Jurnalul.ro Ştiri Observator 7 septembrie - Ziua internaţională a cooperării poliţieneşti

7 septembrie - Ziua internaţională a cooperării poliţieneşti

de Redacția Jurnalul    |   

La 7 septembrie 2024, Organizaţia Naţiunilor Unite marchează, pentru al doilea an consecutiv, Ziua internaţională a cooperării poliţieneşti.

Această zi a fost proclamată la 16 decembrie 2022, atunci când Adunarea Generală a ONU a adoptat Rezoluţia 77/241, arată documents.un.org. Rostul Zilei internaţionale a cooperării poliţieneşti este de a sublinia importanţa conectării agenţilor de aplicare a legii la nivel internaţional şi a colaborării acestora în vederea elaborării politicilor de prevenire a infracţionalităţii şi a mecanismelor de combatere a criminalităţii.

Tema ediţiei din acest an este "Integritate, răspundere şi supraveghere", acestea fiind trei trăsături necesare pentru asigurarea existenţei statului de drept, a eficienţei în apărarea drepturilor şi libertăţilor omului, precum şi sporirea încrederii populaţiei în activitatea autorităţilor responsabile cu aplicarea legii.

Interpol (acronimul termenului din limba engleză International Criminal Police Organization) este o organizaţie internaţională de cooperare a forţelor de poliţie, ce îşi are sediul în Lyon, Franţa.

România este stat membru fondator al Organizaţiei de Poliţie Criminală Interpol încă din anul 1923, când această organizaţie a fost creată la nivel global.

Biroul Naţional Interpol asigură structurilor operative ale Poliţiei Române, dar şi altor structuri specializate ale Ministerului Afacerilor Interne, comunicarea cu autorităţi poliţieneşti şi de aplicare a legii din cele 196 de state membre ale Organizaţiei, prin reţeaua securizată mondială pusă la dispoziţie de aceasta, în scopul prevenirii şi combaterii infracţionalităţii transfrontaliere, arată politiaromana.ro.

Biroul Naţional Interpol este liantul între Secretariatul General al Organizaţiei şi autorităţile române, în desfăşurarea unor proiecte şi operaţiuni comune, la nivel regional şi global, pentru dezmembrarea grupărilor infracţionale organizate ce acţionează la nivel internaţional.

Pe plan continental, Agenţia UE pentru Cooperare în Materie de Aplicare a Legii (Europol), cu sediul la Haga, este un element central al arhitecturii europene de securitate internă în sens mai larg. Cooperarea şi politicile în domeniul aplicării legii sunt încă în curs de dezvoltare, accentul fiind mai ales pe terorism, criminalitatea cibernetică şi alte forme grave şi organizate de criminalitate. Obiectivul principal al Europol este ca Europa să devină mai sigură, în beneficiul tuturor celor din UE.

Cooperarea poliţienească eficace reprezintă un element esenţial care contribuie la transformarea UE într-un spaţiu de libertate, securitate şi justiţie bazat pe respectarea drepturilor fundamentale, arată europarl.europa.eu.

Unitatea Naţională Europol România (UNE) a devenit funcţională în luna august 2004. Este punct unic de legătură între autorităţile naţionale de aplicare a legii şi Europol. Cooperarea prin UNE vizează dezmembrarea grupurilor de criminalitate organizată transfrontalieră şi terorism, arată politiaromana.ro.

AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri