Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos 5 beneficii ale ceaiului de mușețel asupra sănătății

5 beneficii ale ceaiului de mușețel asupra sănătății

de Anastasia Paul    |   

Ceaiul de mușețel este extrem de popular datorită gustului său dulce dar are și multe beneficii pentru sănătate.

Mușețelul este o plantă cu flori mici, galbene cu petale albe, care se cultivă în toată lumea și are un miros plăcut.  Ceaiul se prepară prin inmuierea florilor în apa fierbinte. 

Origini

Planta medicinală își are originile în Roma antică, Egipt și Grecia. Conține flavonoide (fitochimice care acționează ca antioxidanți), terpenoide (substanțe chimice organice naturale) și cumarine (un tip de substanță chimică aromată găsită și în scorțișoară), potrivit forbes.com.

Astăzi, oamenii beau ceai de mușețel pentru problemelde somn, anxietate, problemele digestive și multe altele.

Beneficii
Studiile efectuate folosind extract de mușețel sau alte forme de mușețel sugerează că ceaiul are mai multe beneficii. 

Insomnii
Unele persoane beau ceai de mușețel pentru a se relaxa înainte de culcare dar și pentru a avea un somn mai bun. Mușețelul conține o varietate de compuși, cum ar fi apigenina (un tip de flavonoid care se găsește în mod natural în plante și acționează ca un antioxidant), cu efecte calmante, susține relaxarea și reduce anxietatea.

Un mic studiu din 2017, publicat  în Complementary Therapies in Medicine a constatat, pe un eșantion de 60 de adulți în vârstă care au luat 200 de miligrame de extract de musetel încapsulat de două ori pe zi, îmbunătățiri semnificative în calitatea somnului după 28 de zile.

O analiză amplă a 12 studii, publicată în Fitoterapie Research, a concluzionat că mușețelul poate fi o opțiune sigură și eficientă pentru îmbunătățirea atât a calității somnului, cât și a simptomelor de anxietate.

Probleme  digestive
Consumul de ceai de mușețel poate îmbunătăți problemele digestive, inclusiv diareea, colita ulceroasă și alte tulburări gastro-intestinale. Ameliorează simptomele de indigestie, precum și stimularea delicată a digestiei.

Un studiu din 2023 a constatat că picăturile de mușețel sunt utile în reducerea flatulenței la pacienți după o intervenție chirurgicală de îndepărtare a vezicii biliare. Aceasta se poate datora capacității mușețelului de a calma inflamația și de a relaxa mușchii netezi ai tractului digestiv.

Sindrom premenstrual (PMS)
Mușețelul poate ajuta la reducerea anxietății și a balonării și la calmarea stomacului.Băutul de ceai fierbinte de mușețel poate ușura astfel inflamația, durerea și spasmele la nivelul pelvisului, ceea ce este util în special pentru crampele menstruale.

O revizuire din 2021 a 7 studii a constatat că musetelul poate ajuta la reducerea durerilor menstruale asociate cu sindromul premenstrual și la reducerea sângerării. Un studiu separat a descoperit că printre 118 participanți, cei care au luat capsule de musetel de 250 mg la fiecare 8 ore au prezentat simptome emoționale mai puțin severe asociate cu sindromul premenstrual, comparativ cu cei care au primit un placebo.

Diabet
Ceaiul de mușețel poate ajuta la reglarea zahărului din sânge, deoarece conține compuși precum apigenina și quercetina. Acești compuși scad nivelul zahărului din sânge. Proprietățile sale antiinflamatorii și antioxidante pot contribui indirect la o mai bună reglare a zahărului din sânge prin combaterea rezistenței la insulină și a stresului oxidativ.

Un studiu din 2016, publicat în Nutrition, a constatat că 3 căni de ceai de mușețel, băute de trei ori pe zi timp de 8 săptămâni, reduc nivelul de insulină și scad nivelul de hemoglobină A1C (o medie a nivelului de zahăr din sânge în timp) la persoanele cu diabet zaharat de tip 2. În plus, o analiză a 15 studii a constatat că musetelul poate proteja împotriva stresului oxidativ și a complicațiilor legate de diabet, inclusiv probleme ale rinichilor și ficatului, cum ar fi boala hepatică grasă non-alcoolică sau nefropatia diabetică.

Sănătatea inimii
„Compușii bioactivi ai ceaiului de mușețel oferă potențiale beneficii pentru sănătatea inimii deoarece ajută la reducerea inflamației, reglarea tensiunii arteriale și scăderea nivelului de colesterol. Aceste efecte se pot datora prezenței flavonoidelor în ceai, care pot susține sănătatea inimii.

Un studiu din 2015 pe 64 de persoane cu diabet zaharat de tip 2, care a examinat efectele consumului de ceai de mușețel de trei ori pe zi, pe o perioadă de 8 săptămâni, a raportat o îmbunătățire a nivelurilor de hemoglobină A1c și insulină ale participanților, precum și o reducere semnificativă a totalului, a LDL. și a trigliceridele[lor. Între timp, un studiu din 2017,care evaluează beneficiile musetelului pentru tulburarea de anxietate generalizată, a observat că 1.500 de miligrame de extract de musetel zilnic reduc simptomele în mod semnificativ.

Efecte secundare
Ceaiul de musetel este in general recunoscut ca sigurde către  Agenția pentru Alimente și Medicamente a Statelor Unite (FDA) . Deși mai puțin frecvente, reacții adverse, cum ar fi greața, amețelile și reacțiile alergice, pot apărea la unele persoane care folosesc produse de musetel, inclusiv ceaiul de musetel.

Întrucât mușețelul face parte din familia ambroziei, persoanele cu alergii la ambrozie pot avea avea probleme. 

Totodată, poate interacționa cu anumite medicamente, cum ar fi warfarina (un diluant al sângelui) și ciclosporina (un imunosupresor utilizat pentru a preveni respingerea transplanturilor de organe), dar și cu tratamentul de diabet. 

 

 

Subiecte în articol: musetel ceai sanatate
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri