Jurnalul.ro Ştiri Externe Aderarea României la Schengen NU este pe agenda Consiliului JAI. Victor Negrescu: "Poate în a doua parte a anului"

Aderarea României la Schengen NU este pe agenda Consiliului JAI. Victor Negrescu: "Poate în a doua parte a anului"

de Redacția Jurnalul    |   

Consiliul informal pe Justiție și Afaceri Interne (JAI) nu are pe agenda primei reuniuni din 2023 aderarea României şi Bulgariei la spațiul Schengen.

Aceasta va avea loc în perioada 26 - 27 ianuarie iar temele de discuție vor fi migrația și azilul pentru migranți, lupta împotriva crimei organizate, un nou instrument pentru transferul procedurilor penale și războiul din Ucraina.

"Am discutat cu omologul austriac și sunt încrezător că vom relua dialogul în perioada următoare, întrucât România are o așteptare legitimă ca Austria să își reconsidere poziția exprimată la vot în decembrie anul trecut", spune ministrul de Interne, Lucian Bode.

De asemenea, Viena are propria agendă la reuniunea JAI, respectiv protecția frontierelor împotriva migrației ilegale și contrabandei, acțiuni ale UE în Africa și Asia în același scop, stabilirea cotelor de migranți, azil la Crucea Roșie, ONU ori ambasade pentru migranții care vor să se deplaseze în afara Europei.  

Austria a blocat România pe 8 decembrie 2022 și Olanda pe Bulgaria. 

Însă europarlamentarul Victor Negrescu consideră că "Ne trebuie o altă abordare față de subiectul aderării la Schengen".

"România are în continuare o șansă să intre în spațiul Schengen. Am văzut cum Croația a reușit să convingă guvernul de dreapta din Austria pentru a o sprijini în acest sens, chiar dacă la momentul respectiv erau probleme cu migranții. Este evident că vorbim de un alt tip de dialog pe care trebuie să-l poarte România cu Austria și împreună cu ceilalți parteneri europeni, pentru a obține acest deziderat.

Ne trebuie o strategie coerentă, un alt tip de abordare față de anul trecut. Nu este suficient doar să faci o poză sau din când în când să spui că ai avut o discuție. Trebuie să mergem mult mai strategic în acest sens, trebuie o implicare mult mai largă din partea celor care au un cuvânt de spus pe acest subiect. 

În același timp, trebuie să existe niște evoluții pe zona de migrație. În sensul acesta am discutat și cu comisarul care se ocupă de această problematică. Chiar zilele acestea, Comisia Europeană a venit cu un răspuns pentru Austria. Practic, Comisia va sprijini și mai mult politica de returnare a migranților în țările de origine, explică acesta, la antena3CNN.

El spune că România ar putea relua discuțiile despre aderarea la Spațiul Schenge în a doua parte a anului. 

"Deci, Austria a primit deja, practic, un sprijin pentru mai multe solicitări pe care le-a făcut. Nu pentru toate, nu pentru acel gard (din Bulgaria, n.r.), dar sunt convins că în lunile care urmează ține și de România, și de cei care reprezintă în acest format țara noastră, să avem evoluții substanțiale, în așa fel încât poate în a doua parte a anului să ne gândim la o aderare la spațiul Schengen. Dar în aceste prime luni ale anului contează ce face România în aceste discuții. 

Faptul că aderarea României nu a fost pe agendă reprezintă un minus. De aceea, revin la această necesitate a unei abordări mai profesioniste și la un plus de coerență pe acest subiect. Trebuie să avem un dialog direct cu partenerii din Austria, la cel mai înalt nivel. Trebuie ca executivul european (Comisia Europeană) să ne sprijine mult mai activ pe această problematică.

Trebuie să oferim răspunsuri pe zona de migrație împreună cu partenerii europeni. Trebuie să avem o strategie cu Bulgaria. În această logică, trebuie să apelăm la toate mijloacele, inclusiv cele legale, pentru a ne susține dezideratul", spune europarlamentarul.

 

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri