Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă 8 ore de somn, irelevante dacă nu ai un program regulat

8 ore de somn, irelevante dacă nu ai un program regulat

Un somn bun noaptea este foarte important, însă nu aduce niciun avantaj dacă nu ai un obicei de a te băga în pat la o anumită oră, potrivit The Sun.

Aceasta este concluzia unui nou studiu care spune că cele opt ore de somn sunt irelevante, dacă te bagi în pat şi te trezeşti la ore diferite în fiecare zi.

Există o mulţime de studii care sugerează că lipsa de somn ne poate creşte şansele de îngrăşare şi de a dezvolta diabetul de tip 2, rezistenţă la insulină, tensiune arterială crescută şi boli ale inimii.

Un studiu, efectuat pe o perioadă de doi ani, condus de National Sleep Foundation, a descoperit că adolescenţii au nevoie de opt - 10 ore de somn pe noapte, în timp ce adulţii au nevoie de şapte - nouă ore de somn.

Cu toate acestea, studiul menţionează că este importantă calitatea şi regularitatea acestor ore, iar o lipsă de regularitate duce la diminuarea speranţei de viaţă. “O noapte fără somn, ocazional, te va face să fii obosit şi iritabil a doua zi, dar nu îţi va afecta sănătate. Dacă acestea continuă, lipsa de somn ne poate afecta sănătatea şi ne poate arunca în nişte afecţiuni destul de serioase, precum obezitatea, bolile de inimă, tensiunea arterială mare şi diabetul.”, se arată în studiu.

Oamenii de ştiinţă de la Duke University Medical Center au urmărit obiceiurile privind somnul celor aproximativ 2.000 de adulţi cu vârste într 54 şi 93 de ani, voluntari ai studiului, care nu au avut niciun istoric privind deprivarea de somn. Toţi participanţii la studiu au avut ataşate dispozitive de monitorizare a somnului şi ţineau un jurnal privind orele la care s-au pus în pat şi orele la care s-au trezit, timp de şapte zile.

Experţii au descoperit că participanţii cu program aleatori aveau indicele de masă corporală mai mare, nivel mai ridicat de zahăr în sânge, tensiune arterială mai ridicată şi erau mai predispuşi la infarct şi la accident vascular cerebral.

Cei care aveau o anumită oră la care se culcau, însă se trezeau în mod regulat pe timpul nopţii, aveau un risc mai mare de a dezvolta depresie şi stres.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri