Jurnalul.ro Special 6 milioane de tone de deșeuri potențial radioactive așteaptă de 10 ani ecologizarea   

6 milioane de tone de deșeuri potențial radioactive așteaptă de 10 ani ecologizarea   

de Adrian Stoica    |   

Combinatul chimic Sofert Bacău a intrat în insolvență în 2005, iar un an mai târziu - în faliment, din cauza datoriilor. O parte din activele sale au fost trecute pe o altă societate, pentru a permite funcționarea combinatului al cărui nume devenea Amurco.

 

Câțiva ani mai târziu, în 2014, și acesta avea aceeași soartă. În urma sa rămânea o imensă haldă cu deșeuri cu potențial radioactiv, întinsă pe o suprafață de aproape 16 hectare, pe care autoritățile se chinuie să o închidă de ani de zile. Nici avertismentele Comisiei Europene, nici cele ale Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) nu au reușit să trezească autoritățile de mediu, dar nici pe cele locale, pentru a trece la lichidarea bombei ecologice rămase în urma combinatului. Abia acum acestea s-au hotărât să facă primii pași pentru închiderea și ecologizarea haldei.

Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) va organiza pe data de 28 noiembrie o licitație pentru alegerea unui consultant care să o ajute să pregătească aplicația de finanțare și documentațiile de atribuire pentru proiectul de închidere și reabilitare a depozitului de deșeuri industriale periculoase de fosfogips Sofert Bacău. Pentru aceasta AFM este dispusă să plătească până la 6,4 milioane de lei, fără TVA. În cazul în care achiziția nu se va finaliza în acest an, ea va continua anul viitor, dar numai în cazul în care vor exista fondurile necesare, se precizează în anunțul de licitație. Până la ecologizarea efectivă a zonei vor mai trece însă câțiva ani, judecând după lentoarea cu care se derulează în România aceste procese. Obligația de a realiza această lucrare a făcut obiectul unei lungi dispute în instanță între Primăria Bacău și conducerea combinatului.

 

Situaţia haldelor de steril din România

 

Amurco a ignorat decizia instanței

Ecologizarea haldei, unde sunt depozitate circa 6 milioane de tone de deșeuri încadrate în categoria celor cu potențial radioactiv, era obligația societății Amurco SRL, potrivit unei decizii a Curții de Apel Bacău din ianuarie 2018. Instanța a admis recursul Agenției pentru Protecția Mediului și a casat o sentință a Tribunalului Bacău prin care, în urma donației unui teren de la combinat la municipalitate, Amurco scăpa de sarcina ecologizării haldei de fosfogips. Cu toate acestea, combinatul nu s-a conformat deciziei instanței, motivul fiind lipsa banilor, iar anul acesta, în iulie, a fost adoptată o hotărâre de guvern prin care s-a decis să se transfere acest teren din domeniul public al municipiului Bacău în domeniul public al statului, în vederea dării în administrarea Administraţiei Fondului pentru Mediu și începerea lucrărilor de ecologizare. Și consilierii locali din Bacău au aprobat transferarea terenului, dar hotărârea prevede că în cazul în care nu se va reuși atragerea fondurilor europene pentru ecologizare, obligația de mediu să rămână la combinatul Amurco. 

 

1.101 halde miniere și industriale există la ora actuală în România

 

Pe lista neagră a Bruxelles-ului

Halda de fosfogips a fostului combinat chimic din Bacău este pe lista neagră a Comisiei Europene, din cauza gravelor probleme de mediu pe care le generează. Ecologizarea haldei nu este la prima încercare, în urmă cu mai bine de 10 ani municipalitatea eșuând în această tentativă după ce proiectul nu a mai fost selectat pentru finanțare din fonduri europene nerambursabile.

Dat în funcțiune în 1975, sub titulatura „Combinatul de Îngrăşăminte Chimice”, pentru combinatul chimic băcăuan privatizarea postrevoluționară a însemnat și începutul declinului, la debutul anilor 2000 unitatea rămânând doar cu 1.400 de angajați, după ce înainte de 1989 numărul lor trecea de 3.000.

 

Memorandumul de închidere, adoptat în 2017

În 2017 Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a sesizat Comisia Europeană în ceea ce priveşte nerespectarea de către România a angajamentelor asumate prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeană şi a prevederilor Directivei 1999/3 l/CE privind depozitele de deşeuri (cauza C-301/17), iar în data de 18 octombrie 2018, CJUE a pronunţat hotărârea referitoare la neîndeplinirea obligaţiei României de a închide 68 de depozite de deşeuri: 28 depozite municipale, 26 depozite deşeuri industriale periculoase și 14 depozite deşeuri industriale nepericuloase. Pentru evitarea sancțiunilor financiare, Executivul a găsit o variantă de finanțare a închiderii acestor deșeuri prin intermediul finanțărilor oferite de Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), iar lucrările să fie asigurate prin intermediul Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM). Pentru aceasta, Guvernului aproba, în iulie 2017, un Memorandumul care viza închiderea tuturor depozitelor de deşeuri neconforme de pe teritoriul României, în condiţiile Directivei 1999/31/CE a Consiliului din 26 aprilie 1999 privind depozitele de deşeuri. Deși de atunci au trecut cinci ani, închiderea acestor bombe ecologice este departe de a se încheia. 

 

Combinatul, scos la vânzare pe bucăți

În vara acestui an activele combinatului Amurco, care face parte din grupul Interagro controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, au fost scoase la licitație. Bunurile imobile și mobile ale combinatului Amurco vor fi vândute la licitație, la un preț de pornire de 23,22 de milioane de lei, reprezentând 50% din prețul stabilit de evaluator. Pe lista obiectivelor scoase la vânzare se aflau, printre altele, instalațiile de producție de azot, bicarbonat de amoniu, acid sulfuric, acid fosforic și plăci fosfogips, depozite, laboratoare, rampe de încărcare și descărcare, căi ferate uzinale, precum și o centrală termoelectrică. Grupul InterAgro a intrat în insolvenţă în 2016, iar în prezent se află în reorganizare judiciară, administrator judiciar fiind CITR.

Locuitorii din zonă se pot pensiona mai repede

Într-o postare pe Facebook, Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu a scris că se gândește ca după finalizarea procesului de ecologizare să facă pe acest teren un parc fotovoltaic. Conform Legii 212/2020, persoanele afectate de poluarea generată de halda de fosfogips de la Bacău pot cere pensionarea mai devreme, după ce lista localităților aflate în zonele afectate de poluarea remanentă a fost extinsă, fiind incluse și municipiile Bacău și Onești. Astfel, persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în unul din cele două orașe sau pe o rază de 8 km în jurul acestora vor beneficia de reducerea cu 2 ani a vârstei standard de pensionare (65 de ani, bărbații, 61,5 ani, în prezent, femeile), fără a fi penalizate.

 

Studii și măsurători făcute degeaba

Fosfogipsul este un deșeu încadrat în categoria materialelor cu potențial radioactiv, el având un conținut de izotopi radioactivi naturali din seriile uraniului și toriului. De-a lungul anilor au existat mai multe studii și măsurători realizate de Institutul Național pentru Fizică Nucleară „Horia Hulubei”, dar recomandările făcute de specialiști pentru închiderea și ecologizarea haldei care se întinde pe aproape 160.000 de metri pătrați, rezultatul a peste 40 de ani de depozitarea a deșeurilor periculoase provenite din industria îngrășămintelor chimice, au rămas doar pe hârtie. Autoritățile de mediu au recomandat acoperirea haldei cu un strat de pământ cu grosimea de cel puțin un metru.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri