Spanac. Morcovi. Caise. Toate au in comun continutul valoros in antioxidanti. Cercetatorii de la Universitatea Ulm din Germania pledeaza pentru consumul de fructe si legume bogate in antioxidanti pentru a diminua riscul de face boala Alzheimer. Ei au stabilit ca persoanele care au un aport scazut de vitamina C si de betacaroten sunt expuse atacului radicalilor liberi, implicati in procesul de imbatranire a celulelor.
Studiul cercetatorilor germani a constat in analizarea diferentelor intre un grup de 74 de pacienti cu boala Alzheimer in stadiu moderat si un grup de 158 de persoane sanatoase.
Participantii la studiu, intre 65 si 90 de ani, au fost supusi unui set de teste neuropsihologice, sanguine si de calcul al IMC (indice de masa corporala). La capatul acestor teste, s-a observat ca pacientii cu Alzheimer aveau un nivel mai scazut de vitamina C si de betacaroten, comparativ cu persoanele sanatoase.
Astfel, cercetatorii au emis ipoteza ca vitamina C si betacarotenul previn declansarea si dezvoltarea dementelor, cum ar fi boala Alzheimer. De asemenea, s-a intarit ideea ca regimul mediteranean, bazat pe mult peste, fructe, legume si ulei de masline, conserva capacitatea cognitiva a creierului si previne instalarea maladei Alzheimer.
Cercetatorii germani insista asupra mentinerii in limite normale a greutatii corporale prin efectuarea zilnica de exercitii fizice pentru a preveni aceasta cumplita deteriorare a actitivatii creierului.