x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet E-uri în loc de vitamine

E-uri în loc de vitamine

de Cristina Andreea Calin    |    05 Dec 2009   •   00:00
E-uri în loc de vitamine
Sursa foto: Jurnalul foto/

Vitamina C cu gust de lămâie, Additiva, ar trebui, după cum scrie pe etichetă, să fie benefică tinerilor, sportivilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, fumătorilor, persoanelor vârstnice şi consumatorilor cronici de medicamente. Numai că are în compoziţie atât de multe substanţe chimice, încât celor menţionaţi de producător Vitamina C cu gust de lămâie le este nerecomandată.

Produsul analizat are în compoziţie doi aditivi periculoşi cu rol de îndulcitori. Acesulfamul K şi aspartamul au un puternic efect cancerigen. E950 are o doză zilnică admisă de 15 mg/kf corp. Această cantitate atât de mică a fost stabilită în urma numeroaselor studii care au arătat că este extrem de periculos pentru organism. Cele mai frecvente reacţii adverse sunt migrenele, de obicei foarte puternice. Unele cercetări au dus la concluzia că acesulfam K poate produce chiar şi cancer de creier.

De asemenea, determină risc metabolic, iar testele realizate pe animale au scos la iveală faptul că duce la apariţia afecţiunilor la nivelul tiroidei. Cel mai grav este faptul că E950 poate trece de la mamă la făt, determinând apariţia unor serii de malformaţii congenitale.

ÎNDULCITORI PERICULOŞI
Aspartamul are o doză zilnică admisă de 40 mg/kg corp, raportându-se de-a lungul timpului efecte adverse ca oboseală, ameţeli, halucinaţii, iritabilitate, dureri de cap, palpitaţii, anxietate, dureri articulare, spasme musculare, pierderea memoriei şi cancere de creier. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, atrage atenţia că, din cauza acestor efecte adverse, E951 nu este indicat în dieta copiilor, a femeilor însărcinate şi a femeilor care alăptează şi nici în alimentaţia celor care ţin cură de slăbire. Un alt aditiv cu efecte adverse este sorbitolul, care, consumat în cantităţi mari, produce probleme ale tractusului digestiv.

Produsul analizat nu are nimic în legătură cu prevenţia, fiind doar un amestec de substanţe chimice cu efecte adverse asupra organismului. Vitamina C prezentă în produs este sintetică, este în cantitate insuficientă şi este înecată în aditivi alimentari.

În urma analizei ingredientelor înscrise pe etichete, specialistul nostru ne spune că produsul nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, persoanelor cu afecţiuni renale, hepatice, dermatologice, cardiovasculare, celor cu hipertensiune, alergicilor, bolnavilor de cancer, astmaticilor, celor cu afecţiuni ale tiroidei. Persoanele cu intoleranţă la fenilalanină vor testa reacţia
organismului la produs.


Eticheta
Ingrediente: acid citric E330 - acidifiant, hidrogenocarbonat de sodiu E500, sorbitol E420 8,9%, vitamina C E301, amidon, aromă, acesulfam K E950, aspartam E951 - îndulcitori, riboflavină E101 - colorant. Conţine o sursă de fenilalanină. Conţine sorbitol. Aportul de vitamine şi minerale din alimentaţie este în ziua de azi adesea eficient. În mod deosebit sunt expuşi: tinerii, sportivii, femeile însărcinate şi care alăptează, fumătorii, persoanele vârstnice, consumatorii cronici de medicamente.

×
Subiecte în articol: bun de consum