Iată 10 trăsături de personalitate ale persoanelor care derulează pe telefoanele lor în timp ce se uită la televizor:
1. Probleme de concentrare
Potrivit psihologului clinician Tiffany Taft, mulți oameni se simt suprastimulați în viața lor de zi cu zi, indiferent dacă au sau nu tulburări de atenție, precum ADHD, fiind în mod constant copleșiți de emoțiile, simțurile și gândurile lor. Pentru unii, distragerea atenției poate fi calmantă, chiar dacă este derularea de imagini pe telefon și privesc la televizon în același timp.
Mulți oameni au nevoie de stimulare suplimentară pentru a-i ajuta să se concentreze, chiar dacă este vorba să se uite la televizor. Confortul unor stimuli suplimentari și o distragere a atenției le ajută mintea să se relaxeze, să scape de tulburările constante și să se concentreze pe ceea ce urmăresc.
2. Fuga de singurătate
Pe fondul unei epidemii de singurătate, mulți oameni tânjesc după conexiune și comunitate, iar unii o găsesc în spațiile online și prin accesul la comunicare. Când vizionezi o emisiune sau un film, poți culege beneficiile experienței comune și ale comunității în spațiile online, găsind un pic de evadare și de auto-liniștire.
Dorința de a se reconecta provine din aceste sentimente de singurătate, potrivit unui studiu din Annals of Behavioral Medicine. Și, de multe ori, singura modalitate prin care oamenii se conectează cu cercul lor interior este online.
3. Frica de a rămâne pe dinafară
Potrivit unui studiu din 2016, majoritatea oamenilor care au tendința de a-și folosi în exces telefoanele se luptă cu teama de a pierde, de la titlurile de știri, la evenimente lumești și, desigur, rămânând conectați cu comunitățile și cercurile lor interne.
Împreună cu lipsa unei conexiuni sociale personale, această utilizare excesivă a rețelelor sociale, a telefoanelor și a tehnologiei afectează și sănătatea mintală, alimentând un ciclu toxic de singurătate, anxietate și depresie care trage pe toată lumea înapoi în peisajul digital. Nu este vorba doar de evadare, ci de o nevoie disperată de a te simți conectat.
4. Nevoia de control
Emoțiile complexe și rutinele stresante au un efect asupra vieții noastre de zi cu zi, indiferent dacă suntem conștienți de ele din punct de vedere emoțional și fizic sau nu. Oamenii care tind să se bazeze pe telefoanele lor la sfârșitul unei zile lungi, îl folosesc adesea ca mijloc de control - se pot asigură că nu sunt copleșiți de aceste emoții dificile recurgând la stimulare constantă.
Ruminarea asupra acestor emoții negative fără mecanisme sănătoase de adaptare atrage oamenii către aceste căi de evadare pentru confort, arată un studiu din 2023 privind conflictul de muncă, pentru a-i ajuta să mențină un sentiment de pace în rutinele lor. Desigur, evitarea emoțiilor reținute și a situațiilor dificile ar putea ajuta la crearea unui sentiment greșit de control, dar în cele din urmă emoțiile noastre trebuie să fie simțite și rezolvate.
5. Trăirea în prezent
Telefoanele noastre alimentează sentimente de izolare și fluctuații de dispoziție pe termen lung, dar în momentul prezent ele pot alimenta un sentiment de calm și concentrare. Pentru persoanele care își derulează telefoanele în timp ce se uită la televizor, această suprastimulare îi poate ajuta să-și distragă atenția de la emoțiile incomode și să se concentreze pe ceva mai tangibil.
Aceste sentimente nu dispar niciodată cu adevărat, doar se manifestă în alte moduri incomode în viața noastră.
6. Traume nerezolvate sau reprimate
Oamenii care se luptă cu PTSD sau cu boli mintale tind să fie mai predispuși la consecințele supraîncărcării senzoriale sau suprastimulării, potrivit unui raport al Clinicilor Khiron, dar uneori stimularea superficială a tehnologiei poate fi reconfortantă, chiar dacă este la fel de copleșitoare.
Este nevoie de toată puterea creierului tău pentru a te concentra asupra lucrurilor din fața ta – fie că este vorba despre telefon, televizor sau o altă formă de divertisment – care te distrage de la emoțiile mai incomode și de la sentimentele suprastimulatoare pe care le trăiești. Este un mijloc de a evita abordarea traumelor reprimate, potrivit antrenorilor experți în traumă.
7. Anxietate
Mulți oameni cu un sistem nervos dereglat se luptă cu sentimente copleșitoare de anxietate și suprastimulare, potrivit antrenorului de traumatologie Liz Tenuto, care de multe ori se simt imposibil de depășit, fie că stau în trafic sau recurg la furie în timp ce se ceartă.
Ei caută confort de la emoțiile incomode, nu pentru că sunt prost echipați pentru a le aborda, ci pentru că sunt prea copleșiți de starea lor actuală pentru a face spațiu de a se vindeca.
8. Mecanisme nesănătoase de a face față stresului
Fie că provine dintr-un conflict intern, un loc de muncă sau o relație toxică, mulți oameni trăiesc într-o stare constantă de stres din care simt că este imposibil de scăpat. Blocați în modul „luptă sau fugi”, ei caută aceeași stimulare pe care stresul lor de zi cu zi o aduce în viața lor pentru a-și găsi confortul.
Incapabili să suporte tăcerea asurzitoare sau gândurile copleșitoare care izbucnesc în timpul lor de singurătate, ei recurg la podcasturi, TV sau telefonul lor pentru a simula un mediu la fel de stresant.
Mulți oameni au adoptat obiceiuri tehnologice ce par imposibil de renunțat la ele, de la telefonul lipit în mâini până la telefonul de la prima oră dimineața. Ca și alte obiceiuri, și acestea au devenit confort și stabilitate în rutinele noastre, făcându-le în mod inerent greu de îndepărtat.
Pentru mulți oameni care derulează pe telefoane în timp ce se uită la televizor, este pur și simplu un obicei pe care s-au chinuit să-l distrugă sau pe care nu l-au observat deloc.
9. Codedependenți în relații
Împărtășirea și interacțiunea cu oamenii online în timp ce vizionam emisiunile noastre preferate este adesea o extensie a nevoii noastre de conectare. Această dorință constantă poate fi un semn al codependenței. Dacă nu poți să te bucuri de timpul singur sau să te angajezi într-o activitate fără a o împărtăși cu o altă persoană, nu întotdeauna acorzi prioritate spațiului personal, potrivit yourtango.com.