Organizația Mondială a Sănătății (OMS) definește burnout-ul ca fiind„un sindrom conceptualizat, ca rezultat al stresului cronic la locul de muncă ce nu a fost gestionat cu succes”. OMS caracterizează burnout-ul în funcție de trei dimensiuni: sentimente de epuizare, distanță mentală față de locul de muncă și eficacitate profesională redusă.
Burnout-ul poate apărea în timp, ceea ce înseamnă că nu este întotdeauna ușor să determini simptomele fizice și psihologice. Este important să fii atent la mesajele pe care ți le transmite corpul tău pentru a putea avea grijă de tine în mod corespunzător.
Iată 8 semne prin care organismul tău te avertizează că este timpul să iei o pauză:
1. Oboseală cronică
Burnout-ul a fost definit de psihologul Herbert Freudenberger în 1974 ca „epuizarea prin solicitări excesive de energie, putere sau resurse” la locul de muncă. Printre simptomele de burnout pe care le-a descris au fost incluse oboseala și insomnia.
În timp ce unsomn bun poate fi neclar pentru mulți oameni, mai ales pe măsură ce îmbătrânesc, epuizarea nu este atenuată doar de odihnă. Dacă te confrunți cu oboseală cronică este un semn clar că organismul tău te avertizează că este timpul să iei o pauză.
A te simți epuizat chiar și după o noapte întreagî de somn indică faptul că organismul tău este suprasolicitat. Petrecerea timpului departe de factorii de stres ai locului de muncă tepoate ajuta să-ți resetezi sistemul nervos și să te odihnești odihnești cât ai nevoie.
2. Probleme gastrointestinale
Un alt semn prin care corpul tău te avertizează că este timpul să iei o pauză este prin manifestarea unor probleme gastrointestinale. Durerea de stomac, afecțiunile digestive și modificările apetitului sunt toate indicii de epuizare.
Un studiu din 2023, publicat în Journal of Psychosomatic Research, a determinat prevalența diferitelor simptome somatice de burnout. Studiul a evaluat 687 de participanți suedezi cu epuizare extremă și a constatat că simptomele gastrointestinale sunt frecvente. Simptomele specifice au inclus, dar nu s-au limitat la dureri de stomac, greață și indigestie. Cercetătorii au observat că riscul de burnout crește de 1,52 ori cu fiecare simptom în plus.
Dacă ai observat că ai o suferință gastrointestinală constantă, care nu este atenuată prin tratament, ar putea fi un semn prin care corpul corpul teavertizează că este timpul să te odihnești.
3. Ceață mentală
Ceața mentală este un semn că organismul tău îți trimite un avertisment că este timpul să iei o pauză. Psychology Today definește ceața creierului ca fiind „un tip de disfuncție cognitivă caracterizată prin memorie slabă, dificultăți de concentrare, confuzie și oboseală mentală”.
Ceața mentală este obișnuită în perioadele de stres crescut. Stresul cronic ține sistemul nervos blocat în alertă maximă, lăsându-te într-o stare de zbor, luptă sau îngheț. Poate fi dificil să îndeplinești chiar și sarcini simple deoarece creierul tău este în modul de supraviețuire, ceea ce te poate face să te simți copleșit de viața de zi cu zi.
A avea ceață pe creier nu este doar un semn de epuizare profesională, ci poate apărea și în viața personală, într-un mod care îți afectează familia. Este un indiciu comun că ești un părinte epuizat, ceea ce înseamnă că ai nevoie de ajutor.
4. Amorțit emoțional
A te simți deconectat de propriile emoții sau de oamenii din jurul tău este un semn de epuizare și o modalitate prin care corpul te avertizează că este timpul să iei o pauză. Să te simți distant și să ai sentimente negative cu privire la locul tău de muncă sunt, de asemenea, simptome ale epuizării.
Conform sondajului din 2021 al Asociației Americane de Psihologie (APA), 26% dintre persoanele chestionate au raportat o lipsă de interes, motivație și energie la locul de muncă air 32% dintre oameni au spus că sunt epuizați emoțional.
APA a remarcat că anumite profesii sunt mai predispuse la epuizare decât altele, în special lucrătorii din domeniul sănătății și profesorii. Aceste poziții sunt orientate către comunitate. Sarcinile zilnice ale lucrătorilor din domeniul sănătății au mize foarte mari.
