Jurnalul.ro Timp liber Culinar 5 Rețete de burgeri savuroși de făcut acasă: De la clasic la gourmet

5 Rețete de burgeri savuroși de făcut acasă: De la clasic la gourmet

de Andreea Tiron    |   

Burgerul nu mai este demult doar fast food. Preparat cu ingrediente de calitate, poate deveni o masă spectaculoasă, plină de savoare și personalitate.

Fie că preferi clasicul cu carne de vită, o variantă mai sănătoasă cu pui sau chiar una vegetariană, poți să-ți transformi bucătăria într-un mic bistro.

1. Burger clasic cu vită și cheddar

Ingrediente:

  • 500 g carne tocată de vită (cu 15-20% grăsime)

  • sare și piper

  • 4 chifle pufoase

  • 4 felii de cheddar

  • salată verde, felii de roșii, ceapă roșie

  • sos burger sau maioneză

Preparare:
Formează 4 chiftele din carne, condimentează cu sare și piper. Gătește-le pe grătar sau tigaie grill, câte 3-4 minute pe fiecare parte (în funcție de cât de bine făcute le dorești). Așază cheddar-ul pe fiecare chiftea în ultimele 30 de secunde pentru a se topi. Montează burgerul cu salată, roșii și sos.

2. Burger cu pui și sos de iaurt

Ingrediente:

  • 500 g carne tocată de pui

  • 1 ou

  • 2 linguri pesmet

  • 1 cățel de usturoi zdrobit

  • sare, piper, oregano

  • iaurt grecesc, zeamă de lămâie, mărar tocat

Preparare:
Amestecă ingredientele și formează 4 chiftele. Gătește-le pe grătar până devin aurii. Pentru sos, combină iaurtul cu lămâie și mărar. Servește cu castraveți feliați și frunze de salată într-o chiflă prăjită ușor.

3. Burger vegetarian cu năut

Ingrediente:

  • 1 conservă năut scurs

  • 1 morcov mic ras

  • 2 linguri făină de ovăz

  • 1 linguriță boia dulce

  • sare, piper, usturoi pudră

  • chifle integrale

  • avocado și baby spanac pentru servire

Preparare:
Pasează năutul și amestecă-l cu restul ingredientelor. Formează chiftele și prăjește-le în tigaie cu puțin ulei până devin crocante. Servește cu felii de avocado și salată proaspătă.

4. Burger BBQ cu bacon crocant

Ingrediente:

  • 500 g carne de vită

  • sare, piper

  • 8 felii bacon

  • 4 felii cașcaval afumat

  • sos BBQ

Preparare:
Prăjește baconul până devine crocant. Gătește burgerii, adaugă cașcavalul topit și baconul deasupra. Servește cu sos BBQ și ceapă caramelizată pentru un gust intens.

5. Burger gourmet cu brânză cu mucegai

Ingrediente:

  • 500 g carne de vită

  • sare, piper

  • 100 g brânză cu mucegai albastru (gorgonzola)

  • rucola și ceapă roșie

  • sos de muștar cu miere

Preparare:
Gătește burgerii, apoi adaugă brânza deasupra pentru a se topi ușor. Servește cu rucola, ceapă roșie și sosul dulce-picant.

Tip: Folosește chifle proaspete și prăjește-le ușor pe partea tăiată pentru o textură mai bună. Pune sosul pe partea inferioară a chiflei ca să nu se înmoaie prea repede.

Subiecte în articol: hamburgeri retete
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri