Jurnalul.ro Timp liber Culinar 15 cele mai bune tipuri de ceaiuri pentru ice tea

15 cele mai bune tipuri de ceaiuri pentru ice tea

de Redacția Jurnalul    |   

Ceaiurile erau consumate în China antică, de unde au ajuns în Europa în secolul al XVII-lea iar apoi s-au extins și pe celelalte continente. Cele mai comune sunt ceaiul negru, ceaiul verde, ceaiul alb și cel obținut din infuzii de plante și fructe.

Unele tipuri de ceai negru pot avea gust amar când folosite pentru ice tea. Atunci când băutura este servită fierbinte simțim mai puțin gustul amar dar când este consumat rece, acesta devine pregnant dacă nu este amestecat cu fructe sau alte ingrediente.

Iată cele mai potrivite tipuri de ceai pentru ice tea:

Ceai de orz

Numit mugicha în Japonia și boricha în Coreea, este un amestec din orz prăjit fără coajă. Se consumă în Asia de multe secole, mai ales datorită credinței în proprietățile sale curative. Este benefic pentru pierderea în greutate, reglarea nivelului zahărului din sânge și îmbunătățirea digestiei.

Are o aromă cu note de nuci și se consumă rece. Însă nu este foarte popular în afara Asiei deoarece este nevoie de multă muncă pentru preparare.

Orzul trebuie prăjit circa 27 de minute, lăsat să se răcească și apoi se pune peste gheață. Se adaugă zahăr și condimente, cum ar fi cardamomul.â

Ceai verde

Are numeroase beneficii asupra sănătății, fiind un puternic antioxidant, anticancerigen, stimulează creierul, îmbunătățește capacitatea organismului de a descompune grăsimile.

Se poate consuma atât cald sau rece. Pentru ice tea este nevoie de ceai verde, apă, gheață, o portocală, o lămâie și miere. Se mai pot adăuga un piure din fructe de pădure și sirop de agave.

Ceai de iasomie

Este un amestec de flori de iasomie cu alt tip de ceai, de obicei ceaiul verde.

Pentru ice tea trebuie să folosești apă la o temperatură mai scăzută dacă este în combinație cu ceaiul verde pentru a nu-i neutraliza proprietățile. 

Ceai alb

Este foarte delicat pentru că are cel mai scurt timp pentru oxidare. 

Apa nu trebuie să depășească 80°C pentru ca băutura să își păstreze calitățile.

Se pot adăuga citrice în cantități mici. 

Ceai Assam

Assam este un tip popular de ceai negru care vine fără alte adaosuri. Este cultivat în regiunea Assam din India și este adesea folosit în ceaiurile englezești pentru micul-dejun sau în amestecuri. Cele mai bune sunt frunzele de ceai vrac, atât pentru ceaiul cald, cât și pentru ice tea.

Are o aromă puternică dar plăcută, astfel că nu are nevoie de condimente sau alte adaosuri. Se poate pune zahăr și câteva picături de lapte dar și puțin suc de afine. 

Frunze de ceai thailandez

Este un amestec de ceai negru și condimente, de obicei scorțișoară și cardamom.

Îl poți cumpăra gata preparat sau poți folosi orice ceai negru împreună cu ce condiment dorești.

Frunzele se lasă 15 minute în apă înainte de a-l strecura și de a adăuga lapte.

Dacă folosești pliculețe de ceai negru le poți pune în apă fierbinte împreună cu batoane de scorțișoară, păstăi de cardamom, anason stelat, tamarind dulce și zahăr granulat înainte de a le amesteca cu lapte.

Ceai de mentă

Poate fi consumat îndulcit sau nu, cu adaosuri de fructe sau alte tipuri de ceai.

Chai

Este un ceai condimentat, dar se poate găsi în multe soiuri diferite.

Înainte de dominația britanică, în India mai erau adăugate scorțișoară, cardamom, ghimbir și piper negru.

Acum este considerat ceai negru, la care se adaăugă lapte și zahăr. 

Trebuie să stea 12 ore în apă înainte de a fi consumat pentru a elibera aromele. 

Lapsang souchong

Are un gust afumat foarte puternic deoarece frunzele se usucă cu ajutorul lemnelor de pin, de la care împrumută o aromă naturală de fum. 

upă ce sunt expuse la fum, frunzele sunt lăsate să se oxideze mai mult timp pentru a deveni ceai negru.

Dacă aroma este prea puternică poate fi adăugată gheață, sirop de arțar, piper proaspăt măcinat, suc de lămâie și albuș de ou. 

Rooibos

Este un amestec de plante realizat dintr-o plantă care crește în Africa de Sud.

În funcție de amestec,  poate avea note de vanilie, miere, mușcate, caramel sau o combinație între ele.

Se potrivește cu portocalele și alte fructe, iar acest lucru te ajută dacă nu vrei să folosești zahăr sau îndulcitori.

Ceaiul rooibos se prepară din adăugarea frunzelor în apă clocotită timp de 3 minute și lăsat apoi la frigider. Apoi se servește cu gheață și suc de portocale.

Oolong

Există ceai negru și ceai verde, ceai alb, ceai gri și ceai Ooolong. Acesta este preparat printr-un proces oarecum unic.

Trebuie lăsat să oxidedze și pus la soare să se usuce pentru a căpăta forma răsucită. 

Se potrivește foarte bine cu scorțișoara.

Aroma sa se menține bine la temperaturi mai scăzute.

Matcha

Se găsește mai ales sub formă de pudră care se pune în blender împreună cu sirop de arțar, apă și caju până la omogenizare. Se toarnă amestecul într-un pahar peste gheață.

Matcha poate stimula funcțiile creierului, cum ar fi atenția, timpul de reacție și memoria.

Muşeţel

Se prepară ca de obicei și se lasă la răcit înainte de a-l servi cu gheață. 

Hibiscus

Se prepară prin înmuierea florii de hibiscus în apă clocotită și are o consistență densă și o aromă profundă și texturată. Se lasă să se răcească și se servește cu gheață. Când este consumat ca ice tea devine și mai acru, astfle că este nevoie să fie îndulcit.

Earl Grey

Bergamota conținută în amestecurile Earl Grey adaugă o aromă de citrice.  Se potrivește foarte bine în combinație cu alte ceaiuri cu arome florale sau cu suc de citrice, notează hellotaste.ro 

Subiecte în articol: ceai ice tea
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri