Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 2.191 de instructori auto se reprofilează sau se asociază

2.191 de instructori auto se reprofilează sau se asociază

de Adrian Stoica    |   

Cei care doresc să facă şcoala de şoferi ar trebui să se grăbească, pentru că de la 1 septembrie ar putea să scoată mai mulţi bani din buzunar pentru a obţine permisul de conducător auto. De la această dată va intra în vigoare Ordinul nr. 733/2013 al fostului ministru al Transportului, Relu Fenechiu, iar instructorii auto independenţi vor fi eliminaţi de pe piaţă.

 

Cursurile de conducere prestate de către instructorii independenţi costă acum în jur de 800 - 900 de lei şi includ: 30 de ore de practică, 20 de ore de legislaţie (la o şcoală de şoferi cu care colaborează instructorul auto) şi punerea la dispoziţie a maşinii instructorului pentru examinarea cursantului de către Poliţie în ziua examenului. Aceleaşi cursuri costă, în prezent, cu 300 - 700 de lei în plus la școala de șoferi.

 

Pentru unii, falimentul bate la uşă

Instructorii auto independenţi spun că, după eliminarea lor de pe piaţă, patronii şcolilor de şoferi vor avea cale liberă să umfle preţurile după bunul plac, mai ales că nici nu sunt multe. Pe de altă parte, mulţi spun că vor fi obligaţi să renunţe la această meserie pentru că nu au banii necesari care să le permită funcţionarea în regim de şcoală de şoferi. „După ce vor scăpa de concurenţa făcută de instructorii independenţi, patronii şcolilor de şoferi vor avea mână liberă să crească preţurile, mai ales că şi numărul celor care doresc să devină şoferi este mare”, susţine şi Cristian Muntean, preşedintele Asociaţiei Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI). Mai mult,  susţine că, la vremea respectivă, Relu Fenechiu a emis acest ordin cu dedicaţie „pentru nişte şmecheri care deţin şcoli de şoferi şi cărora nu le convine competiţia realizată de către instructorii auto independenţi”. La nivel naţional, 2.191 de instructori auto sunt înregistraţi la Autoritatea Rutieră Română.

 

Noi, instructorii auto independenţi, vom presta după 1 septembrie aceleaşi servicii ca şi acum. Diferenţa va fi că vom presta aceeaşi activitate, dar în calitate de angajaţi ai şcolilor de şoferi, şi vom câştiga semnificativ mai puţin. Asta se va întâmpla. Ştiu ce vorbesc, am o vechime în meseria asta de peste 20 de ani”, Cristi, instructor auto independent

 

Ordinul 733 a fost suspendat după ce instructorii auto independenţi au intentat 280 de proteste, dar în cele din urmă, Justiţia s-a pronunţat definitiv şi a dispus ca de la 1 septembrie ordinul să fie aplicat în forma în care a fost emis.

2.191 este numărul instructorilor auto independeţi înregistraţi la nivel naţional, conform Autorităţii Rutiere Române.

 

Ce prevede ordinul

În replică însă, patronatele şcolilor de şoferi susţin că aplicarea acestui ordin pune ordine această activitate de şcolarizare a viitorilor şoferi şi elimină fraudele fiscale. Actul normativ îi va obliga pe cei care lucrează ca PFA să îndeplinească condițiile de funcționare a unei școli de șoferi, obligându-i astfel să se asocieze sau să se angajeze la o şcoală existentă. De asemenea, maşinile de şcoală vor fi obligatoriu dotate cu aparatură de înregistrare şi sisteme de poziţionare globală. Astfel, vor avea câte două camere video, una care va filma în interiorul vehiculului, iar cealaltă va înregistra, în exterior, traseul urmat. Maşina-şcoală va fi dotată şi cu un GPS care va înregistra traseul parcurs, iar toate aceste informaţii vor fi stocate pe o perioadă de şase luni. Ordinul mai precizează că instructorii trebuie să deţină spaţii adecvate de învăţământ, contracte de prestări servicii cu unităţi medicale, iar elevii vor fi înregistraţi într-un Registru Naţional al Cursanţilor.

 

Se încarcă nota de plată

Funcţionarea în regim de şcoală de şoferi înseamnă pentru cei care acum au regim de PFA următoarele:

-să angajeze un profesor de legislaţie rutieră;

-să angajeze un expert-contabil;

-să angajeze un medic pentru cursurile de prim ajutor;

-să angajeze un inginer mecanic pentru orele de mecanică.

 

Instructorii auto independenţi încă mai încearcă să-l convingă pe ministrul Transporturilor să revină asupra modificărilor care vor intra în vigoare de la 1 septembrie, mulţi dintre ei spunând că vor deveni şomeri

 

Subiecte în articol: instructori auto
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri