Jurnalul.ro Cultură Muzica AC/DC îşi începe turneul europen la Lisabona avându-l ca solist pe Axl Rose de la Guns N 'Roses

AC/DC îşi începe turneul europen la Lisabona avându-l ca solist pe Axl Rose de la Guns N 'Roses

Publicul portughez urmează să descopere în premieră mondială, sâmbătă seara, vocea amplă a rockerului Axl Rose de la formaţia americană de hard rock Guns N 'Roses, pe hiturile celebrei trupe australiene AC/DC, care începe la Lisabona un turneu european, fără solistul Brian Johnson, care are probleme de auz.

Înlocuirea a fost anunţată la jumătatea lunii aprilie, luând fanii prin surprindere. Medicii l-au avertizat pe cântăreţ cu o lună înainte că riscă să rămână surd dacă va continua să urce pe scenă, forţând grupul să amâne o serie de concerte în Statele Unite ale Americii.

Axl Rose, în vârstă de 54 de ani, preia rolul lui Johnson pe esplanada Passeio Maritimo Alges, un spaţiu imens în aer liber, de-a lungul estuarul fluviului Tagus, în capitala portugheză, unde sunt aşteptaţi până la 60.000 de oameni pentru a asista în ploaie la acest concert, primul din 12 programate în Europa, relatează AFP.

Brian Johnson este ''un mare cântăreţ, şi este o adevărată provocare" să cânţi în locul lui, a declarat Axl Rose într-un interviu difuzat vineri de postul de radio britanic BBC 6 Music. Axl a mai spus că el a fost cel care s-a oferit să ajute: "Am sunat în aceeaşi zi în care am citit în presă că ceva era în neregulă cu auzul lui Brian''.

Pentru Johnson, care s-a alăturat AC/DC în 1980, după moartea cântăreţului Bon Scott, este o lovitură dură. "Acesta a fost cel mai negru moment al vieţii mele profesionale", a spus el într-un mesaj pentru fanii săi.

Cunoscut pentru interpretările în registru grav ce-i puneau corzile vocale sub presiune, Johnson, în vârstă de 68 de ani, a dat asigurări că va continua să înregistreze în studio.

Înlocuitorul său a apărut joi într-un clip alături de cofondatorul AC/DC Angus Young şi basistul Cliff Williams, promiţând publicului portughez ''un mare spectacol de rock".

Trupa a repetat timp de două săptămâni la Lisabona cu noul solist. "Am început mai degrabă bine şi lucrurile s-au îmbunătăţit. Sper să ajung la sfârşitul primului concert înainte de a fi concediat ", a glumit el într-un interviu acordat vineri săptămânalului muzical britanic NME.

Fanii au fost departe de a fi convinşi. "Să plătesc pentru a-l vedea pe Axl Rose cântând timp de două ore? Nu, mulţumesc!", protesta vehement un internaut pe pagina de Facebook a organizatorului. "Sunt fan AC/DC şi AC/DC fără Brian Johnson nu este acelaşi lucru", a adăugat altul.

Organizatorul concertului din Portugalia a trebuit să facă faţă unui val de nemulţumiţi (al căror număr nu a fost comunicat), cărora le-a rambursat banii pe bilete, aşa cum a fost cazul şi pentru alte spectacole europene, scrie AFP.

Problemele de auz ale lui Brian Johnson sunt cele mai recente dintr-o serie cu care s-a confruntat AC/DC şi care au intervenit chiar înainte de relansarea trupei după despărţirea de unul dintre fondatorii săi, Malcolm Young, care suferă de demenţă.

De asemenea, AC/DC a trebuit să se despartă de bateristul istoric Phil Rudd, condamnat în iulie în Noua Zeelandă pentru ameninţări cu moartea şi posesie de droguri şi plasat în arest la domiciliu.

Pionier în domeniul hard rock, grupul a vândut peste 200 de milioane de albume din 1973. Albumul "Back in Black" (1980) se numără printre cele mai vândute din istoria muzicii.

AC/DC nu a fost clar în legătură cu durata în care va performa cu Axl Rose în componenţă, mai ales având în vedere că Brian Johnson nu a exclus să revină pe scenă, dacă auzul său se îmbunătăţeşte. Dar după concertele europene, Axl Rose se va întoarce în America de Nord pentru turneul formaţiei Guns N 'Roses, planificate în 20 de mari oraşe americane, precum şi la Toronto în Canada. AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri