Accidente teribile pe munte, multe dintre ele ce ar fi putut fi evitate. Este o realitate cu care se confruntă salvamontiștii argeșeni în această perioadă de vară, de concedii. Una dintre principalele cauze este faptul că mulți nu își calculează bine timpul pe care îl au pentru a parcurge un traseu și apoi să se întoarcă în siguranță cât îi ajută lumina zilei. Un tânăr a murit și un altul a fost blocat ore întregi la 70 de metri înălțime. O intervenție ce a făcut virale poze cu salvatorii montani dormind pe jos, în iarbă, epuizați la finalul a 16 ore de acțiune pe munte. Alți 12 tineri s-au rătăcit, la câteva zile, tot în Făgăraș.
„E trecut de 23.30. Oscilez între a mai urmări un timp perseidele sau a mă băga la somn. Mara primește un apel, două persoane ce se cățărau în peretele Călțunului, una a căzut, una e blocată în perete. Pare o glumă la prima vedere, cine se cațără noaptea? Și pe un perete ce se escaladează exclusiv iarna. Dar povestea e cât se poate de reală. Apelantul stă lângă o dâră lungă de sânge la capătul căreia se află un corp neînsuflețit. Ne relatează cum era la cort și cum a văzut lanternele în perete, apoi a auzit un strigăt și una dintre lumini a căzut în abis. Fac repede un calcul, iau materialele necesare, uit mâncarea. Pornim fiecare cu gândurile lui, iar adrenalina ne mână pe toți cu viteză spre Călțun”. Așa a descris salvamontistul argeșean Cornel Zărescu începutul acțiunii dramatice la care a participat. S-a terminat peste 16 ore, cea mai complicată și de durată intervenție de anul acesta. Tinerii implicați au ajuns pe vârf noaptea. Au intrat foarte târziu pe traseu, spun salvatorii, și tot ei susțin că au coborât pe un traseu nemarcat. Și nu sunt singurii. Din păcate, sunt mulți cei care se rătăcesc la fel pe munte. Nu calculează bine timpul.
Sute de intervenții, unele cu elicopterul
Salvamont Argeș are peste o sută de intervenții alpine anual. Cele mai multe sunt concentrate în această perioadă de vară și din 100, cel puțin 10 se termină cu evacuarea victimelor pe calea aerului. De altfel, așa a fost și de această dată. Victima a fost preluată de elicopter, persoana decedată, la fel. „Avem 2.200 de kilometri pătrați de zonă montană cu cele mai înalte vârfuri din țară. Și este o zonă izolată, virgină, fără așezări umane. Cu 17 angajați salvatori montani, 20 de voluntari, 3 TESA, 4 câini brevetați și 2 în pregătire, acoperim cea mai grea zonă din țară. Spun asta pentru că la noi nu există intervenții simple, nu mergem pe pârtii, nu există acțiuni care să dureze puțin”, spune Ion Sănduloiu, șeful Serviciului Salvamont Argeș. În weekenduri apar și mai mulți oameni de salvat. Tot din cauză că au intrat târziu pe traseu și i-a apucat noaptea, s-au rătăcit și 12 tineri și i-au chemat pe salvamontiștii argeșeni să îi scoată din încurcătură.
„Sperăm să nu mai intre nimeni pe acest horn’’
Accidentul din Călțun a fost prima cățărare pe timp de noapte pentru salvamontistul Florin Popescu. Exersase până atunci, dar nu la ora 3 dimineața, ci seara, în amurg și în sală. După salvare, spune că speră doar că acea zonă va fi evitată ca să nu mai aibă alte tragedii. „Tinerii au ales să coboare, dar aveau mai multe variante să rămână sus. Cel care și-a pierdut viața a fost încrezător în forțele proprii pentru că mai fusese pe munte. Dacă rămâneau pe loc și ne sunau, aveau șanse. Oamenii trebuie să înțeleagă să fie atenți. Orientarea noaptea este mult mai grea. Este nevoie de multă lumină, lanterne puternice, un fascicul de lumină cu ajutorul căruia să vezi în depărtare. Cel care a apelat a stat lângă decedat și ne-a ajutat mult pentru că avea o lanternă bună și am putut să ne orientăm mai bine. Eu sper ca oamenii să nu mai intre pe Hornul Călțunului. Acolo este nevoie de coardă, e pentru alpiniști cu experiență”, spune Florin Popescu.