Jurnalul.ro Timp liber Culinar 6 metode simple pentru a evita iritația ochilor atunci când tai ceapa

6 metode simple pentru a evita iritația ochilor atunci când tai ceapa

de Redacția Jurnalul    |   

Tăierea cepei provoacă adesea usturimi ale ochilor din cauza substanețelor chimice care se elimină în aer.

Există însă câteva metode simple care te ajută să eviți acest disconfort. 
 

1. Păstrează ceapa în frigider

Răcirea cepei înainte de a o tăia poate reduce eliberarea substanțelor chimice iritante, întrucât acestea sunt mai puțin volatile la temperaturi scăzute.

2. Taie ceapa sub apă

Dacă o tai sub un jet de apă sau chiar într-un vas cu apă, substanțele chimice vor ajunge mai greu să ajungă în aer și nu te vor irita la fel de mult.

3. Folosește un cuțit ascuțit

Un cuțit ascuțit va tăia celulele cepei mai fără să le zdrobească și astfel vor elibera mai puține substanțe chimice iritante.

4. Taie rădăcina la sfârșit

Rădăcina cepei conține cea mai mare concentrație de substanțe chimice iritante. Dacă o tai la final, vei evita contactul direct cu aceste substanțe.

5. Folosește o mască de protecție pentru ochi

O soluție eficientă este să folosești o mască sau ochelari de protecție, care împiedică substanțele chimice să-ți irite ochii.

6. Folosește o lumânare sau un ventilator

Focul sau un ventilator ajută la dispersarea substanțelor chimice iritante în aer, reducând riscul de a le inhala, potrivit spynews.ro.

Subiecte în articol: ceapa ocbi iritatie
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri