obezitate.

În legătură cu cancerul , echipa doctorului Ivo Gomperts Boneca de la Institutul Pasteur tocmai a adus dovezi potrivit cărora flora intestinală stimulează răspunsurile imunitare ale individului  în lupta cu teribila boală în timpul administrării chimioterapiei. “Acum, după ce aceste bacterii “benefice” au fost identificate, ar trebui să reuşim în cel mai scurt timp să furnizăm organismului un plus din aceste bacterii prin pre-biotice sau printr-o alimentaţie  specifică. Bacteriile pre-biotice sunt fibre ce contribuie la dezvoltarea bacteriilor bune cu efecte pozitive asupra florei intestinale. Sursă naturală de pre-biotice sunt cepa, usturoiul, prazul, bananele, sparanghelul, grâul, ovazul, cicoarea, napii.


×