El este Antonis Mavropoulos și știe că este un om norocos, pentru că avea bilet pentru zborul Adis Abeba-Nairobi al companiei Ethiopian Airlines, care s-a prăbușit duminică în Etiopia. Grecul, inginer chimis, își amintește că a ajuns cu două minute întârziere la poarta de îmbarcare, a strigat la personalul aeroportului să îl lase să urce în avion, dar aceștia l-au informat că procedurile de îmbarcare erau finalizate. “Sunt încă în stare de șoc cu gândul la ce s-a întâmplat. Mi-a fost foarte greu să dorm de atunci”, a declarat grecul pentru The Guardian.
La cinci zile de la prăbușirea avionului Boeing 737 Max 8 la doar câteva minute de la decolarea de pe aeroportul din Adis Abeba, inginerul grec de 53 de ani spune că are obligația morală să dezvăluie de ce avionul a căzut la sol și a ucis 157 de oameni.
“Sufletele acelor oameni nu pot fi niciodată eliberate dacă nu vor exista răspunsuri concrete și nu este scos adevărul la suprafață”, a spus Mavropoulos. Grecul este membru al unui ONG cu sediul în Viena, care se ocupă de reciclarea resturilor solide. El plecase de la Beirut la Nairobi, unde urma să participe la o conferință ONU privind mediul înconjurător, via Adis Abeba. Norocul lui a fost că, deși între aterizarea primului avion la Adis Abeba și decolarea următorului spre Nairobi era o pauză de 30 de minute, procedurile după aterizarea primului avion au fost cu câtva minute mai lungi, astfel încât atunci când a ajuns la poarta de îmbarcare, aceasta era închisă. Un alt semn norocos pentru el a fost că nu a avut bagaj la cală. Dacă ar fi avut, avionul spre Nairobi l-ar fi așteptat să se îmbarce.
Reprezentanții aeroportului i-au spus că are un alt zbor spre Nairobi peste trei ore. Așa că inginerul a rămas în aeroportul din Adis Abeba și a așteptat. Fără să aibă acces la internet și fără un televizor prin preajmă, el a aflat mult mai târziu de tragedia din care tocmai scăpase. Un amic din Atena i-a trimis un SMS cu detalii despre catastrofa aviatică.
“Am realizat cât de aproape am fost de moarte și cât rol a jucat întâmplarea pentru a fi salvat. În același timp, am simțit că implodez pentru că era pur și simplu prea mult pentru mine”, spune grecul.
Inginerul a plecat până la urmă la conferința ONU de la Nairobi și în orele de după accident a încercat să fie ocupat, pentru a nu se gândi la cât de aproape a fost de moarte.