Jurnalul.ro Ştiri Social 19 ani de Afganistan. Război început pe ARO și TAB, încheiat cu blindate americane

19 ani de Afganistan. Război început pe ARO și TAB, încheiat cu blindate americane

de Monica Cosac    |   

O ceremonie militară a fost organizată, ieri, în Capitală, de Ministerul Apărării Naționale, la încheierea misiunii Armatei Române în Afganistan. Pe sub Arcul de Triumf au defilat detașamentele de militari care au fost în misiune pe frontul afgan, începând din anul 2002 și până în luna iunie a acestui an. Soldații români au început acest război în urmă cu 19 ani - cel mai lung după al Doilea Război Mondial -  cu transportoare amfibii blindate (TAB), mașini ARO și autocamioane pe șasiu de DAC. 

 

Defilarea din Piața Arcul de Triumf a fost deschisă de un detașament format din militari răniți în timpul celor peste 19 ani de participare a Armatei României la misiuni în Afganistan, iar, pe lângă soldați, a defilat și un detașament al Jandarmeriei române, care a executat, de asemenea, misiuni în acest teatru de operații. 

Misiunea Forţelor Armate ale României în Afganistan va rămâne în cărţile de istorie drept cea mai lungă, complexă şi importantă operaţie militară din afara teritoriului naţional de după cel de-al Doilea Război Mondial, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, care, în cadrul ceremoniei, a decorat 18 drapele de luptă ale unor comandamente și unități ale Armatei României participante la misiuni în teatrul de operații.

„România a arătat că este un partener de încredere al Statelor Unite ale Americii, greu încercate de atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001. Ca urmare a angajamentelor asumate, contribuţia militară românească în cadrul acestei operaţii a crescut ulterior. (...) În plan politic şi în plan militar, România şi-a respectat angajamentele asumate, rămânând în Afganistan până la îndeplinirea misiunii şi retragerea forţelor NATO”, a afirmat președintele Iohannis, care le-a transmis militarilor participanţi că sunt „eroii generaţiilor noastre”.

 

Începuturi fără internet și fără telefon mobil

 

Peste 32.000 de soldați români din 37 de contingente au fost rotiți, în cele aproape două decenii, în bazele militare deschise pe frontul afgan. Câțiva dintre veteranii teatrelor de operații au povestit pe pagina de Facebook a MApN cum au fost începuturile în acest război, când cu mare greutate puteau lua legătura cu cei dragi de acasă. 

„2002, Afganistan... Fără aer condiționat, fără internet la purtător, fără telefon mobil, fără apă rece, fără..., și, da, am supraviețuit! Doar cu un singur țel: mândru că sunt român!”, sunt cuvintele plutonierului major Laurențiu Turoi, veteran al teatrelor de operații, cu 5 misiuni în Afganistan și 2 misiuni în Irak, care a stat peste 1.000 de zile departe de casă. 

Autocamioane pe șasiu de DAC

Începând cu anul 2002, cu primul batalion de infanterie dislocat în Afganistan (Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab“, comandat de locotenent‑colonelul Nicolae‑Ionel Ciucă, actualul ministru al Apărări) militarii români au utilizat pentru executarea misiunilor transportoare amfibii blindate TAB-77 și TAB 79, precum și vehicule neblindate, ARO 243 și 244, autocamioane și autospeciale pe șasiu de DAC. În timp, pentru executarea patrulelor în afara bazelor, au fost adăugate autovehicule blindate ușor HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle), care le ofereau soldaților protecție balistică nivel 2 sau 3.

Începând cu anii 2010-2011, detașamentele românești au început să fie dotate progresiv, cu sprijinul partenerului american, cu vehicule MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected), blindate cu o greutate de aproximativ 40 tone care ofereau o protecție superioară împotriva dispozitivelor explozive improvizate. După intrarea în dotarea armatei SUA, în 2012, a vehiculului blindat M-ATV (MRAP All Terrain Vehicle), forțele românești din Afganistan au primit și acest echipament pentru îndeplinirea misiunilor. Ca măsură suplimentară împotriva dispozitivelor explozive improvizate, în ultimii ani de misiune, o parte dintre vehiculele blindate au fost dotate cu dispozitive de curățare a minelor și dispozitive de bruiere a emisiilor electromagnetice. 

 

La finalul misiunii Armatei României în Teatrul de Operații Afganistan, au fost repatriați în siguranță 615 militari și peste 135 de tone de echipamente și materiale. Ultimul contingent românesc a revenit în țară pe data de 27 iunie 2021. Costurile totale ale participării Armatei României la misiuni în Afganistan se ridică la peste 3 miliarde lei.

 

 

Cea mai numeroasă participare a militarilor români în Afganistan a fost între anii 2010 și 2013, cu circa 2.000 de militari. 

 

 

27 de militari a pierdut România pe frontul afgan, iar alți 227 au fost răniți.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri