Guvernul României a adoptat prima rectificare a bugetului pe 2019 din cauza creșterii deficitului, însă este nevoide de măsuri eficiente care să oprească tendinţa de majorare a datoriei publice, după cum se arată într-un raport al agenţiei germane de rating Scope Ratings. Acesta precizează că deficitul bugetar al României a continuat să crească, ajungând la o valoare anuală de 5,5% din PIB, în primul trimestru din 2019, fiind astfel unul dintre cele mai mari deficite din UE.
"O mai bună colectare fiscală, taxe suplimentare pe consum şi un control al costurilor mai eficient sunt cruciale pentru un buget sustenabil", susţine analistul şef pentru România de la Scope Ratings, Bernhard Bartels.
Previziunile analiștilor arată că, pe termen mediu, finanţele publice ale României se vor confrunta cu două provocări: creşterea eficienţei colectării şi păstrarea sub control a majorării salariilor şi pensiilor. Veniturile fiscale sunt printre cele mai mici din ţările din Europa Centrală şi de Est, reprezentând doar 32% din PIB, în timp ce cheltuielile au crescut puternic din cauza creșterii salariilor bugetarilor cu 24% faţă de anul trecut. Noua lege a pensiilor, care va intra în vigoare în septembrie, va creşte cheltuielile cu circa 0,8% din PIB, ceea ce ar putea duce la o creştere a deficitului bugetar până la aproximativ 4% în 2020 şi la 5% în 2021, dacă politicile fiscale nu se schimbă, potrivit Consiliului Fiscal.
Raportul mai arată că datoria publică a României ar putea ajunge la 40% din PIB până în 2020, iar Guvernul profită de pe urma unei creşteri economice peste aşteptări, susţinută de politica monetară şi costurile scăzute de refinanţare, care au ajutat la păstrarea sub control a deficitului bugetar. Cu toate acestea, din cauza creşterii importurilor, deficitul de cont curent al României s-a majorat la 9,4 miliarde de euro în 2018, un nivel care nu a mai fost înregistrat după 2012.
Scope Ratings este cea mai importanta agenţie de rating europeană, specializata în analizarea şi atribuirea de ratinguri pentru instituţiile financiare, corporaţii şi instituţii publice.