Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare 6 beneficii ale pătrunjelului asupra sănătății

6 beneficii ale pătrunjelului asupra sănătății

de Redacția Jurnalul    |   

Pătrunjelul este o plană aromatică folosită adesea în bucătăria românească. Însă dincolo de rolul său culinar, aceasta are și beneficii pentru sănătate. Totodată, pătrunjelul are și riscuri pentru anumite persoane dacă este consumat în cantități mari.

Această plantă aromatică este cultivată încă din antichitate în regiunea Mediteranei.

Pătrunjelul este una dintre verdețurile preferate ale bucătăriei românești, fiind nelpsit din ciorbe și supe. ciorbă sau supă.

Proprietățile pătrunjelului crud

1. Vitamine și minerale

Pătrunjelul reprezintă o sursă excelentă de vitamine și minerale esențiale. Conține cantități impresionante de vitamina C, de peste trei ori mai mult decât portocalele. Este bogat în vitamina A, K, fier, calciu, magneziu, potasiu și acid folic. 30 de grame de pătrunjel sunt suficiente pentru a acoperi necesarul zilnic de vitamina K, foarte importantă pentru coagularea sângelui, vindecarea rănilor și fixarea calciului în oase.

2. Antioxidanți

Pătrunjelul are un conținut ridicat de antioxidanți, în special flavonoide, care susțin funcționarea sistemului imunitar și combat stresul oxidativ, unul dintre principalii factori care provoacă îmbătrânire celulară și boli cronice.

Un alt avantaj al pătrunjelului este conținutul caloricredus. 100 de grame furnizează doar 40-50 de calorii, astfel că poate fi integrat în dietele de slăbit.

Beneficii pentru sănătate

Consumul zilnic de pătrunjel crud are multe beneficii pentru sănăate. 

1. Boli cardiovasculare

Datorită conținutului de acid folic și potasiu, pătrunjelul ajută la reducerea tensiunii arteriale și menținerea elasticității vaselor de sânge. Acidul folic are un rol important în reducerea nivelului de homocisteină, un factor de risc pentru bolile cardiovasculare.

Pătrunjelul este o sursă bogată de carotenoizi, compuși vegetali cu proprietăți antioxidante. Studiile au arătat că dietele bogate în carotenoizi s-au dovedit eficiente în reducerea factorilor de risc pentru bolile cardiovasculare, precum inflamația cronică, hipertensiunea arterială și nivelul crescut de colesterol LDL (colesterol „rău”).

2. Glicemie

Mirecetina, un flavonoid prezent în pătrunjel, poate fi benefică în prevenirea și tratarea diabetului. Studii de laborator și pe animale au arătat că mirecetina poate reduce nivelul glicemiei și scade rezistența la insulină.

Acest compus are efecte antiinflamatoare și contribuie la eliminarea grăsimilor în exces din sânge.

3. Digestie

Pătrunjelul are efecte carminative, ajutând la reducerea formării gazelor intestinale și poate atenua disconfortul abdominal. 

Consumul de pătrunjel, crud sau sub formă de infuzie, poate fi benefic și în caz de indigestie. Este recomandatdupă mese copioase, bogate în grăsimi sau alimente greu digerabile.

4. Oase

Un aport scăzut de vitamina K a fost asociat cu un risc mai mare de fracturi osoase, iar pătrunjelul conține această vitamină. Un consum adecvat de vitamina K poate îmbunătăți sănătatea oaselor prin creșterea absorbției calciului și reducerea eliminării acestuia prin urină.

Persoanele cu cele mai ridicate niveluri de vitamina K au avut cu 22% mai puține fracturi decât cele cu un aport scăzut.

5. Rinichi

Pătrunjelul poate susține sănătatea rinichilor prin proprietățile sale antiinflamatorii și capacitatea de a regla pH-ul urinei. Un studiu pe animale a arătat că pătrunjelul reduce eliminarea calciului și proteinelor prin urină, ceea ce poate contribui la prevenirea formării pietrelor la rinichi.

Datorită conținutului ridicat de antioxidanți, precum flavonoidele, carotenoidele și vitamina C, pătrunjelul ajută la reducerea inflamațiilor, sprijinind astfel funcția renală.

Prin conținutul său bogat în nitrați, care dilată vasele de sânge și îmbunătățesc circulația, pătrunjelul poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale, un factor major de risc pentru bolile de rinichi.

6. Anticancerigen

Pătrunjelul este bogat în mirecetină și apigenină, două flavonoide cu proprietăți anticancerigene. Studiile arată că mirecetina poate preveni cancerul de piele, în timp ce apigenina ar putea reduce dimensiunea tumorilor într-o formă agresivă de cancer mamar.

Acesta poate bloca efectele cancerigene ale aminelor heterociclice. Acești compuși chimici se formează atunci când gătim carnea pe grătar la temperaturi înalte și au potențial cancerigen. Putem reduce aceste efecte nocive mâncând carnea friptă pe grătar împreună cu legume verzi.

Contraindicații

Pătrunjelul vine cu anumite riscuri în cantități mari la anumite categorii de persoane, mai ales sub formă de suc sau infuzie concentrată:

-femeile însărcinate ar trebui să evite dozele mari deoarece poate stimula contracțiile uterine;
-persoanele cu afecțiuni renale sau care iau diuretice ar trebui să fie atente. Prin efectului diuretic, pătrunjelul poate amplifica eliminarea de potasiu, ducând la dezechilibre electrolitice;
-persoanele care urmează un tratament cu anticoagulante, precum warfarina se pot confrunta cu tulburări de coagulare a sângelui după consumul de pătrunjel în cantități mari. Conținutul ridicat de vitamina K poate influența coagularea sângelui.
-persoanele predispuse la pietre la rinichi cu oxalat de calciu ar trebui să consume cu precauție pătrunjel deoarece este bogat în oxalați, potrivit a1.ro.

Subiecte în articol: pătrunjel
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri