x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Inima şi stilul de viaţă

Inima şi stilul de viaţă

de Magda Marincovici    |    29 Sep 2013   •   17:27
Inima şi stilul de viaţă
Prof. univ. dr. Maria Dorobanţu: Prevenţia bolilor cardiovasculare începe dimineaţa cu exerciţii fizice şi continuă toată ziua cu o alimentaţie echilibrată

Stilul de viaţă sănătos ce presupune exerciţii fizice zilnice, alimentaţie echilibrată, verificarea constantă a tensiunii arteriale şi ţinerea sub control a valorilor colesterolului şi glicemiei pot preveni bolile cardiovasculare, avertizează profesor doctor Maria Dorobanţu, preşedintele Societăţii Române de Hipertensiune. Prevenţia începe dimineaţa cu 30 de minute de exerciţii fizice care se pot reduce şi la mersul pe jos în ritm alert şi continuă pe tot parcursul zilei cu un aport caloric echilibrat. ”Este extrem de important să avem în fiecare zi trei mese principale şi 2-3 gustări, la ore adecvate. Sfatul meu este ca alimentaţia sănătoasă să devină parte integrantă din viaţa noastră, oriunde ne aflăm ţi pe termen nelimitat”, subliniază prof. dr. Nicolae Hâncu. Farfuria noastră zilnică ar trebui să aibă: • 50-55% glucide (hidraţi de carbon), din care glucidele simple să fie sub 10%, iar fibrele alimentare aproximativ 30 grame/zi • 30-35% grăsimi, din care grăsimile saturate nu trebuie să depăşească 10%, grăsimile trans- să fie sub 2%, iar aportul de colesterol să fie limitat la 300 mg/zi • 12-15% (maximum 20 %) proteine. Respectarea acestor proporţii atrage după sine cantităţi normale de vitamine şi substanţe minerale, dintre care cele mai importante sunt sodiul, potasiul, calciul, magneziul şi fierul. Prof. dr. Dan Gaiţă, preşedintele Fundaţiei Române a Inimii, atrage atenţia că aproape 80% din sarea consumată provine din alimentele preparate şi cumpărate din supermaketuri. Alarmant este că a scăzut şi vârsta la care apare boala, pentru că toată această patologie aterosclerotică este cauzată de modul nostru de viaţă. (...) Boli care apăreau la 40-50-60 de ani apar acum la 20 de ani", avertizează prof. dr. Dan Gaiţă. De altfel, Fundaţia Română a Inimii are şi o iniţiativă menită să vină în sprijinul consumatorilor. " Nu se spune exact câtă sare se pune în telemea sau în caş. De aceea, Fundaţia Română a Inimii vrea să pună o ştampilă verde pe produsele sănătoase, cu mai puţină sare. Ar fi bine să renunţăm la semipreparate, la mezeluri, la brânzeturi. Să fim mai atenţi la produsele pe care le luăm, să ne uităm mai mult la legume şi fructe", ne sfătuieşte prof. Gaiţă. În ţara noastră, această categorie de boli reprezintă principala cauză de deces (35%), urmată de bolile neoplazice (19,2%). La fiecare 30 de minute, un român moare de infarct, deşi programul naţional de infarct a dus la o bună adresabilitate a urgenţelor şi la scăderea mortalităţii în spital. La nivel global, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, bolile cardiovasculare fac ravagii, fiind o cauză majoră de deces în lume: anual, 17,3 milioane de decese. Numărul acestora este în continuă creştere, motiv pentru care se conturează pericolul ca, până în 2030, dacă nu se vor adopta măsuri imediate, 23 de milioane de oameni să moară an de an, din cauza afecţiunilor cardiovasculare.


×