x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Pisicile Greciei

Pisicile Greciei

de Raluca Grintescu    |    30 Sep 2007   •   00:00
Pisicile Greciei

Aceste feline fac parte din viaţa de zi cu zi a grecilor şi au fost aici intotdeauna, la fel ca văntul, soarele, marea, ziua şi noaptea.

Aceste feline fac parte din viaţa de zi cu zi a grecilor şi au fost aici intotdeauna, la fel ca văntul, soarele, marea, ziua şi noaptea.

Cine a călătorit in Grecia, şi in mod special in insule, nu a putut să-şi stăpănească uimirea de marea abundenţă de pisici pe care le poţi intălni la tot pasul: pe plaje (jucăndu-se la unison cu pescăruşii), in vestitele taverne aşteptănd să primească o bucăţică de măncare, pe aleile de promenadă, in jurul hotelurilor şi in multe alte locuri in care nu te-ai aştepta să le vezi. Pentru greci este mai mult decăt un trai in comun, insă pentru turiştii care le calcă pragul această relaţie neobişnuită ridică semne de intrebare. Dar ce s-a intămplat cu celelalte patrupede? Grecii, mari iubitori de feline? Răspunsul vine chiar de la locuitori.

ACCEPTARE. Relaţia dintre greci şi pisici este una de o natură aparte, diferită de alte ţări ale Europei. Ei le acceptă, le domesticesc, fără a trăi insă cu o singură familie.

Micile necuvăntătoare aparţin intregii comunităţi şi nimănui in particular. Ele sunt parte din viaţa de zi cu zi, au existat mereu, şi mereu au fost ingrijite de toţi şi de nimeni. Cu o natură prietenoasă, ele răspund - nu toate, ce-i drept - la chemările turiştilor, acceptă cu plăcere o măngăiere sau o vorbă de alint. Trăiesc de secole impreună cu fiinţele umane. Grecii din aceste insule le iubesc fără să aibă o anume preferinţă, au grijă de ele fără să le ingrijească cu adevărat, dar le acceptă in totalitate. Pisicile nu mai sunt doar parte din decorul natural al vieţii in Grecia, ele devenind şi o considerabilă sursă de venit. Obiecte decorative avănd drept leitmotiv silueta unei pisici se găsesc in toate magazinele de suveniruri, iar celebrul calendar "Cats of Greece" este nelipsit de pe tarabe.

×
Subiecte în articol: pagina lui zdreanta