Profesorii sunt responsabili nu numai pentru educarea copiilor, ci și pentru sprijin emoțional. Educatorii din SUA sunt adesea plătiți sub valoarea lor, ceea ce poate contribui la deconectarea emoțională și sentimentul de epuizare generală pe care profesorii îl simt.
5. Iritabilitate crescută
În articolele care definesc epuizarea, dr. Freudenberger a remarcat că epuizarea nu se limitează doar la simptomele fizice. Senzația de epuizare se poate manifesta în moduri emoționale care afectează relațiile interpersonale ale oamenilor, atât la locul de muncă, cât și în afara acestuia.
Dr. Freudenberger a explicat că semnele comportamentale ale epuizării includ frustrare și furie crescute. Să te simți enervatde lucruri mărunte care în mod normal nu te-ar deranja este un semn clar că organismul tău te avertizează că este timpul să iei o pauză. Experimentarea iritabilității crescute poate face dificil să rămâi calm în medii cu presiune ridicată, ceea ce poate influența modul în care rerlaționezi cu oamenii din jurul tău.
Dacă observi că te simți enervat în situații care nu justifică o iritare atât de intensă, corpul tău îți spune că este timpul să faci un pas înapoi și să-ți lași timp să te recuperezi.
6. Ești mereu îngrijorat
Dacă te trezești într-o stare de îngrijorare constantă sau nervozitate fără un motiv clar, ar putea fi un semn că nivelul tău de agitație este în exces, ceea ce face dificil să te calmezi.
Anxietatea poate aduce cu ea o mulțime de simptome fizice, cum ar fi palpitații ale inimii, dificultăți de respirație și un sistem imunitar scăzut, care poate duce la îmbolnăvire. Experimentarea anxietății acute și prelungite este de obicei un indiciu că organismul tău îți trimite un mesaj că modul tău de viață nu mai funcționează.
A te simți anxios tot timpul este un semn de avertizare că este timpul să iei o pauză și să-ți resetezi sistemul nervos.
7. Dureri de cap frecvente și dureri musculare
Un alt semn prin care corpul te avertizează că este timpul să iei o pauză este prin dureri de cap recurente și dureri musculare, în general.
Durerile de cap sunt un indiciu că menții un plus de stres și tensiune în corpul tău. Sunt un avertisment clar că trebuie să reduci nivelul de stres prin scăderea nivelului responsabilităților profesionale.
Potrivit unui articol din 2016, publicat în revista World Psychiatry, durerea musculo-scheletică este, de asemenea, asociată cu stresul. Este posibil să ai dureri de spate, dureri de umăr sau dureri de gât, care sunt toate semne că ești încordat.
Corpul tău traduce adesea problemele emoționale în durere fizică, motiv pentru care a fi într-un disconfort cronic este un semn că trebuie să iei o pauză pentru a te vindeca.
8. Autoîngrijire scăzută
Burnout-ul este adesea însoțit de depresie, care îți poate afecta profund capacitatea de a te îngriji la cel mai elementar nivel. Dacă descoperi că auto-îngrijirea ta a scăzut, este un semn că organismul tău are nevoie de o pauză.
Îngrijirea deficitară de sine se poate manifesta într-o varietate de moduri, inclusiv alimentație necorespunzătoare din cauza stresului sau a unei schimbări a apetitului. Dacă descoperi că te lupți cu sarcini de bază, cum ar fi spălatul pe dinți sau dușul, ar putea însemna că obiceiurile tale de îngrijire personală suferă din cauza faptului că ești atât de epuizat.
Adevărata îngrijire de sine nu este despre frumusețea la nivel de suprafață, ci despre a te asigura că nevoile tale fizice sunt satisfăcute prin somn, hrănirea corpului și menținerea igienei. A avea o îngrijire slabă de sine este adesea un semn că te simți deconectat de tine însuți, așa că încetezi să-ți pese de ceea ce ai nevoie.
Acordă o atenție deosebită modului în care te simți. Dacă observi că lucrurile încep să scape de sub control, este un semn prin care corpul tău te avertizează că este timpul să iei o pauză și să te resetezi, astfel încât să poți trăi sănătos și împlinit. potrivit yourtango.com.