Jurnalul.ro Timp liber Casa 5 utilizări ale zațului de cafea în casă și grădină

5 utilizări ale zațului de cafea în casă și grădină

de Redacția Jurnalul    |   

Zațul de cafea este ceea ce rămâne după procesul de preparare a cafelei, constând în resturile ce rămân în filtrul de cafea sau în sita de la espressor.

Deși avem tendința de a-l arunca la gunoi, acesta este un deșeu biodegradabil care poate fi refolosit. 

Poate fi astfel adăugat în compost, în pământul florilor sau poate fi folosit ca scrub pentru corp.

Zațul de cafea conține substanțe nutritive cum ar fi azotul, potasiul și fosforul, care pot îmbunătăți sănătatea solului și pot stimula creșterea plantelor. Poți amesteca zațul de cafea cu solul din grădină sau din ghivece pentru a oferi plantei tale un plus de nutrienți. Poți presăra zat de cafea în jurul plantelor pentru a descuraja dăunătorii, precum melcii și furnicile.

Totodată, este un adaus excelent la compost deoarece reprezintă un adaos de azot și ajută la menținerea umidității. Asigură-te că echilibrezi zatul de cafea cu alte materiale pentru compost, cum ar fi frunzele uscate și resturile de bucătărie, pentru a obține un compost echilibrat și sănătos.

Zațul de cafea poate fi folosit ca exfoliant natural pentru piele. Amestecă zatul de cafea cu ulei de cocos sau de măsline pentru a crea un scrub pentru corp care îți va curăța și hidrata pielea.

Are un miros puternic și plăcut, care poate absorbi și neutraliza mirosurile neplăcute din frigider sau din alte zone ale casei. Poți pune o cutie mică cu zat de cafea în frigider pentru a absorbi mirosurile neplăcute.

Mod de preparare a scrubului pentru corp

Ingrediente

  • ½ ceașcă de zaț de cafea rămasă de la cafea proaspăt preparată
  • 2-3 linguri de ulei de cocos sau ulei de măsline (poți ajusta cantitatea în funcție de preferințe)
  • Opțional: 1 linguriță de miere pentru hidratare suplimentară

Într-un bol mic, amestecă zatul de cafea cu uleiul de cocos sau uleiul de măsline până obții o pastă consistentă. Dacă dorești, poți adăuga și miere pentru proprietățile sale hidratante.

Aplică amestecul pe pielea umedă, masând ușor cu mișcări circulare pentru a exfolia pielea și pentru a îndepărta celulele moarte ale pielii. Concentrează-te pe zonele cu piele aspră sau cu probleme, cum ar fi coatele și călcâiele.

Lasă scrubul să acționeze pe piele timp de câteva minute pentru a permite ingredientelor să-și facă efectul. Apoi, clătește bine cu apă călduță.

După îndepărtarea scrubului, aplică o loțiune sau un ulei hidratant pe piele pentru a bloca hidratarea și pentru a menține pielea catifelată și hidratată. Dacă rămâne scrub neutilizat, poți să-l păstrezi într-un recipient închis ermetic la temperatura camerei pentru a-l folosi din nou, potrivit spynews.ro.

Subiecte în articol: zat cafea beneficii
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri