Jurnalul.ro Timp liber Relatii 2 lucruri care NU ar trebui confundate cu atracția fizică

2 lucruri care NU ar trebui confundate cu atracția fizică

de Anastasia Paul    |   

Chimia romantică este foarte greu de definit. Conform cercetărilor clasice efectuate de dr. Helen Fisher, antropolog biologic întârziat și cercetător la Institutul Kinsley, este un fenomen neuropsihologic observabil.

Studiul a implicat 17 participanți descriși ca fiind „foarte îndrăgostiți” și a arătat că regiunile creierului asociate cu motivația și recompensa erau foarte active atunci când se uitau la persoanele dragi.

Astfel, atunci când auzi pe cineva spunând că „am avut chimie” cu altcineva, aceasta este probabil cauza. Activarea zonelor creierului cu dopamină. Cu toate acestea, conexiunea romantică autentică și chimia nu sunt singurele variabile care ne pot face inimile să zbârnească, palmele să alunece și obrajii să se înroșească.

Iată două lucruri care pot avea efecte similare cu chimia romantică, dar care nu ar trebui să fie confundate niciodată cu ea:

1. Atractivitate

Ai avut vreodată o conversație cu o persoan[ atrăgătoare și până la sfârșitul acesteia ai fost convins că acesta este cel potrivit pentru tine? Cu siguranță nu ești singurul care ai fost în această situație. Din păcate, probabil că ești și victima propriei tale neurochimii. Deși atracția este cu siguranță un aspect important al conexiunii pentru unii indivizi, nu înseamnă că sentimentul va fi reciproc.

Potrivit unui studiu din 2014 de la Neuroscience & Biobehavioral Reviews, pentru persoanele heterosexuale anumite regiuni ale creierului vor fi active în mod previzibil atunci când se uită la un membru atractiv de sex opus. Aceste regiuni sunt:

Nucleus accumbens. O regiune cheie pentru circuitele de recompense ale creierului care procesează plăcerea, recompensa și motivația. De obicei, este activat ca răspuns la stimuli pe care creierul nostru îi satisface. În astfel de cazuri, această activare este crucială pentru împerechere și semnificația socială.

Cortexul prefrontal medial (mPFC). Asociat cu cogniția socială, procesarea autoreferențială și luarea deciziilor. În contextul atractivității, mPFC este ceea ce te ajută să „evaluezi” și contribuie la cât de dezirabil crezi că este cealaltă persoană.
Cortexul cingulat anterior dorsal (dACC). Implicat în detectarea erorilor, monitorizarea conflictelor și atenție. DACC este probabil ceea ce face atât de greu să-ți îndreptezi atenția de la cineva atractiv, mai ales dacă este un potențial interes romantic.
Cortexul orbitofrontal. Legat de evaluarea valorilor recompensei, precum și de procesare emoțională, această regiune este aceea de ajută la evaluarea avantajelor și dezavantajelor lucrurilor din jurul tău. Te informează cum ai aborda și ai interacționa cu această persoană.

Nu se poate nega asemănările dintre rolul creierului în chimia romantică și atracție; ambele au un impact puternic asupra sistemelor noastre de recompense. Însă aceste două fenomene pot – și adesea vor – să apară în interdependență. Poate fi greu să ignori părți ale creierului tău care îți spun că persoana atrăgătoare din fața ta este singura ta iubire adevărată, dar este totuși în interesul tău să încerci.

2. Bunătate

Cu toții ne-am întrebat înainte: flirtează sau sunt doar drăguți? Poate că cineva ți-a făcut un cadou, un compliment sau ți-a scris un mesaj amabil. Aceste mici acte de bunătate bucură persoana care le primește. 

Există o abundență de cercetări care leagă bunătatea de oxitocină, cunoscută colocvial ca „hormonul iubirii”. Actele de bunătate, atât pentru cei care dăruiesc, cât și pentru cei care primesc, vor face ca neurotransmițătorul care joacă un rol esențial în legătura socială, încredere și atașament să se amplifice. Cu toate acestea, să presupunem că oricine este amabil cu tine vrea o relație de dragoste, te poate expune un risc sever de dezamăgire.

Oamenii care sunt amabili cu noi tind să aibă o anumită „strălucire”. Totuși, acesta este și un produs neurochimic.

Așa cum Jessica Andrews-Hanna – cercetător psihologic și profesor asociat la Universitatea din Arizona – explică într-un interviu: „„Strălucirea caldă a dăruirii” este o teorie care sugerează că atunci când dăruim, lasă un sentiment cald neclar în noi înșine care persistă în timp și creează o strălucire de bunătate în privința noastră.” Ea continuă: „Putem crea această strălucire caldă nu doar oferind cadouri fizice, ci angajându-ne în alte acte de bunătate, cum ar fi complimentele.”

În mod remarcabil, descrierile acesteia despre efectele neurologice ale dăruirii și primirii bunătății sunt, în mod surprinzător, similare cu chimia romantică: „Dovezile din imagistica creierului sugerează, de asemenea, că atât oferirea de cadouri, cât și primirea de cadouri activează zonele centrale ale creierului nostru asociate cu recompensă și plăcere. .”

Cu alte cuvinte, acea sclipire în ochii cuiva, căldura din zâmbetul lui sau chiar entuziasmul din vocea lui când face ceva frumos pentru tine nu semnalează automat interes romantic. Aceste semne exterioare de bunătate, deși îmbucurătoare, sunt o dovadă mai bună a capacității cuiva de empatie; nu sunt neapărat o declarație îndrăzneață a sentimentelor mai profunde. Confuzia acestor momente riscă să interpreteze greșit bunăvoința autentică ca ceva ce nu este – ceea ce va fi incomod.

În timp ce bunătatea poate evoca reacții chimice similare cu cele ale chimiei romantice, și ele pot apărea independent. Pur și simplu, este mai bine să nu citești prea profund în actul de bunătate aleatoriu al cuiva; în schimb, ia-o la valoarea nominală. La urma urmei, bunătatea este ceva ce putem – și ar trebui – să o permitem oricui, potrivit forbes.com.
 

Subiecte în articol: relaţii romantic dragoste atractie fizica
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri