Jurnalul.ro Ştiri Externe 25 de ani de pușcărie, pentru criticat războiul lui Putin

25 de ani de pușcărie, pentru criticat războiul lui Putin

de Redacția Jurnalul    |   

Fostul jurnalist și politician ruso-britanic Vladimir Kara-Murza, distins anul trecut cu Premiul Vaclav Havel pentru Drepturile Omului, a fost trimis într-o „colonie corecțională cu regim strict”, pentru 25 de ani.

Conform BBC, o instanță rusă l-a găsit vinovat de răspândirea de informații false despre forțele armate ale Federației Ruse și afiliera la o „organizație indezirabilă” - Open Russia, ONG care promovează democrația.  

Ultimul pe lista adversarilor lui Vladimir Putin care au fost trimiși la închisoare sau forțați să fugă din țară, Vladimir Kara-Murza a moștenit gena opoziției. Născut în 1981 la Moscova, el este fiul unui critic deschis al regimului sovietic încă din vremea lui Leonid Brejnev, devenit după căderea comunismului jurnalist de televiziune. Pedeapsa pe care a primit-o acum este cea mai mare pronunțată împotriva unui opozant al președinteluri, și nu au fost puține. 

„Crima” lui Kara-Murza

La baza acuzațiilor din procesul său a stat un discurs pe care l-a rostit în fața politicienilor din SUA, anul trecut, unde a spus că Rusia comite crime de război în Ucraina cu bombe cu dispersie în zone rezidențiale și cu „bombardarea maternităților și școlilor”.

Aceste afirmații, documentate în mod independent, sunt considerate false de anchetatorii ruși, care au spus că Ministerul Apărării „nu a permis folosirea mijloacelor interzise” și au insistat că populația civilă a Ucrainei nu este o țintă.

Vladimir Kara-Murza a negat toate acuzațiile. Săptămâna trecută, el a spus într-o declarație: „Subscriu la fiecare cuvânt pe care l-am spus... Nu numai că nu regret nimic, dar sunt mândru de asta”. Adăugând: „Știu că va veni ziua în care întunericul care învăluie țara noastră se va risipi”.

„Parodie a justiției”

Kara-Murza a fost reținut în urmă cu un an la Moscova, inițial pentru „neascultarea unui ofițer de poliție”. Odată ajuns în arest, au început să se adune acuzații mult mai grave. 

Săptămâna trecută, a fost eliberată o copie a discursului pe care l-a ținut la procesul desfășurat în spatele ușilor închise, în care a spus că ceea ce I se întâmplă îi amintește de un proces-spectacol din epoca lui Stalin, din anii 1930.

Sentința pronunțată împotriva sa a fost condamnată pe scară largă, guvernul britanic convocându-l pe ambasadorul rus. „Lipsa de angajament a Rusiei de a proteja drepturile fundamentale ale omului, inclusiv libertatea de exprimare, este alarmantă”, a declarat ministrul britanic de externe James Cleverly într-un comunicat.

Organizația Human Rights Watch a descris verdictul drept o „parodie a justiției”. „Autoritățile ruse ar trebui să anuleze imediat verdictul și să-l elibereze necondiționat”, a scris acesta pe rețelele de socializare.

"Societatea noastră va deschide ochii și se va înfiora când își va da seama ce crime au fost comise în numele ei", Vladimir Kara-Murza

Vladimir Kara-Murza a jucat un rol esențial în a convinge guvernele occidentale să sancționeze oficialii ruși pentru corupție și abuzuri împotriva drepturilor omului. El a dost de două ori aproape de moarte, în 2015 și 2017, după ce a fost otrăvit

Subiecte în articol: kara murza
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri