Jurnalul.ro Ştiri Observator 1.000 de lei amendă pentru doi pacienţi morţi

1.000 de lei amendă pentru doi pacienţi morţi

de Monica Cosac    |   

În urma anchetei efectuate la Spitalul Municipal “Filantropia” din Craiova, după decesul celor doi pacienţi cărora li s-au făcut transfuzii de sânge, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Dolj a amendat unitatea medicală cu 25.000 de lei pentru nerespectarea procedurilor privind transfuzia sanguină și cu câte 1.000 de lei pe medicul de gardă şi patru asitenţi medicali.

 

Inspectorii DSP Dolj au constat că transfuziile sanguine s-au făcut în absența medicului curant, așa cum prevedeau procedurile, nu a fost respectat intervalul orar 8.00 – 13.00 pentru administrarea produselor din sânge, şi nici nu a fost obţuinut acordul bolnavului de a primi transfuzie. De asemenea, fişele medicale nu aveau menționate ora la care a început transfuzia și ora la care s-a finalizat.

“S-a constatat nerespectarea procedurilor privind transfuzia sanguină. Cea mai mare neregularitate a fost aceea că transfuzia s-a făcut în absența medicului curant, așa cum recomandase comisia de hemovigilență a spitalului încă din luna noiembrie 2016. Recomandarea era ca transfuziile să se facă în intervalul orar 8.00 - 13.00, iar ei au făcut transfuziile după-amiază (n.r. - după ora 18.00) când medicii curanți nu mai erau la serviciu. De asemenea, au găsit fișe în foile de observație, în documente UTF (unitatea de transfuzii sanguine n.n.) incomplete sau recompletate, cum ar fi acceptul bolnavului de a primi transfuzie sau ora la care a început transfuzia și când s-a finalizat, deci nu erau completate corect. În urma acestor nereguli spitalul a fost amendat cu suma de 25.000 lei, medicului de gardă, asistentul de la UTF și alți trei asistenți din secția de hematologie cu câte 1.000 lei”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSP Dolj, dr. Ștefan Popescu. În schimb, reprezentantul DSP Dolj a precizat că nu au fost greşeli în etichetarea pungilor de sânge, iar fiecare bolnav a fost primit sângele care îi era destina: “Într-adevăr s-a constatat că nu au fost erori de compatibilitate, adică nu s-a administrat sângele de la un pacient la altul”.

Reamintim că la șase dintre cei 12 pacienți ai Spitalului “Filantropia” din Craiova care au fost supuși, vineri, unor transfuzii de sânge au apărut reacții adverse, iar doi dintre aceștia — o femeie de 81 de ani și un bărbat de 64 de ani — au decedat. Rezultatele preliminare ale necropsiilor efectuate pe cadavrele celor doi pacienţi au fost transmise de medicii legişti anchetatorilor. Decesul a survenit în urma unui infarct miocardic şi a insuficienţei respiratorii.

 

Neglijenţă de serviciu

Preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu, spune că în acest caz ar fi vorba de neglijenţă în serviciu, deoarece “sângele a fost decongelat de către o asistentă medicală în chiuveta cu apă fierbinte”. Asta, deşi procedura corectă de aclimatizare a sângelui înainte de transfuzare prevede încălzirea treptată, controlată, într-un echipament special, obligatoriu în dotarea unei Unităţi de Trasfuzii Sanguine.

Poliţiştii au deschis dosar penal de moarte suspectă în acest caz. Totodată, pe lângă controlul DSP Dolj,şi ancheta internă a spitalului, Filiala Dolj a Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România a demarat propria anchetă după moartea celor doi pacienţi care au primit trasfuzii de sânge. 

Raportul controlului realizat de către inspectorii DSP Dolj privind respectarea legislației în vigoare a fost înaintat Ministerului Sănătății.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri